A 2020-as Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál

A Gyönyörű Kína – Boldog Tavaszünnep, a 2020-as Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatója a budapesti Monori Center Wanhao Étteremben került megrendezésre.

A főváros élénk és mozgalmas forgatagában szervezett, budapesti fő helyszínen kívül ebben az évben más, vidéki helyszíneken is lesznek programok; Perkátán, és Kozárdon kerül megszervezésre színes, ünnepi, kultúrában gazdag fesztiválműsor. Ugyanakkor idén először a Pesti Magyar Színház is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, ugyanis 2020. január 18-án bemutatásra kerül a PINOKKIO című előadás kínai nyelvű feliratozással, ezzel közelebb hozva Kína és Magyarország kultúráját.

A sajtótájékoztatón részt vevő médiák között szerepel a Centrum TV, a HírTV, az M1, a XINHUANET, a Kínai Gazdasági Hírek és sokan mások.

A Magyar-Kínai Kulturális Egyesület alelnöke, Ji Honglian asszony, az Egyesület elnöke, Teng Weijie nevében mondott beszédet: “A Tavaszünnep Fesztivál Kína legnagyobb és legtradicionálisabb fesztiválja. Ennek megünneplésére a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület 2016-ban szervezte meg első nagyszabású kulturális rendezvényét. Azóta a Kína hangulatát megidéző rendezvény már három alkalommal került megrendezésre, és minden évben nagy sikert aratott, több, mint hatvanezer magyar, és rengeteg Magyarországon élő kínai vett részt rajta.”

Hozzátette, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület elkötelezetten dolgozik azért, hogy egy kulturális kommunikációs platformot teremtsen Magyarország és Kína között, ezzel elősegítve a két ország kulturális cseréjét, együttműködését, illetve hogy a Kínában élő emberek is megismerhessék Magyarország csodálatos kultúráját.

gyonyoru-kina-1

A 10. kerület alpolgármestere, Weeber Tibor beszéde: “Budapest 10. kerületében él a magyarországi kínai lakosság nagy része, a magyarokkal régóta harmóniában és barátságban. A 10. kerület alpolgármestereként, feladatom, hogy figyelemmel kísérjem és támogassam a kulturális eseményeket. Nagy örömömre szolgál, hogy az utóbbi négy évben a 10. kerület kulturális élete rengeteget fejlődött. A magyar nép származása maga is a Távol-Keletről eredeztethető, így a több ezer éves történelmű és kultúrájú Kína nagyon fontos szerepet játszik a magyarok számára. Az elmúlt években a Kínai Tavaszünnep Fesztivál rendezvény lehetőséget adott a magyaroknak, hogy testközelből ismerjék meg a kínai hagyományos kultúrát. Nagyon nyitottak vagyunk az ilyen jellegű eseményekre, és reméljük, hogy sok magyar érdeklődő jön majd el a Tavaszünnep Fesztivál Monori Centerben tartott fő rendezvényhelyszínére, ahol szórakoztató- és kulturális programok révén testközelből ismerhetik meg Kínát és a kínai újévet.”

Perkáta Nagyközség polgármestere, Somogyi Balázs így nyilatkozott: “Perkáta a legrégebbi kínai partnerkapcsolattal rendelkező magyar település, amely egészen 1960-ig nyúlik vissza. Akkor egy kínai delegáció érkezett az akkori Sztálinvárosba és a környéken levő Perkátára látogatott a delegáció egyik mezőgazdasággal foglalkozó tagja. A következő évben Perkátán felvette az egyik mezőgazdasági termelőszövetkezet a Magyar-kínai Barátság nevet, amely később az egyetlen termelőszövetkezet maradt Perkátán. A kapcsolat igen élénk volt, amely elsősorban a budapesti kínai nagykövetség támogatásával valósult meg és a két nép barátságát jelképezte. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyar-kínai kapcsolatok kicsi, de leghosszabb hagyományra visszanyúló és jelképes része vagyunk. Megtisztelő, hogy a Magyar Kínai Kulturális Egyesület Negyedik Magyar „Kínai Tavaszünnep” egyik vidéki helyszíne lehetünk, hiszen ez a rendezvény a kínai kultúra magyarországi legnagyobb bemutatkozása, amely az elmúlt években is több tízezer érdeklődővel ismertette és szerettette meg Kínát.

Kozárd Község polgármestere, Dr. Hajasné Banos Márta beszédében bemutatta Kozárd községet. “Kozárd a Cserhát gyöngyszeme, Palócföld legautentikusabb szabadidős- és kulturális központja. A község turizmusa az elmúlt években nagy fejlesztetéseken esett át, évente húszezer turistát fogadva. ” Elmondta, az elkövetkezendő patkány éve számukra a lehetőségek éve lesz, így nagyon örült, hogy Kozárd e tavaszünnepi kulturális rendezvény részese lehet. Nógrád megye vezetése, Kozárd község önkormányzata és lakosai nagy szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt szombaton, a 2020-as Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál első helyszínén.

gyonyoru-kina-2

A Pesti Magyar Színház menedzserigazgatója, Pál Tibor nagyon örült neki, hogy a PINOKKIO című darabot kínai nyelvű feliratozással mutathatják be, ezzel csatlakozva a Tavaszünnep Kulturális Fesztivál programsorozatához. Elmondta, hogy ez Európában az első színházi darab kínai feliratozással. A Pesti Magyar Színház évek óta támogatja a kultúra széles körű terjesztését, és remélik, hogy az elsőadással elősegíthetik a Magyarországon élő kínai családok beilleszkedését a kulturális életbe, ők is élvezhetik a magasabb színvonalú szórakozási lehetőséget, melyet egy színházi előadás nyújt.

A sajtótájékoztató házigazdái Ouyang Yanqing, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület alelnöke és főtitkára, valamint Nagy Gyula, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület alelnöke voltak.

A kulturális fesztivál mottója: “Alkossuk meg a leghagyományosabb Kínai Újévet!” A kulturális élmények közé tartoznak: ünnepi felvonulás, petárdák, újévi tűzijáték, kulináris élvezetek, kulturális előadások, kalligráfia és festménykiállítások, újévi szerencsekérés, kínai teaszertartás, hagyományos kínai orvoslás, turisztikai promóció, Kung Fu, kínai ruházat felpróbálás stb.