A szem a földben ébred, megpattanva indul növekedésnek egyszerre felfelé (szár) és lefelé (gyökér). A föld (anya) öleléséből kibújva a számára legrövidebb, egyenes úton tör fölfelé, hogy a szél, az eső és a nap erejéből megsokszorozza önmagát. Pont úgy, mint a gyermek. Kalászba fordulva, az érett mag sokadalma kiperegve hullik az ölünkbe, adottságainál fogva, önkéntelenül.
 
Magában hordozza a fényt, amit, ha megeszünk (használunk), magunk is fényesebbé válunk.
Ha egy szemet a szánkba véve lassan elrágunk, a lehető legteljesebben érvényesül. A mai rágógumi őse. Akinek allergiás panaszai vannak, koncentrációs nehézségekkel küzd, vagy csak megzavarodik a mindennapok terheitől, és nehezen talál vissza önmagához, próbálja ki! Még a legnagyobb zűrzavar esetén is a belső rendre utalja az elmét, ami aztán újra szolgálni tudja. Cigarettázva persze nem fog sikerülni, de üdítő- vagy alkoholos ital fogyasztásakor sem – ezt tartsuk szem előtt.
 
Lepény
 
Kenyér helyett, amióta megvan a saját malmunk, saját magam kezdtem élesztő nélküli,  kovászos kenyeret készíteni, utóbb mindentől mentes, gyors lepényt.
A frissen őrölt tönkölybúzalisztbe, egy kis marék lenmagot is őrölök, majd sót, egész magokat keverek, annyi vízzel a liszthez, hogy lágy, cuppogó tésztát kapjak. A serpenyőbe lassú tűzön napraforgó olajat hevítek, s egy kanállal négy halmot rakok körbe, s eggyel középen befejezem a lepény-virágom. 
 
 
Tetejére kendermagot szórok, ami ha egyik oldala megsült, fordításkor megpirul és nagyon finom. Az edényemnek van záródó fedele, amivel ha lefedem, belül is „megsül”, amiért lehet vastagabb is a lepény.
Ha édességre vágyunk, diót, mogyorót, aszalt-gyümölcsöt pucolok, áztatok, almát s fahéjat reszelek, s azzal dúsítom a tésztát. Nagyon finom például a dió és a citromhéj együtt.
Kisütve, még lekvárral vagy mézzel is megkenheti, aki tör belőle egy-egy szirmot.
 
Részlet Linka szakácskönyvéből.
 
Praktikus tanács
 
Ha csíráztatva fogyasztjuk a gabonákat, magvakat, akkor az életre serkenés aktív erőinek megjelenését követhetjük figyelemmel. Hajoljunk közel és naponta figyeljük a változást. 
Ha meg is esszük a csírákat, akkor az élet megújulásának energetikájával gazdagítjuk szervezetünk. Ki akarná ezt kihagyni?
 
 
Linka