Az indiai étkezésben és az indiai ayurvédában már évszázadok óta nagy szerepet játszik a GHEE (ejtsd: GHI). Ezt ételekbe és külsőleg is használják gyógyításra a mai napig. Az indiai üzletekben és BIO boltokban sok helyen kapható. Svájcban nagy üzemileg is előállítják, mint „vajzsír”. Ezt nem ajánlom, mert előállításánál sok fázist átugornak. Indiában sok recept honos a GHEE előállításában. Más Észak-, és más Dél-Indiában, de mindenütt egészséges, a különbség az előállított GHEE felhasználási idejében van.

 

GHEE azért egészséges, mert laktózmentes, könnyen emészthető, kitűnő vajat kapunk, amely gyulladáscsökkentő hatású. A koleszterin szintet természetes módon normalizálja, a memóriát (agyi tevékenységet) javítja, sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, az eredetileg a vajban lévő víz, tejfehérje, tejcukor már nincs benne!

 

A testre kenve mindennemű bőrbetegségre jó, éppúgy, mint a kender vagy a lenmagolaj, illetve a lenmagdotter olaj. Én krémeket készítek belőle. Azért, hogy illatos legyen 5-10 csepp illóolajat (jázmin, levendula, citrom stb.) tegyünk a GHEE-be. Folyékony állapotban a szemek betegségének gyógyítására is használjuk. Langyos állapotban ez az ún. „szemfürdő”.

 

Ajánlom, hogy heti egyszer, egy alapos fürdés után, az egész testet vékonyan kenjük át GHEE-vel, aztáán egy jól mosható hálóruhát vegyünk fel és aludjunk úgy. Szép nyugodt mély alvást segít elő, és ebben a mély alvásban történik a test regenerációja!

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

 

 

2-4 db jó vaj (nem margarin)

 

egy hosszú nyélű kanál

 

egy szűrő

 

konyhai papírtörlő

 

egy nemesfémmel bevont edény, amelybe a vajak beleférnek

 

1-2 db fedeles üvegedény

 

 

 

Elkészítés

 

Az edénybe tegyük bele a vajat és közepes lángon melegítsük meg. Ne keverjük, és ne fedjük le. Ha már forró és a tetején hab képződik, akkor vegyük le a lángot alacsonyra. A habot hosszú nyélű kanál segítségével szedjük le, a habra nem lesz szükségünk. Az egész folyamat kb. 40 percig tart. Maradjunk a vaj közelébe, mert ha a teteje megbarnul, akkor az egészet kidobhatjuk és kezdhetjük előröl a műveletet. Kb. 40 perc után a vaj, illetve ez már a GHHE olyan, mint a folyékony arany. Ekkor lesz kész. Hagyjuk egy kicsit kihűlni és a konyhai papírral kibélelt szűrőn keresztül beleöntjük az üvegedényekbe. Az üveg edények tetejét, a kihűlt GHEE-s üvegre csak rátesszük, nem zárjuk be, hogy lélegezni tudjon. Szobahőmérsékleten tároljuk.

 

Kiváló, hiszen nem csak gluténmentes kenyérre kenve, hanem sütemények és tészták készítésére, sütéshez, pároláshoz is felhasználható.

 

A GHEE-t mégjobbá tehetjük, ha a végén az üvegeket csak félig töltjük meg az elkészített GHEE-vel és aztán az üres részt feltöltjük BIO-hidegen sajtolt kender olajjal, összekeverjük. es hagyjuk teljesen kihűlni.

 

 

 

 

 

 

A GHEE égési pontja 205 Celsius fok, tehát igen jó. (Éppúgy, mint a kókusz szír).

 

Az égési pont azt jelenti, hogy hány foknál fog a vaj vagy zsír az emberi testet mérgező elemekre bomlani és ún. transz zsírokká alakulni.

 

 

Jóétvágyat és jó egészséget!

 

Busch-Turcsányi Éva

 

 

Természettudományok docense

 

[email protected] 

 

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest