A negyven az új harminc – tartja a mondás. Ez a megállapítás az élet sok területén igaz, de a gyermekvállalásén sajnos nem, mert a biológia fütyül a közvéleményre és a gazdasági körülményekre.

Az elmúlt évszázadok gazdasági és orvostudományi fejlődése azonban lehetővé tette, hogy napjainkban egy nő 40 felett is biztonsággal vállalhasson gyereket. Korábbi évtizedekben – évszázadokban is nem egyszer előfordult, hogy egy nő 40 felett esett teherbe, komplikációk nélkül egészséges gyermeket hordott ki és szült meg. (Például Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, aki első gyermekét 19, a másodikat 41 évesen szülte.)

Természetesen az egészségügyi szempontokat nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Magyarországon 37 éves korától számít genetikai rendellenességek tekintetében magas kockázatúnak egy várandós nő. A kromoszóma-rendellenességeken túl egyéb betegségek is gyakrabban fordulnak elő ilyenkor. Ma már léteznek nagyon modern vizsgálatok, melyek segítségével magzati korban is nagy biztonsággal kiszűrhetők a méhen belüli eltérések.

gyermekvallalas-negyfelett

Fiatalabb terhes nőknél is előfordulhatnak azonban genetikai problémák, fejlődési rendellenességek, nem beszélve az egész testünket és biológiai működésünket meghatározó életkörülményeinkről és életmódunkról.

Nagyon fontosak teherbe esés és egészséges várandósság szempontjából az esetleges alapbetegségek, a sport és mozgás mennyisége, a dohányzás és még sokáig sorolhatnám.

Ezért senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy ő fiatal, ezért teljes biztonságban van a magzatával együtt. 40 felett valóban nagyobbak a biológiai kockáztok, de az orvostudomány is jóval fejlettebb, mint 100, 50 vagy 30 évvel ezelőtt.

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a 20-as éveiben szülővé váljon, még ha szeretné is. Olyan kőbe vésett meghatározó körülmények alól nem lehet kibújni, mint az anyagi helyzet vagy a megfelelő társ megtalálása. Előfordul, hogy valaki csak 40 felett jut akkora létbiztonsághoz, hogy gyermeket merjen vállalni, egyéb egészségügyi problémák nehezítik az életét vagy pedig, mint említettem, nem talált megfelelő párra.

Tehát minden nő élete és teste egyedi, így senkinek sincs joga pálcát törni valaki felett amiatt, hogy mennyi idősen, mennyi gyermeket vállal. Miért kellene lemondania a gyermekről, az anyaságról valakinek, csak azért mert elmúlt 40 éves? Mert azt mondják? Ki mondja? Minden egyes nőnek és párnak jogában áll magának döntenie arról, hogy szülővé válnak-e vagy sem, ezt a saját érzéseinken kívül senkinek sem szabad befolyásolnia. Még a közvéleménynek sem.

Farkas Bernadett