„Aki nem mozog, az berozsdásodik!” – német közmondás
 
A hétköznapi életben sok terhet rakunk a gerincre.
 
Nézzük meg egyszer:
 • Hányszor hajolunk le egy nap?
 • Hányszor emelünk nehezeket?
 • Hányszor cipekedünk egy oldalon?
 • Hányszor merev a nyakunk?
 • Hányszor van fejfájásunk?
 • Hányszor fáj a hátunk?
 • Hányszor nyilall a csípönk vagy a vállunk?
A mai ember átlagban két kilómétert tesz meg gyalog. Nagyon kevés a régi korok emberéhez képest! A hosszú egészségtelen ülés, kevés mozgás, helytelen légzés stb. mind oka a gerinc problémáknak. Nem csoda, ha a civilizált emberek 80%-a szenved, így vagy úgy vele. Jó hír az, hogy ha sok kis dologra odafigyelünk, akkor tehetünk valamit a gerincoszlop egészsége érdekében.
 
Ne feledjük el, minden összefügg mindennel!
 
Néhány tanács, hogy mire is kell odafigyelnünk a gerincünk egészségének megőrzése érdekében!
 
1. Álljunk jól
Segítünk a gerincünknek, ha olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetséges, megtámaszkodnunk. Nem szép, de hasznos pl. a hűtő tetejéhez, az ajtó rámájához, a szék háttámlájához stb. Aki sokat áll, jól teszi, ha ezt csípő szélességű terpeszben csinálja, mert így állunk a legstabilabban, ez a matrózok állása.
 
2. Üljünk jól
Változtassuk az ülésmódot gyakran. Közben nyújtsuk ki a lábunkat és húzzuk vissza. A lábainkat a sarkunkra, majd lábújhegyre helyezzük. Bármilyen szép is, ne üljünk átvettet lábakkal. Egészségtelen a láb- és a gerinc vénáknak is.
 
3. Az autóülést is nézzük meg
Ideális, ha az ülés és az ülés támlája 100 fokos szöget zár be. Fontos az ülés és a kormány beállítása. A gerincoszlop egészsége érdekében használjunk az ülés háttámlájára rögzített egyszerű fa guriga masszírozót.
 
4. Használjunk ékpárnát
Annál a széknél használjuk, amin sokáig ülünk. Ez a párna hátul magasabb, mint elől. Ezt használva a csípő előre dől, a gerinc izomzata viszont megfeszül. Nem jön létre a meggörbült háttartás.
 
 
5. A testsúly váltakozása a jobb és a bal lábra
Ha mindig egy lábunkon van a testsúlyunk, akkor idővel ez a láb egy pár milliméterrel rövidebb lesz, ami kihat a gerincoszlop egészségére.
 
6. Has- és fenékizom feszesítése, majd ellazítása állva
Senki sem fogja észrevenni, miközben elvégezzük a gyakorlatot. Ezeknek az izmoknak a feszessége segíti a gerinc izmait, és ezáltal a gerincoszlopot.
 
7. Használjunk térdpárnát
Használjunk az ágyban kis térdpárnákat, amit háton fekvők a térdhajlatba, oldalon fekvők pedig két térd közé tegyenek.
 
8. Vegyünk új matracot
Hány éves a matracunk? Igazság szerint minden 5-6 évben cserélnünk kellene, mert már nem igazodik a gerincoszlophoz, így az izomzatok ezt megsínylik. Ne puha, hanem keményebb matracot válasszunk. Olyat, amiben nincs fém. A fémspirál az éjszakai alvásnál a „rossz” sugárzás energiáit továbbítják, mint egy antenna a testünkbe. Ez sok betegség forrása. Egészséges lószőr vagy kemény habszivacs matracot válasszunk. Nem utolsó sorban az atkák kedvenc szaporodási helye a matrac, ezért is egészséges a kicserélése.
 
9. Cseréljük le a magassarkú cipőt
A magassarkú szép, de gyakran viselve és hosszú távon egészségtelen. A magassarkú káros hatásairól már korábban írtam. Ideális egy rugalmas sarkú (kb. 3-4 cm magas) cipő. Az, aki csak magasat hord, az idővel térd-, csípő- és gerinc problémát is kap.
 
10. Kézitáska megfelelő kiválasztása
Hogy mi van egy női táskában? Az sok férfi számára egy rejtély. Mégis érdemes néha átnézni és a felesleges dolgokat kipakolni. A táskát mindkét oldalon felváltva viseljük. Egyoldalú táska hordása a gerincoszlop elferdülését és az ott lévő izmok és izompólyák betegségét vonja maga után. Egy optimális táska súlya kb. 5%-a testsúlyunknak. Érdemes mindkettőt megmérni. pl. ha 65 kg a testsúlyunk, akkor a táskánk max. 3 kg lehet. Egészségesebb a mai modern „háti” táska, vagy az egyik vállon átvetett és a másik csípőn viselt „oldal” táska. A hétvégi bevásárlásokon is vigyázzunk. Hasznos a húzós, kerekes táska.
 
 
11. Rágjunk
Az akut gerincizom fájdalom rendszerint a streszz miatt jön létre. Ha ilyenkor rágunk valamit pl. szegfűszeget, akkor nem csak a stresszt oldjuk, hanem a száj és a fogak higiéniájának is jót teszünk. Tehát a rágás a nyak-, a vállak- és a gerincizmainak a feszültségét is oldja.
 
12. Öltözködjünk lezserebben
Szoros öv vagy kicsi szűk cipő megakadályozza az egészséges vér áramlását, ezért egy rossz tartást veszünk fel. Fontos tudni, kényelmes egy öv, ha az öv és a bőr közé még az egymás tetejére helyezett középső-, sőt mutatóujjunk is befér. Ez rendszerint csak a férfiaknál általános. Itt említeném meg az elasztikus gumis leggings káros hatását. Talán felületesen nézve „vékonyít”, de ha ez szoros, akkor a bőrt és az alatta lévő kötőszövetet összenyomja, valamint a benne lévő hajszálereket és idegeket. Hosszú távon vénás betegségek megjelenése várható.
 
13. Kerüljük a huzatot és annak veszélyét
Elég egy perc és a huzatban elkezdenek a vállizmok lehűlni és megkeményedni. Ez kihat a gerincoszlop egészségére. Ezért mindig legyen velünk sál vagy kardigán.
 
14. Használjuk ki a napsütést
Ismert, hogy a D-vitamin hiány fájdalommal jár, a gerincoszlop izomzatában és az egész test regenerációját befolyásolja. A D-vitamin ezért is nagyon fontos a szervezet számára. Naponta minimum fél órát menjünk ki a szabadba. Ne kenjük a bőrünket fényvédő krémekkel! Németországban, már több tudós és orvos ellene van a fényvédő krémeknek és az állítják, hogy épp ezektől a krémektől leszünk bőrbetegek. Mindig „egyszerű paraszti ésszel” gondolkodjunk. Az evolúció több ezer éve alatt sem kenték magukat az emberek! Igaz, most több a sugárzás, mint akkoriban volt. A megoldás mégsem a fényvédő UV faktor-ban van. A TV-ben nyaranta sokszor hirdetik, hogy 11-15 óra között ne menjünk ki a napra! Korábban ezt senki sem mondta, és senki sem csinálta. A tény az, hogy a 11 óráig és  15 órától a nap állása miatt, a nap csak barnít. D-vitamin, a nap meredek állása alatt csak 11 és 15 óra között fog termelődni a testben!!! Épp abban az időben, amit a reklámok megtiltanak nekünk! Nem véletlen, hogy egész Európa lakossága D-vitamin hiányban szenved és a drága D-vitamin tablettákat szed egész éveben. Több holisztikus orvos és természetgyógyász hirdeti Németországban, hogy 11-15 óra közötti napsugárzást használjuk ki a D-vitamin termelődés érdekében!
 
