Elérkezett az ősz változékony hónapja, az Október. Ilyenkor már várható a csapadék,  hirtelen lehűlés, az enyhén fagyos éjszakák, viharos szelek. Igyekeznünk kell gyümölcseink, zöldségeink betakarításával, különösen a fagyra érzékenyekkel, mint alma, birsalma, gesztenye, dió, sárgarépa, fehérrépa, karfiol, brokkoli, karalábé, zeller, cékla, burgonya, ha még a földben vannak. Téli tárolásukra különös gondot kell fordítani, hogy tavaszig elálljanak. Vannak zöldségek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha a dér megcsípi. Ilyen a kelbimbó, a sütőtök, a káposzta.

frissen-a-kertbol1

A kelbimbót lentről felfelé szüreteljük. Hűvös helyen rövid ideig eltartható, de hosszabb távra a mélyhűtés a megoldás. Ismert vitamin tartalma miatt nagyon egészséges, bár kesernyés íze miatt sokan nem szeretik.

A káposzta szüretelése akkor kezdődhet, ha már megnőtte fajtája jellemző formáját. Ez sokszor egybeesik a szőlő szüretelésével. Késsel vágjuk le a torzsájánál és lefelé fordítva pár napig gúlában tároljuk, hogy az esetleges csapadék a levelei közül eltávozzon. Ha kiszáradt, kezdődhet a vermelés, de a várva várt savanyítás is!!! Szintén nagyon egészséges zöldség, vitamintartalma miatt

Szívesen írok a híresen közkedvelt őszi zöldségünkről, amely Amerikából indult el, és szerencsére meg sem állt Európáig. Ez a sütőtök. Édeskés íze, alacsony kalória tartalma, szervezetünkre gyakorolt kedvező hatása, számtalan elkészítési formája – lekvárok kiegészítője, maga is dzsem, vagy lekvár, köret vagy leves – és izgalmas fűszerezési lehetősége, mind-mind a szerethetőségét szolgálja. Legelterjedtebb a sütőben sütött változata, de érdemes más formában is elkészíteni. A tárolása sem okoz gondot, mert bírja az enyhébb fagyot is, de fagymentes hűvös helyen tavaszig is eltartható.

frissen-a-kertbol

Októbernek a feladata, a szakszerű tárolásra, vermelésre, ládázásra fordított idő is. Így óvhatjuk meg  egész nyáron gondozott terményeink állagát tavaszig és így térülhet meg a kertünkre fordított sok-sok idő, költség.

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu