A vegán étkezés egyik legsokoldalúbb alapanyaga a gyümölcslap.

A felhasználási módja szinte végtelen. Készíthetünk belőle palacsintát, bejglit, zserbót, édes tésztát, melyet megszórhatunk mákkal, dióval vagy nyakon önthetünk gyümölcsszósszal.

A gyümölcslap alapanyagaként használhatunk almát, körtét, epret, mandarint, narancsot, szőlőt stb. Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk belőle, hiszen sokáig eltartható a hűtőben.

Hozzávalók

50-60 dkg tetszés szerinti gyümölcs (variálhatsz több féle gyümölcsöt is pl. alma-banán, meggy-alma-banán, sárgabarack-alma, ananász-alma stb.)

Elkészítés

A gyümölcsöket hámozzuk meg, vágjuk apróra, majd tegyük bele a turmixgépbe és pürésítsük. Az aszalógép tálcájára terítsük szét a masszát. 42 fokon 10-12 órán keresztül szárítsuk.

Ha nincs aszalógépünk, akkor egy nagy tepsiben tegyünk sütőpapírt. Öntsük bele a masszát és terítsük szét egyenletesen. 50 fokon, ujjnyira kinyitott sütő ajtóval szárítsuk ki. Ha kész, akkor húzzuk le a gyümölcslapról a sütőpapírt.

Lénárt Gitta
www.lenartgitta.hu