Gerinctorna
 
A gerinctornát érdemes naponta megcsinálni, minden gyakorlatot ötször ismételni. Nem tart tovább öt percnél, és a gerincünk egészségi állapota is jelentősen javulni fog.
 1. Álljunk négykézláb. Helyezzük a matracra a térdünket, a karunkat nyújtsuk ki, kezünkkel a matracra támaszkodva. Hátunkat púposítsuk, fejünket és nyakunkat hajtsuk le. Majd emeljük fel a fejünket és a nyakunkat és a hátunkat homorítsuk.
 2. Feküdjünk a hátunkra. A két térdünket húzzuk fel és kulcsoljuk át a két karunkkal. Koncentráljunk a csípönkre és kezdjük el körkörösen mozgatni a csípönket, először jobbra, majd balra.
 3. Álljunk csípő széllességű terpeszben a fal előtt. Nyújtsuk ki a karunkat egyenesen és a két tenyerünket támasszuk a falhoz. Aztán két könyökünket behajlítva dőljünk a falhoz. Ez az úgynevezett „álló fekvőtámasz”. Erősíti a mell- és a hátizmokat, vele együtt a gerincet.
 4. Üljünk le a szőnyegre. A két lábunkat húzzuk fel lazán és tegyük keresztbe. Gerincünk ki van egyenesítve. Kezeink a hasunkon fekszenek. Lélegezzük be a levegőt, és közben a bal karunkat emeljük fel a plafon fele. Szemünkkel kövessük a kezünk mozgását. A levegő kilégzése közben kerüljünk vissza a kezdeti pontra. A két kéz a hason nyugszik. Majd ugyanez a gyakorlat a jobb kezünkkel is.
 
 
Néhány praktikus tanács, hogy a gerinc erősebb legyen
 • Tornázzunk a vízben és úszunk.
 • Figyeljünk az étkezésre
Az egészséges étkezés mindenre kihat. Minden összefügg mindennel. Figyeljünk a rejtett cukorra, amely a felvágottakban és a gyógyszerekben is van. Kerüljük el az ipari kész ételeket, a rafinált fehércukrot, fehér lisztet és a rossz sót. Együnk kevesebb állati fehérjét.
 • Masszírozás
Csináljuk magnézium olajjal vagy mandulaolajjal, amiben 4-5 csepp teafa-, fenyőmag- vagy menta illóolaját is tehetünk.
 • Fangó,  a forró izlandi mocsár
Gerincfájdalom esetén hasznos. Használata alatt a feszülő izmok fellazulnak. Utána a masszírozás nagyon jó hatású a gerincoszlopnak.
Alapvetően befolyásolja a gerinc egészségét. Vizet, zsírt és mechanikus energiát raktároz el és védi a csontokat, az izom és ez idegszálakat, az ízület burkát a kívülről jövő nyomástól. Kollagént tartalmaz. Segíti az izompólya tornánál, ha kis tüskés labdát, gumikötelet vagy gumi rolót használunk
 • Őrizzük meg a porckorongok és az itt lévő idegszálak egészségét
Ha a porckorong már nem a „régi”, akkor segít a masszírozás. Hypericum perforatum/orbáncfű/-vel napi kétszer. Egyszerű és hatásos gyógymód.
Levendula, jázmin, vanília stb. megnyugtat és oldja a feszültséget. Fontos a gerincoszlop egészségének megtartásában, illetve az egészség visszaállításában.
 
 
 • Táncoljunk
Zene és a tánc stresszoldó hatású. Erősíti a hátizmokat és ezzel a gerincoszlopot.
 • Meditáljunk
 • Több tudatosság.
 • Agytorna

Az egyszerű keresztrejtvényektől, a komplikált gyakorlatokig széleskörű a kínálat. Oldjuk meg pl. 

 

Első feladat:

Második feladat

1+1=28+2=610
5+6=139+3=612
9+9=317+4=311
8+2= ? 5+2=  ?

 

 
Vegyük kezünkbe a saját gerincoszlopunk egészségét! Meglátjuk az eredmény jó lesz.
 
Aki mer, az nyer!
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense