Édes vagy sós, szósszal, vajjal, lekvárral, pudinggal, fagyival tálalva ezekben a hideg napokban nincs jobb lélekmelengető, mint a gombócok.

Burgonyás gombóc

burgonyas-gomboc

Hozzávalók

1 kg burgonya

1 kávéskanál parajdi só

60 gr Ghee

80 gr burgonyaliszt

3 db tojássárgája

1 csipet reszelt muszkát dió (szerecsendió)

1 csipet parajdi só

1 csipet kubeben bors

Elkészítés

A burgonyát főzzük meg hájában. Meghámozzuk és a sütőben 120 Celsius fokon 10 percig szárítsuk ki. A vajat olvasszuk fel. A burgonyákat, burgonyanyomóval kétszer átnyomjuk. A vajat, a lisztet, a tojássárgáját, a sót és a muszkát diót adjuk hozzá és dolgozzuk jól össze. Egy mély edénybe, enyhén sós vizet főzzünk fel. A masszából 10 gombócot formáljunk és a forrásban lévő vízbe tegyük őket. A forrás hőmérsékletét csökkentsük le és a gombócokat 15 percig főzzük. Akkor vannak készen, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.

Szalonnás gombóc

szalonnas-gomboc

A hozzávalók és az elkészítési mód ugyanaz, mint a burgonyás gombócnak. Itt a különlegesség az, hogy 2 db vékony tarját vagy húsos szalonnát vágjunk fel és zsírtalan teflon edényben süssük meg, majd adjuk a burgonyás masszához.

Diós gombóc

dios-gomboc

Hozzávalók

60 gr csicseriborsóliszt

100 gr spenót

1 evőkanál Ghee

csipetnyi parajdi só

csipetnyi kubeben bors

csipetnyi reszelt muszkát dió (szerecsendió) por

2 tojássárgája

3 evőkanál finomra vágott dió

2 evőkanál parmezán sajt

Elkészítés

A hozzávalókat jól dolgozzuk össze. Egy edénybe enyhén sós vizet forraljunk fel. Két leveses kanált a forróvízben megnedvesítünk és a masszából ovális gombócokat készítünk és azonnal a forró vízbe tesszük. ca. 10 perc alatt megfő.

Grízgombóc

grizgomboc

Hozzávalók

125 ml rizstej

csipetnyi parajdi só

csipetnyi kubeben bors

csipetnyi muszkát dió (szerecsendió)

80 gr Ghee

80 gr gríz

1 db tojás

Elkészítés

A tejet, a sót, a borsot, a muszkát diót és a vajat egy edénybe melegítsük fel. Lassú kevergetés mellett adjuk hozzá a grízt. Alacsony hőmérsékleten, állandó keverés mellett 4-5 percig főzzük. Ha egy kicsit kihűlt, akkor adjuk hozzá a tojást. Jól dolgozzuk össze. Gombócokat formázzunk a masszából és főzzük meg enyhén sós vízben.

Toast gombóc

toastgomboc

Hozzávalók

500 gr száraz toast kenyér, kockára vágva

2 evőkanál Ghee

150 gr rizs- vagy burgonyaliszt

200 ml rizstej

3 db tojás

80 gr mángold zöld, finomra vágva

100 gr gorgonzola

Elkészítés

A toast kenyér kockákat egy mély edénybe tegyük, a forró tejjel öntsük le, majd fedjük le és 20 percig hagyjuk állni. Utána a mángold zölddel és a tojásokkal jól dolgozzuk össze. A gorgonzolást nyolc kis részre vágjuk fel. A toast masszából nedves kézzel formáljunk gombócokat és mindegyik közepébe egy gorgonzola darabot tegyünk. Egy órára tegyük hidegre.

Egy edénybe, enyhén sós vizet főzzünk fel és a gombócokat ca. 20 percig főzzük. Akkor kész, ha a gombóc feljön a forró víz tetejére.

Szezám gombóc

szezam-gomboc

Hozzávalók

2 db sárgarépa

205 gr száraz kenyér

2 evőkanál szezámmag

2 evőkanál Ghee

2-3 petrezselyem zöld

20 ml rizstej

2 db tojás

1 db tojássárgája

csipetnyi parajdi só

csipetnyi kubeben bors

csipetnyi muszkát dió por (szerecsendió)

Elkészítés

A sárgarépát finoman reszeljük le és a vajban dinszteljük le. A petrezselymet és a szezámmagot adjuk hozzá. A tejet is adjuk hozzá állandó keverés mellet és főzzük fel. A száraz kenyérdarabokat is adjuk hozzá és a tojásokat, tojássárgáját is. Sózzuk, borsozzuk, a muszkát diót is tegyük bele. Nedves kézzel formáljunk gombócokat. Bő, enyhén sós vízben ca. 20 percig főzzük.

Szalbei (zsálya) gombóc

szalbei-gomboc

Hozzávalók

1 marék szalbei levél (zsálya), vékonyra felvágva

1 evőkanál kókuszzsír/olaj

600 ml víz

a burgonyás gombóc masszája vagy a készen vehető burgonyás gombóc por

Elkészítés

Az olajban lassú tűzön melegítsük meg a szalbei leveleket és keverjük a gombóc masszához. Nedves kézzel formáljunk gombócokat. Bő, enyhén sós vízbe ca. 20 percig főzzük.

Rozmaring gombóc

Hasonlóan készül, mint a szalbei gombóc, csak szalbei helyett rozmaringot adjunk hozzá.

Pereces gombóc

pereces-gomboc

Hozzávalók

1-2 száraz perec felvágva

2 db sárgarépa

2 gerezd fokhagyma

1-2 szál zöld petrezselyem, apróra vágva

50 gr Ghee

30 ml rizstej

2 evőkanál teff liszt vagy gríz a sűrítéshez

1 db tojás

1 db tojássárgája

csipetnyi parajdi só

csipetnyi kubeben bors

csipetnyi muszkát dió por (szerecsendió)

Elkészítés

A vajat forrósítsuk fel, a sárgarépát, a petrezselyem zöldet, a fokhagymát dinszteljük meg. Adjuk hozzá a tejet és főzzük fel. Az egészet öntsük a száraz perec darabokra. A tojást és a tojássárgáját is keverjük hozzá, majd fűszerezzük. A lisztet akkor és annyit használunk, hogy a gombóc jól formázható legyen. Bő, enyhén sós vízben, ca. 20 percig főzzük.

Túró gombóc

turo-gomboc

Hozzávalók

1 kg főtt burgonya, meghámozva

1 Bio citrom reszelt héja

2 kávéskanál vaníliás cukor

4 evőkanál gríz

1 csipetnyi parajdi só

60 gr túró

2 db tojás

10-12 db fagyasztott cseresznye

6 evőkanál kókuszvirág cukor

Elkészítés

A főtt burgonyát szárítsuk ki röviden a sütőben, majd burgonyanyomó segítségével nyomjuk át kétszer. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és jól dolgozzuk össze. 10 percig pihentessük. Nedves kézzel formáljunk gombócokat. Mindegyik gombóc közepébe tegyünk egy cseresznyét. Bő, enyhén sós vízben ca. 15 percig főzzük. Akkor lesz kész, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére. Hideg vanília fagyival tálaljuk, leöntve egy kis tojáslikőrrel.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest