A „civilizációs betegségek”- arteriosklerose (érelmeszesedés), diabétesz, szív- és keringési problémák, metabolic syndrome (anyagcsere zavar), de a rák, depresszió, allergia, az emésztési- és légúti betegségek, a demencia és az Alzheimer esetében is azt látjuk, hogy sikerrel felhasználható a gyógygomba.

Több fajtája ismert, a tudományos írások szerint kerek 80 fajtája van. A Tradicionális Kínai Orvoslás (TCM) már több ezer éve ismerte és használta sikerrel a gyógyításban.

A legfontosabb és legértékesebb gombák ezek közül a reishi, shiitake, hericium és a maitake. Jó hatásúak a vérnyomás, a vérzsír és a vércukor szintre. A hericium a teljes emésztésben segít, visszaállítani a természetes egyensúlyt. Mellette pozitiv hatasú a stressz és az idegproblémáknál.

A reishi bizonyos alkotó anyaga (triterpene) blokkolja a hisztamin kibocsájtást, ezért hasznos az allergiák esetében. A kolostorok papjai jól ismerték ezeket a gombákat és ezzel is gyógyítottak. Aztán a gyógygombák ismerete feledésbe merült, a gyógyszeripar növekedése mellett.

Kína, Korea, Japán a modern orvoslásban ma is felhasználja őket, mint „biológiai immunmodulátorokat”. Alátámasztva velünk a kemó- és a sugárzási terápiákat. A gyenge immunrendszer felerősítése és a mellékhatások csökkentése érdekében, a rákterápiában is második reneszánszát élik az ázsiai gyógygombák.

Ezek az ázsiai gombák az immunrendszert képesek stimulálni. Érdekességük még az, hogy segítségükkel nem csak egyes védekezősejt lesz stimulálva, hanem az egész védekező rendszer. Ugyanakkor ellátják a szerveinket a mikróanyagcsere nélkülözhetetlen bioaktív összetevőivel, mint pl. a B- és a D-Vitamin, szelén, réz, mangán, germánium, stb. Azon kívül értékes aminosavakkal és rostanyagokkal.

A gomba húspótló és értékes fehérje forrás is egyben, ezért nagyon fontos. A nátrium szegény diétánál és a koleszterinre odafigyelő étkezésnél kiváló. Kalória szegény és bázisos. Méregtelenítik az emésztő rendszert, a máj munkáját megkönnyítik. A mindennapi életben kikerülhetetlen stressz levezetésben is jó hatásuk van. A gyógygombák nagyon jól kombinálhatók egymással, mint pl. a reishi és a shiitake, azoknál akik szív és máj működését szeretnék megkönnyíteni. A shiitake és a maitake kombináció kiváló azoknál, akik nem tudtak semmiféle úton lefogyni, vagy ha diabéteszben szenvednek. A reishi és a hericium az allergia problémáknál, vagy a béltisztításnál kiváló. A hericium nélkülözhetetlen pl. az antibiotika által legyengült bélflóra helyreállításában. Azt tudjuk, hogy a bélflóra egészsége fontos, mert itt található az immunrendszerünk 80%-a.

gyogyito-gombak3

A ’90-es évektől lehet „rehabilitált” gyógygombákat Németországban tenyészteni, rendszeres analízis és kontroll mellett. Egy modern mycotherapia van kifejlődőben, ahol a hangsúly a magas koncentrációban jelenlévő poliszacharid a ß-glucane-on van.

Reishi: (fő hatásfoka)  szív, tüdő, máj, agy

Hericium:(fő hatásfoka) gyomor, bél, nyelőcső, bőr

Maitake: (fő hatásfoka) mell, prosztata, petefészek, máj

Shiitake: (fő hatásfoka) vér, vérerek, máj

A gyógygombák kapszulában, tablettában, friss és szárított formában is kaphatók. Egy okos háziasszony a heti étkezésbe is beépítheti őket.

Tökleves shiitake gombával

gyogyito-gombak2

Hozzávalók

1 db Hokkaidó tök

1 db hagyma

1 db sárgarépa

3/4 liter Bio zöldségleves (leveskockából)

1 csipet kókuszvirág cukor

parajdi só, kubeben bors

csili por és rozmaring

1 evőkanál kókusz olaj

400 gr shiitake gomba

kis darab gyömbér

1 evőkanál reszelt parmezan sajt

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk és apró darabokra felvágjuk. A zöldséglevesbe tesszük őket (a gyömbér kivételével) és felfőzzük, majd 30 percig közepes lángon tovább főzzük. Hozzá adjuk az apróra vágott gyömbért és botmixerrel krémesítsük. Sózzuk, borssal megszórjuk A fűszereket is hozzá adjuk.

Amíg a leves fő, addig a gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük és forró olajba ca. 2 percig sütjük. Sózzuk és borssal megszórjuk. Tálalásnál a forró leves tetejére tesszük a sült gombákat és a tetejüket parmezán sajttal megszórjuk.

Reishi-hericium pesto

gyogyito-gombak1

Hozzávalók

200 g reishi gomba

200 g hericium gomba

100 ml kókusz-, lenmag- vagy kenderolaj

parajdi só, kubeben bors

150 g fenyőmag

2-3 gerezd fokhagyma

150 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés

A gombákat jól megmossuk és kis szeletekre vágjuk. Egy mixerbe betesszük az összetevőket egymás után és krémesítsük őket. Jól záródó üvegekbe tesszük és a hűtőbe tároljuk. Kiváló kenyérre kenve, főtt burgonya, vagy kifőtt tészta mellé.

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest