Örök vita tárgyát képezi fotós körökben, hogy milyen formátumban érdemes fotózni, JPEG-ben vagy inkább RAW-ban? Ha jobban belegondolunk, ez nem is annyira nehéz kérdés. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor fényképezőgépet vásárol a leendő fotós. El kell dönteni, hogy milyen célra szeretné használni és milyen igényeket kell kielégítenie a gépnek. Ez a fotók formátumára is igaz!

 

Attól függ, hogy milyen minőségű képeket szeretnénk végeredményül kapni és mennyit időt szeretnénk az utómunkálatokra szentelni. Amennyiben JPEG formátumban fotózunk, kevesebb lehetőségünk van utólag állítani a képek fehéregyensúlyát és egyéb finomabb részleteket, a színektől az élességig. Viszont ha a fényképezőgépünkön jók a beállítások, azonnal használható képeket kapunk, amiket nem szükséges utólag különböző képszerkesztő programokkal feldolgozni. Főként akkor érdemes ezt a formátumot használni, ha több száz képet készítünk, például családi eseményeken, ballagásokon, tanévzárókon.

 

A precízebb és több szabadidővel rendelkezőknek ajánlanám inkább a RAW-ban fotózást, hisz ezek nyers képek. Ebben a formában fel sem használhatók, így mindenképp fel kell őket dolgozni képszerkesztő programok segítségével. Itt a szerkesztési lehetőségek nagyon széles választéka tárul elénk, a legapróbb részleteken is tudunk módosítani. Ez a formátum evidens a profi fotósok számára, ők kizárólag RAW-ban fotóznak, de a kezdőknek, haladóknak is ajánlanám, mert új távlatokat nyithat meg a képi megjelenés terén.