A kéz (is) tett minket azzá, hogy emberek lehettünk!

A kéz, mint az alkotás egyik eszköze. Csodás és jellemző az egyénre, olvasni lehet belőle. Minden kéz egyedi, épp úgy, mint az ujjlenyomatunk. Most egy érdekes útra szeretném invitálni a kedves Olvasót.

Vegyen elő egy tiszta papírlapot és tegye rá a bal kezét, szétterpesztett ujjakkal. A jobb kezébe vegyen egy ceruzát vagy tollat és a külső csuklótól (a kisujj oldala) kiindulva, a csukló belső oldaláig (a hüvelykujj oldala) készítse el a bal kéz (külső) rajzolatát.

A meridiánokról mar mindenki hallott. Azt tudja a kedves Olvasó, hogy a Tradicionális Kínai Orvoslásban (TCM) nagy fontossága van ezeknek a meridiánoknak, amelyek általában a kéz vagy láb bizonyos pontjain kezdődnek, vagy végződnek. A meridiánok másik vége pedig egy-egy életfontosságú szervünkhöz vezet. Ettől a szervtől kapta a meridián a nevet.

Ha a meridiánok mentén masszírozzuk a kezeinket vagy a lábainkat, akkor ezzel a hozzá tartozó szerveket is pozitívan stimuláljuk. Így lehetséges az, hogy aki ismeri a meridiánok nevét és fekvését, annak a prevencióban, de betegség esetén is, egy fontos és hatásos, egyszerű mindig kéznél lévő gyógymód áll rendelkezésére.

gyogyito-kezek-kez-meridian

A meridiánok a kézen és a lábon az ujjakon lévő köröm belső vagy külső végénél kezdődnek vagy végződnek. Természetesen, mint mindenütt itt is vannak kivételek. Tehát, ha a felkelés vagy elalvás előtt az ujjunkat a másik kéz ujjaival vagy egy ayurvedikus masszírozó gyűrűvel masszírozzuk, akkor már sok jót tettünk az egészségünk érdekeben.

Az én ayurvedikus masszírozó gyűrűm mindig nálam a táskámban van. Ha hosszabb ideig utazom, filmet vagy előadást hallgatok, olvasok vagy tanulok, akkor közben használom. Ez a gyűrű, mindkét oldalon finom kis fogakkal rendelkező spirál, aminek a két végét össze lehet csavarozni gyűrű formában.

Nézzük a bal kezünket:

Hüvelykujj: külső szélen „végződik” a TÜDŐ meridián (tüdő 11)

Mutatóujj: hüvelykujj felőli szélén „kezdődik” a VASTAGBÉL meridián (vastagbel 1)

Nagyujj: végének a közepén(!) „végződik” a SZÍVBUROK meridián (szívburok  9)

Gyűrűsujj: kisujj felőli szélén „kezdődik” a HÁRMAS MELEGÍTŐ meridián (3-as melegítő  1)

Kisujj: gyűrűsujj felőli szélén „végződik” a SZÍV meridián (szív  9)

Kisujj: külső szélen „kezdődik” a VÉKONYBÉL meridián (vékonybél  1)

Tehát, ha valamilyen szervi problémánk lenne, akkor a hozzátartozó ujjakat fokozottabb ideig masszírozzuk. Ha valahol az ujjakon fájó érzés lép fel, az azt jelenti, hogy ott valami kialakulóban van, nincs harmónia. Ott is masszírozzuk tovább, amíg ez az érzés elmúlik. A láb ujjain más meridiánok futnak.

A TCM szerint van 12 mester pont is a testen, amit minden betegség esetén de megelőzéseként is használhatunk.

gyogyito-kezek-lab-meridian

Ezek közül a 12 mester pontok közül híres, a kézen lévő „tigris száj” pont. (vastagbél meridián 4) Ha a hüvelykujjunkat és a mutatóujjat kifeszítjük, akkor épp a két ujj találkozásában van (a mélyben). A két ujj közötti hártyás részben van. Mindig és minden időben rendelkezünk vele. Masszírozzuk pár percig naponta. Gyakran felhasználják a moxa és a Schröpp terápiánál is ezt a pontot..

Olvassunk utána, gyakoroljunk rajta, hogy beidegződjön, milyen fontos gyógyító eszköz van a birtokunkban.

A JSJ Jin Shin Jyutsu (Tradicionális Japán Orvoslás) egyik fontos része, a kéz rátétellel való gyógyítás. Itt is a meridiánok bizonyos pontjain nyugszik a gyógyító kéz. Minél többen teszik rá a kezüket egy beteg meridiánjára, annál jobb ás annál hamarabb történik az enyhülés, a gyógyulás.

A tradicionális gyógymódok közül ismert a Mudrákkal való gyógyítás. Itt a kéz ujjait egy bizonyos formában tartjuk a gyógyulás érdekében, hosszabb távon.

Bebizonyított tény, hogy a betegek, akik az operáció vagy más orvosi beavatkozás alatt az ujjaikat ebben a pozitúrában tudták tartani, azoknál kevesebb volt a komplikáció és gyorsabban jött a gyógyulás.

A nyolc Mudra a legismertebb, de még számtalan formája van- Ezek a Mudrák minden vallásban, a templomi szobrok kéztartásaihoz hasonlítanak, ami azt mutatja, hogy már a templomi szobrokat is „gyógyító” tulajdonsággal ruházták fel.

Első Mudra: bal kéz középső ujja egyenesen ki van nyújtva. A jobb kéz hüvelykujja érintkezik a bal kéz középső ujjával „alul” és a jobb kéz többi ujjaival „felülről” átfogjuk a bal kéz középső ujját.

Második Mudra: bal kéz középső ujja egyenesen ki van nyújtva. A jobb kéz hüvelykujja érintkezik a bal kéz középső ujjával „felül” és a jobb kéz többi ujjaival „alulról” átfogjuk a bal kéz középső ujját.

Harmadik Mudra: bal kéz gyűrűsujj és kisujj  kinyújtva egymás mellett van. A jobb kéz hüvelykujja ráfekszik a bal kéz gyűrűs és kisujj közepére „alul” és a jobb kéz többi ujja átfogja „felül” a bal kéz gyűrűs és kisujjat.

Negyedik Mudra: a bal kéz hüvelyk-mutató-középső ujja egymás mellett  kinyújtva van és a jobb kéz hüvelykujját rátesszük a három ujj közepére „felül” és a jobb kéz többi ujjaival átfogjuk „alul” a bal kéz első három ujját.

Mint látjuk az ujjak vándorlása „alul-felül”, majd megint „alul-felül” történik. Érdemes ezzel az ujjak tartásával meditálni vagy elaludni. Nézzük át a többi mudrát is, mert számtalan formája van. Mindenki válassza ki a számára kedvezőt. Ajánlom minimum a nyolc mudra megtanulását. Egyszerű ujjtartások, egészségünk védelmében. Mindig velünk van, minden esetben.

Érdekesség még a kezünkön lévő vonalak. Az élet, a szív, a fej, a féltékenység, a művészet, a szerencse, stb. vonal. Kis utána nézéssel felhasználhatjuk őket, gyors jellemzésre. A tenyér vonalai mindig változnak, úgy ahogy mi is és a tudatosságunk. A tenyér vonalaiból, az ujjak formájából történő olvasás, tudományos alapokra állítva, ma már megtanulható és analízisnél (beteg gyógyításában) is felhasználható.

Én is a velem szemben ülő ember szemét és a kezét nézem meg elsőnek.

Sok sikert!

Fotók: Pinterest

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest