A mai modern nő nem csak dolgozik és háztartást vezet, de sok esetben anyuka, akinek oda kell figyelnie arra, hogy az ételeket a családnak mit, hogyan és miből állít elő. Az idejét is jól kell beosztania, ha ennyi helyen sikeres szeretne lenni. Ezért ajánlok most néhány kipróbált, egyszerű, egészséges es gyors receptet.

Kukoricás pizza

gyors-finomsagok1

Hozzávalók

200 g kukorica gríz

800 ml sima zöldség leves (Bio leveskockából)

1 db tojás

50 g reszelt kemény sajt

1 db hagyma

4 db közepes paradicsom

100 g kecskesajt

majoránna, kakukkfű, só, kubeben bors, tulsi (indiai bazsalikom levél)

Elkészítés

A forró zöldséglevesbe beleszórjuk állandó keverés mellett a grízt és ca. 25 percig alacsony hőfokon  puhulni és dagadni hagyjuk. Ha kicsit kihűlt összekeverjük  a tojással és a reszelt sajttal. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát egyenletesen elosztva beletesszük. A hagymát hámozzuk meg és vágjuk vékony karikára. A paradicsomot is  vékonyan felvágjuk. A polenta masszára terítjük őket, sózzuk és borsozzuk, a fűszereket is rátesszük. A tetejét beszórjuk  villával szétnyomkodott kecskesajt darabkákkal. Előmelegített sütőben, a középső rácson 200 fokon ca. 15 percig sütjük.

Botvinka

gyors-finomsagok-2

Hozzávalók

1-2 db cékla

1 db hagyma

2 fokhagyma gerezd

1/4 csili paprika

1/2 petrezselyem gyökér

4 db burgonya

1/4 zellergumó

1 db sárgarépa

1 evőkanál olíva vagy rapsz olaj

1 liter sima zöldségleves (Bio leveskockából)

1/2 citrom leve

1/2 liter mandula- vagy kókusztej

só, bors, kapor

Elkészítés

A céklát meghámozzuk és vágjuk egész apróra. A hagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel kis darabokra. A csili paprikából ez ereket vágjuk ki (ha nem szeretnénk, hogy a leves csípős legyen). Zeller- és petrezselyemgyökereket is hámozzuk meg és vágjuk fel apró darabokra. A sárgarépát és a burgonyát szintén. Az olajat egy nagyobb lábosban forrósítsuk fel és a hagymát, fokhagymát dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a csili darabokat. A többi felaprított zöldséget keverjük hozzá és dinszteljük tovább. A zöldséglevessel felöntjük  és felfőzzük.

Tíz  perc elteltével a citromlét is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg az összes zöldség puha lesz. Botmixerrel pürésítsük, majd  hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borssal megszórjuk. Tálaláskor a tetejét  kaporral díszítjük és úgy szervírozzuk.

Burgonyasaláta

gyors-finomsagok3

Hozzávalók

1/2 kg burgonya

1/2 pohár (1 dl) forró zöldségleves (Bio leveskockából)

1 csokor metélő hagyma

1 evőkanál mustár

1/2 dl len- vagy dióolaj

1/2 uborka

Parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

A burgonyát a héjával együtt megfőzzük  és   hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk, felkarikázzuk  és  egy mély tálba tesszük. A forró zöldséglevesbe beletesszük a mustárt és jól összedolgozzuk, majd  a burgonya karikákra öntjük. A metélőhagymát  megpucoljuk és  apróra felvágjuk. Az uborkát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk és  a metélőhagymával együtt a burgonyához adjuk. Vigyázva összekeverjük, sózzuk és borssal meghintjük. Legvégül az olajat is hozzáadjuk. Vigyázva összedolgozzuk. Hűtőbe tároljuk. Forró rántott karalábéval is találhatjuk.

Rántott karalábé

gyors-finomsagok4

Hozzávalók

1-2 db karalábé

3 evőkanál csicseriborsó liszt

4 evőkanál kókusz olaj/zsír

Parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

A karalábét vékonyan meghámozzuk  és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. Sózzuk és borssal meghintjük. A lisztbe megforgatjuk  és nem forró olajban gyorsan kisütjük.  Vigyázat, ha az olaj forró, akkor a liszt megéghet a karalábé külsején, a karalábé pedig nyers marad belül.

Gyömbéres keksz

gyors-finomsagok5

Hozzávalók

250 g hajdina liszt

80 g kókusz virág cukor

1 Bio citrom reszelt héja

1/2 kávéskanál parajdi só

1 kávéskanál gyömbér por

50 g alma nuss (püré)

50 g gyömbér darab reszelve

100 g kókusz olaj/zsír

50-50 g sötét és fehér csokoládé

Elkészítés

A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük. Minden hozzávalót a csokoládé kivételével egy mély tálba simára összekeverünk. A masszából kávéskanálnyi mennyiségeket egy sütő papírral  kibélelt tepsibe tesszük és laposra nyomjuk őket. Tíz percig sütjük. Ha kihűlt a megolvasztott sötét és fehér csokoládéval tetszőlegesen díszítjük. Amíg a csokoládé megszilárdul a kekszen hűvösre tesszük. Boróka sziruppal készített itallal is tálalhatjuk.

Boróka szirup

gyors-finomsagok6

Hozzávalók

5-6 evőkanál boróka

200 g kókusz virág cukor

1 db Bio narancs reszelt héja

1 db Bio citrom reszelt héja és leve

250 ml víz

Elkészítés

A borokat egy mozsárba összetörjük. Vízzel, cukorral,  citrom levével és a citrom-narancs héjával felfőzzük  és ca. 5 percig tovább főzzük. A hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd átszűrjük  és egy szép üvegbe tároljuk. Az íze hasonlít a gin-re! Mint alkoholmentes “gin”-t használjuk.

Bazsalikom-„gin” limonádé

gyors-finomsagok7

Hozzávalók

400 ml ásványvíz

1 marék bazsalikom

1 citrom leve

50 ml boróka szirup

2 csepp illóolaj (bazsalikom vagy citrom)

Elkészítés

A boróka szirupot, a friss bazsalikomot, a citrom levét és az illóolajat jól összemixeljük, hogy krém szerű legyen. Az ásványvízzel hígítjuk és jégkockával szervírozzuk.

Pálcikás sárgarépa fagylalt

gyors-finomsagok8

Hozzávalók

500 g friss sárgarépa ( lehet idény gyümölcs, vagy cukrozatlan mélyhűtött gyümölcs is)

5 evőkanál kókusz virág cukor, vagy folyékony méz

1/2 citrom leve, vagy 100 ml narancslé

200 ml folyékony cukrozatlan tejszín vagy mandula tej

Elkészítés

 A megtisztított sárgarépát (gyümölcsöket) apróra vágjuk és a többi hozzávalóval jól össze mixeljük. Ha nincs készen vehető pálcikás fagylalt tartónk, akkor megfelelnek a kis pálinkás vagy likőrös poharak is. Beletöltjük a fagylalt masszát és a mélyhűtőbe tesszük. Mielőtt teljesen megdermedne, kis fa pálcikákat szúrunk a középébe és tovább fagyasszuk. Fa pálcikákhoz jutunk, ha készen vett pálcikás fagylaltokban lévőt összegyűjtjük vagy a torok vizsgálatnál használt, nyelv lenyomó pálcikát kettétörjük.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest