„Itt a farsang, áll a bál…” Szól a régi, de jól ismert dal!

Hamarosan farsang…

Ugyan most nem a megszokott módon ünnepelhetik meg a gyerekek, de mi felnőttek okozzunk nekik örömöt néhány fánkkal! Ha szeretnél szép díszes fánkokat, akkor akár díszítheted is őket cukorkákkal, csokimázzal stb.

Íme néhány recept!

Hagyományos édes fánk

hagyomanyos-vegan-mindenmentes-fank1

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

1 kávéskanál só

2,5 dkg élesztő

3 dl tej

4 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db tojássárgája

7 dkg margarin

2 evőkanál porcukor

5 dl napraforgó olaj

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, egy evőkanál cukorral. A lisztet egy nagy tálban keverjük össze a maradék cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a margarint és a tojássárgáját. Jól dolgozzuk össze a tésztát és hagyjuk meleg helyen pihenni, legalább egy órán át!

Utána lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1,5 cm vastagra és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a fánkokat. A korongok közepébe nyomjunk egy lyukat, de úgy, hogy a tészta ne szakadjon ki.

Forrósítsuk fel az olajat és süssük ki a fánkokat. Ezután hagyjuk lecsöpögni a fánkról az olajat.

Tálaljuk porcukorral megszórva, lekvárral vagy csoki pudinggal!

Recept: Nosalty

Vegán fánk

hagyomanyos-vegan-mindenmentes-fank2

Hozzávalók

500 g tönköly fehér liszt

1 csomag szárított élesztő

50 g jó minőségű növényi margarin

30 g nádcukor

300 ml zabtej

csipetnyi só

napraforgó olaj a sütéshez

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a zabtejben és a nádcukorral. Egy nagy tálban a hozzávalókat keverjük össze és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Hagyjuk pihenni legalább 1 órán át.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki majd takarjuk és ismét hagyjuk pihenni 30 percig. Ezután az ujjunk segítségével a fánkok közepébe nyomjunk egy kis lyukat és a felforrósított olajban süssük ki őket. Figyeljünk arra, hogy közepes lángon süssük ki a fánkokat, mert ha hirtelen sül, akkor a közepe nyers maradhat!

Tálaljuk lekvárral, porcukorral meghintve.

Recept: zizikalandjai.com

Mindenmentes fánk

hagyomanyos-vegan-mindenmentes-fank3

Hozzávalók

2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény

2 dl rizstej

2 evőkanál édesítő

1 csomag porélesztő

1 csapott teáskanál sütőpor

1 teáskanál vanília aroma

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint rum (elhagyható)

1 db tojás + 1 tojássárgája

Elkészítés

A rizstejben futtassuk fel az élesztőt az édesítővel. Egy nagy tálban pedig keverjük össze a többi hozzávalót és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Takarjuk le és hagyjuk pihenni 20 percig.

Nyújtsuk ki és a megszokott módon szaggassunk fánkokat, majd ismét hagyjuk pihenni letakarva 20 percig. Forrósítsunk fel kókuszolajat és süssük ki a fánkokat.

Tálaljuk porrá őrölt eritrittel vagy lekvárral!

Recept: laktozmentesfakanal.cafeblog.hu

Jó étvágyat!