Ebből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert hűtőszekrényben eláll több hétig is, viszont olyan finom, hogy erre kevés az esély, mert mindenki, aki megkóstolja, venni fog még egy szeletet.

Az őzgerincformába körülbelül 1 kg massza fér, így célszerű ennyit, vagy ennek többszörösét készíteni.

Hozzávalók:

  • 2o dkg dió beáztatva, majd megszárítva
  • 2o dkg mandula beáztatva, majd megszárítva
  • 5-6 dkg kókuszreszelék
  • 5-6 dkg őrölt arany lenmag
  • 15 dkg alma (pucolva mérve)
  • 1 banán
  • 3o dkg aszalt gyümölcs vegyesen: datolya, mazsola, aszalt áfonya
  • ízesitőnek citromhéj, narancshéj, fahéj, szegfűszeg
  • 1-2 evőkanál friss citromlé
  • csipet só
Gyümölcskenyér

Elkészítés

A diót durvára daráljuk (legyenek benne nagyobb darabok is), a mandulát finomabbra. A lenmagot megőröljük. Az almát lereszeljük, a banánt villával szétnyomkodjuk. Az aszalt gyümölcsöket 1-2 órára beáztatjuk, jól átmossuk, majd lecsepegtetjük. Konyhai robotgépben kicsit „megtörjük”. Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban, ízesitjük.

A citrom és a narancs lehetőleg organikus legyen, aminek a héját használjuk, lehetőleg minél kevesebb vegyszer kerüljön az ételbe.

Ha túl nedves a tészta (és nehéz formázni), akkor tehetünk még hozzá kókuszreszeléket vagy őrölt lenmagot. Ha túl száraz, akkor pedig narancs kifacsart levét.

Folpackkal kibélelünk egy őzgerinc formát, belenyomkodjuk a masszát. Vágódeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát és ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk.

Aszalógépben (sütőben) 5o fokon 1-2 órát aszaljuk (szárítjuk.)

Lénárt Gitta
www.lenartgitta.hu