Egy jó étkezés tökéletes kiegészítője a hozzá illő bor. Az étel és ital, ha megfelelően párosítjuk, kihozzák egymásból a legjobbat.

Miután étkeznünk minden nap kell, bort innunk nem muszáj, jellemzően az ételhez választunk bort. Megtörténhet azonban, hogy hozzájutunk egy sok jót ígérő borhoz és szeretnénk maximálisan kiélvezni. Ilyenkor a legjobb, ha egy étkezést is társítunk az ígéretes borhoz.

Mindenki tudja, hogy szárnyashoz, halhoz fehér bor, vörös húshoz vörös bor illik. Ez alapjaiban igaz, de kissé idejétmúlt felfogás.

Tény, hogy könnyű étel mellé nem érdemes karakteres, idős vörösbort fogyasztani, mert elnyomja az étel ízélményét, ahogyan zsírosabb, fűszeres bor mellett sem „jut szóhoz” a könnyű fehér vagy rosé bor. A lényeg az, hogy az adott étel milyen és mennyire intenzív fűszerezésű. A bor akkor adja a legjobb ízélményt, ha kiegészíti az ételt, összhangban van az ízekkel és nem ellentételezi azt.

borhoz-a-vacsorat1

Kacsa- és libasülthöz – bár szárnyasok- ugyanolyan jól illik az egri és villányi cabernet sauvignon, mint a könnyű rajnai rizling és a száraz rosé.

Marhapörkölt, marhasült és bárányhús mellé nem érdemes fehér borral próbálkoznunk, de a bécsi borjúszelet nem fogja elnyomni a például a zöld veltelini ízét és aromáját.

Vörös- és fehérbor fűszerezéstől függően egyaránt illik sertéssülthöz és grillezett, sült csirkéhez.

Salátákhoz fehér vagy rosé bort adjunk, vagy ha ragaszkodunk a vöröshöz, az legyen nagyon könnyű. (Dolcetto olasz vörösborok)

Ha halételt szeretnénk vörösbor mellé adni, tálaljunk tonhalas ételt, fehérborhoz és roséhoz a lazac és a pisztráng illik remekül.

borhoz-a-vacsorat

Ugye már az olvasottak alapján is megjött az étvágyad?! Ugyan a vacsora előállításában nem tudok segíteni, viszont, hogy a maximumot hozd ki belőle a bor kiválasztásában a rendelkezésedre állok! Ha csak egy nehéz nap után egy pohár borra vágysz, vagy éppen a borral szeretnéd megkoronázni a napod, esetleg egy fontos esemény kiegészítőjeként lenne szükséged egy igazi borra rendeld meg bátran!

Szabó Tünde

Bajnóczy Pince

facebook.com/szabotundebajnoczypince/

+36 20 347 1144

[email protected]