A mai modern nő nem csak dolgozik és háztartást vezet, de sok esetben anyuka, akinek oda kell figyelnie arra, hogy az ételeket a családnak mit, hogyan és miből állít elő. Az idejét is jól kell beosztania, ha ennyi helyen sikeres szeretne lenni. Ezért ajánlok most néhány kipróbált, egyszerű, egészséges es gyors receptet.
Kukoricás pizza
Hozzávalók
200 g kukorica gríz
800 ml sima zöldség leves (Bio leveskockából)
1 db tojás
50 g reszelt kemény sajt
1 db hagyma
4 db közepes paradicsom
100 g kecskesajt
majoránna, kakukkfű, só, kubeben bors, tulsi (indiai bazsalikom levél)
Elkészítés
A forró zöldséglevesbe beleszórjuk állandó keverés mellett a grízt és ca. 25 percig alacsony hőfokon puhulni és dagadni hagyjuk. Ha kicsit kihűlt összekeverjük a tojással és a reszelt sajttal. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát egyenletesen elosztva beletesszük. A hagymát hámozzuk meg és vágjuk vékony karikára. A paradicsomot is vékonyan felvágjuk. A polenta masszára terítjük őket, sózzuk és borsozzuk, a fűszereket is rátesszük. A tetejét beszórjuk villával szétnyomkodott kecskesajt darabkákkal. Előmelegített sütőben, a középső rácson 200 fokon ca. 15 percig sütjük.
Botvinka
Hozzávalók
1-2 db cékla
1 db hagyma
2 fokhagyma gerezd
1/4 csili paprika
1/2 petrezselyem gyökér
4 db burgonya
1/4 zellergumó
1 db sárgarépa
1 evőkanál olíva vagy rapsz olaj
1 liter sima zöldségleves (Bio leveskockából)
1/2 citrom leve
1/2 liter mandula- vagy kókusztej
só, bors, kapor
Elkészítés
A céklát meghámozzuk és vágjuk egész apróra. A hagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel kis darabokra. A csili paprikából ez ereket vágjuk ki (ha nem szeretnénk, hogy a leves csípős legyen). Zeller- és petrezselyemgyökereket is hámozzuk meg és vágjuk fel apró darabokra. A sárgarépát és a burgonyát szintén. Az olajat egy nagyobb lábosban forrósítsuk fel és a hagymát, fokhagymát dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a csili darabokat. A többi felaprított zöldséget keverjük hozzá és dinszteljük tovább. A zöldséglevessel felöntjük és felfőzzük.
Tíz perc elteltével a citromlét is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg az összes zöldség puha lesz. Botmixerrel pürésítsük, majd hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borssal megszórjuk. Tálaláskor a tetejét kaporral díszítjük és úgy szervírozzuk.
Burgonyasaláta
Hozzávalók
1/2 kg burgonya
1/2 pohár (1 dl) forró zöldségleves (Bio leveskockából)
1 csokor metélő hagyma
1 evőkanál mustár
1/2 dl len- vagy dióolaj
1/2 uborka
Parajdi só, kubeben bors
Elkészítés
A burgonyát a héjával együtt megfőzzük és hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk, felkarikázzuk és egy mély tálba tesszük. A forró zöldséglevesbe beletesszük a mustárt és jól összedolgozzuk, majd a burgonya karikákra öntjük. A metélőhagymát megpucoljuk és apróra felvágjuk. Az uborkát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk és a metélőhagymával együtt a burgonyához adjuk. Vigyázva összekeverjük, sózzuk és borssal meghintjük. Legvégül az olajat is hozzáadjuk. Vigyázva összedolgozzuk. Hűtőbe tároljuk. Forró rántott karalábéval is találhatjuk.
Rántott karalábé
Hozzávalók
1-2 db karalábé
3 evőkanál csicseriborsó liszt
4 evőkanál kókusz olaj/zsír
Parajdi só, kubeben bors
Elkészítés
A karalábét vékonyan meghámozzuk és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. Sózzuk és borssal meghintjük. A lisztbe megforgatjuk és nem forró olajban gyorsan kisütjük. Vigyázat, ha az olaj forró, akkor a liszt megéghet a karalábé külsején, a karalábé pedig nyers marad belül.
Gyömbéres keksz
Hozzávalók
250 g hajdina liszt
80 g kókusz virág cukor
1 Bio citrom reszelt héja
1/2 kávéskanál parajdi só
1 kávéskanál gyömbér por
50 g alma nuss (püré)
50 g gyömbér darab reszelve
100 g kókusz olaj/zsír
50-50 g sötét és fehér csokoládé
Elkészítés
A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük. Minden hozzávalót a csokoládé kivételével egy mély tálba simára összekeverünk. A masszából kávéskanálnyi mennyiségeket egy sütő papírral kibélelt tepsibe tesszük és laposra nyomjuk őket. Tíz percig sütjük. Ha kihűlt a megolvasztott sötét és fehér csokoládéval tetszőlegesen díszítjük. Amíg a csokoládé megszilárdul a kekszen hűvösre tesszük. Boróka sziruppal készített itallal is tálalhatjuk.
Boróka szirup
Hozzávalók
5-6 evőkanál boróka
200 g kókusz virág cukor
1 db Bio narancs reszelt héja
1 db Bio citrom reszelt héja és leve
250 ml víz
Elkészítés
A borokat egy mozsárba összetörjük. Vízzel, cukorral, citrom levével és a citrom-narancs héjával felfőzzük és ca. 5 percig tovább főzzük. A hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd átszűrjük és egy szép üvegbe tároljuk. Az íze hasonlít a gin-re! Mint alkoholmentes “gin”-t használjuk.
Bazsalikom-„gin” limonádé
Hozzávalók
400 ml ásványvíz
1 marék bazsalikom
1 citrom leve
50 ml boróka szirup
2 csepp illóolaj (bazsalikom vagy citrom)
Elkészítés
A boróka szirupot, a friss bazsalikomot, a citrom levét és az illóolajat jól összemixeljük, hogy krém szerű legyen. Az ásványvízzel hígítjuk és jégkockával szervírozzuk.
Pálcikás sárgarépa fagylalt
Hozzávalók
500 g friss sárgarépa ( lehet idény gyümölcs, vagy cukrozatlan mélyhűtött gyümölcs is)
5 evőkanál kókusz virág cukor, vagy folyékony méz
1/2 citrom leve, vagy 100 ml narancslé
200 ml folyékony cukrozatlan tejszín vagy mandula tej
Elkészítés
A megtisztított sárgarépát (gyümölcsöket) apróra vágjuk és a többi hozzávalóval jól össze mixeljük. Ha nincs készen vehető pálcikás fagylalt tartónk, akkor megfelelnek a kis pálinkás vagy likőrös poharak is. Beletöltjük a fagylalt masszát és a mélyhűtőbe tesszük. Mielőtt teljesen megdermedne, kis fa pálcikákat szúrunk a középébe és tovább fagyasszuk. Fa pálcikákhoz jutunk, ha készen vett pálcikás fagylaltokban lévőt összegyűjtjük vagy a torok vizsgálatnál használt, nyelv lenyomó pálcikát kettétörjük.
Sok sikert!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest