Úgy látszik, hogy a teleink mindig enyhébbek, a nyaraink meg egyre forróbbak lesznek. Azt mindenki tudja, hogy a „Szahara hőségben” automatikusan a hideg után sóvárgunk. Vigyázat, a hideg ételek megemésztéséhez, a testnek újabb hőt kell előállítani. Testünk ezért nem hűl le, hanem még melegebb lesz. Igy erthető, hogy a mediterrán égövben lakó emberek, hőségben, okosan, nem a hideg, hanem a langyos ételeket és italokat helyezik előtérbe. Másik előfeltétel a testi hőség csökkentésére, a nehéz ételek kerülése, a könnyű ételek fogyasztása. Alább olyan receptek következnek, melyek gyorsan elkészülnek, langyosan vagy enyhén hűtve fogyaszthatók.

Saláta leves

forro-napokra1

Hozzávalók

3-4 marék spenót vagy 1 db fejes saláta

1 db hagyma vagy 1/2 póréhagyma apróra vágva

2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva

3 evőkanál olívaolaj

4-5 szál apróra vágott petrezselyem zöld vagy bazsalikom

5 kávéskanál Tahin (szezám krém)

1 kávéskanál almaecet vagy citromlé

csipet kókuszvirág cukor vagy stevia

parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

Salátát megmossuk, csíkokra vágjuk. Olajat közepes nagyságú lábasba felforrósítjuk. Megdinszteljük benne a hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott salátát és a fűszereket,  2 percig vigyázva átsütjük. Sima vízzel felöntjük, 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a Tahin-t. Botmixerrel homogenizáljuk. Sózzuk, cukrozzuk, savanyítjuk, borssal meghintjük. Hagyjuk kihűlni. Pirítós vagy bundás kenyérrel találjuk.

Alma-banán leves

forro-napokra6

Hozzávalók

2-3 db savanykás alma

2-3 db érett banán

500 ml kókuszital

3 kávéskanál kókuszvirág cukor vagy stevia

200 ml folyékony tejszín

csipet parajdi só

3-4 db szegfűszeg

Elkészítés

Almákat megtisztítjuk, apróra felvágjuk. Egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a szegfűszeget. Kevés vízzel, félpuhára főzzük. A megpucolt banánt és a kókuszitalt is hozzáadjuk, tovább főzzük, 2-3 perc után levesszük a tűzhelyről. Kihűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, cukrozzuk. Botmixerrel homogenizáljuk. Édes kétszersülttel vagy keksszel találjuk.

Crumble (Morzsa süti)

forro-napokra3

Hozzávalók

4 érett körte (vagy alma, banán, mangó)

150 g lehűtött vaj vagy Ghee kockára vágva

220 g hajdina vagy rizs liszt

150 g kókuszvirág cukor vagy stevia

1/2 kávéskanál fahéj

Elkészítés

A gyümölcsöt megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. Serpenyőbe lerakjuk őket egymás mellé. Vajat, liszttel, fahéjjal, cukorral összemorzsoljuk, a gyümölcs tetejére tesszük. Sütőt előmelegítjük 200 Celsius fokra. Serpenyőt betesszük.  Addig sütjük míg szép barnás színt kap. Hagyjuk langyosra kihűlni. Vanília fagylalttal, vanília szósszal vagy joghurttal találjuk.

Kávé, vanília fagylalttal

foro-napokra2

Hozzávalók

1/2 liter kávé vagy eszpresszó

vanília fagylalt

100 ml mandula ital

tejszínhab

Elkészítés

Lefőzött kávét (eszpresszó) hagyjuk kihűlni. Üveg poharakat félig megtöltjük vele. 1-2 gombóc vanília fagylaltot teszünk rá. Hozzaadjuk a lehűtött mandula italt. Tetejét tejszínhabbal díszítjük. Szívószállal és hosszú nyelű kanállal találjuk.

Eszpresszó-kocka tejjel

forro-napokra4

Hozzávalók

4-5 evőkanál eszpresszó kávé

4-5 kávéskanál kókuszvirág cukor vagy stevia

1/2 liter kókusz vagy mandulaital

kardamon, bourbon vanília por

édesítés nélküli tejszínhab

Elkészítés

Eszpresszót főzünk. Hagyjuk kihűlni. Édesítjük, fűszerezzük. Jégkocka tartóba öntjük, lefagyasztjuk. Találásnál 2 eszpresszó kockát, mély talpas üvegbe teszünk, 100 ml kókusz (mandula) itallal felöntjük. Tejszínhabbal díszítjük.

Csokoládés eszpresszó

forro-napokra7

Hozzávalók

4 evőkanál édesítetlen kakaópor

1/2 liter mandulaital

4 evőkanál eszpresszó kávé

4 evőkanál kókuszvirág cukor vagy stevia

1/2 kávéskanál kardamon

1/2 kávéskanál Bourbon vanília por

édesítetlen tejszínhab

6-8 db pirított egész kávé

Elkészítés

Csokoládét tejjel felfőzzük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk az eszpresszót, cukrozzuk, fűszerezzük. Langyosan találjuk tejszínhabbal és babapiskótával. A tejszínhab tetejét pirított egész kávéval díszítjük.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest