Mi a szösz, itt az ősz?

Közeleg, mint bősz kis őz.
Messziről jön Ő, ki győz,
valamit mindig kifőz,
Bekopog, mint ősz dizőz
és egy kicsit itt időz!

Bizony, nem csak, hogy közeleg, immár, szeptember lévén, be is köszöntött az ősz. A nyár zöldjei aranysárgára kezdenek színesedni, de ez csodálatos a szemnek és ne jelentsen ez szomorúságot a léleknek se, hiszen ez a természet rendje! Olyan szépségeket is felfedezhetünk, melyeket eddig észre sem vettünk, színeket, melyeket eddig nem szerettünk, felvehetünk ruhákat, melyeket eddig fel nem vettünk és szerethetünk történéséket, melyeket megszenvedtünk. Mert mi is változunk, sokszor észre sem vesszük, csak a dolgunkat tesszük! Ilyen életérzéssel az őszben is jó lesz mennünk! Pl. színházba is!

Kezdetét veszi a nyári szünet után a 2019/20-as színházi évad, mely, mint mindig, most is sok izgalmat rejteget, a színházkedvelő Közönség számára.

Kíváncsian várjuk az új bemutatókat, kik és mit rendeznek és főleg hogyan?
Első utam szeptember elején a Centrál Színházba vezetett, és nagy örömömre út közben a színház igazgatójával futottam össze, így azonnal eszembe jutott e korábban írt két sorom:

„A kultúra földjét elpuskázta más, aki a legjobban műveli, Puskás Tamás!”

S ezt valóban, komolyan gondolom, szeretem a rendezéseit és ahogy a színház tekintetében, az elgondolkodtató szórakoztatásban gondolkodik.

Az évad első bemutatója A.R. Gurnney: Love letters című darabja lesz a Centrál Színház kisszínpadán Puskás Tamás rendezésében.

A Love Letters (Szerelmes levelek) különös színmű: egy férfi és egy nő, Melissa és Andy öt évtizedet felölelő levelezése, örömről, bánatról, szerelemről, életről, halálról..

A leveleket minden este más-más színészpáros olvassa fel, így minden élmény spontán, egyszeri és (sajnos) megismételhetetlen lesz.

Október 13-án Tompos Kátya és Alföldi Róbert olvassa a szerelmes leveleket. (Már most mondom, az előadásra elkeltek a jegyek, sajnos!)

A József Attila Színházban is nagy az izgalom, a Macskafogó c. rajzfilm bemutatójára készülnek, a nézők is, hogy megnézhessék, mert úgy tűnik, erre az előadásra sem lesz könnyű jegyet váltani!

A macska-egér háború pazar szereposztással elevenedik meg, hisz:

Grabowskit Puskás Peti, Lusta Dicket Feke Pál, Mr. Teufelt Makranczi Zalán, Safraneket pedig Szerednyey Béla kelti életre.

Természetesen a színház jól ismert arcai is színpadra lépnek:

Fehér Anna, Jónás Andrea, Korponay Zsófi, Szorcsik Viki, Fekete Réka Thália, Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Quintus Konrád, Blazsovszky Ákos és Botár Endre is épp macskává, egérré vagy patkánnyá avanzsál.

Igazi családi musical, ahol a gyerekek és a felnőttek együtt élvezhetik a megelevenedő Macskafogót Szente Vajk rendezésében.

Egy francia vígjátékkal nyitja meg 38.évadját a Karinthy Színház. A lököttek c. darab főszereplője Papp János, rendezője padig Kelemen József.

A francia humorista darabját Vajda Anikó fordította, ezt Kelemen József a dramaturggal, Perczel Enikővel közösen dolgozta át. A teátrum alapító igazgatója, Karinthy Márton, a napokban ünnepelte 70. születésnapját, akinek ezúton is szívből gratulálok!

Szóval, nyílnak a kapuk a színházakban, mindenkit szeretettel várnak, a Pozsonyi Pikniken is, Újlipótváros Falunapján, kulturális ősz-, összművészeti fesztiválján, immár 11. alkalommal, tengernyi programmal 2019. szeptember 07-én.

A rendezvény igazi közösségi élményt jelent az arra vágyóknak.

Az Újpesti rakparton, a Jászai Mari tér és a Szent István Park között várja idén is a Piknikre látogatók apraját s nagyját.

Az eddigiek szerint három színpad, reggeltől estig sok-sok fantasztikus élménnyel! A koncertekkel, színházi és irodalmi műsorokkal, kiállításokkal fűszerezett kulturális kavalkád egyszerre kínál az idén is sokszínű, klasszikus és kortárs művészeti élményt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Ajánlva a legkülönfélébb kulturális csemegéket az ide látogató közönségnek, a színház, a zene  és a költészet szerelmeseinek, a látványos utcai flashmobokat, kiállításokat kedvelőknek, a különleges irodalmi programok iránt érdeklődőknek, a könnyed nyárbúcsúztató élményeket keresőknek, a klasszikus és világzenei koncertélményre vágyóknak, a gasztronómia szerelmeseinek, a sokszínű, kézműves vásári hangulatban felüdülni vágyóknak.

Vagy egyszerűen csak egy nagyszerű lehetőség kellemes baráti találkozásokra, fantasztikus alkalom indián nyáresti beszélgetésre, rég nem látott ismerősökkel a szabadban, természetben, szeretetben, kultúráról, erről-arról, esetleg egy új túráról.

Mindezt nyújtja a Pozsonyi Piknik! Én ott leszek, és Ti?

Hajdan Vali: Piknik és stiklik

Hol vannak a csavarok, tiplik?
Barátok, a haverok, stiklik!?
Gurulnak-e régi biciklik,
vagy alólunk sorba kisiklik!?
Mindjárt itt a Pozsonyi Piknik,
várnak-e ott Pozsonyi kiflik?
Sok kérdés mi válaszra vár,
ha az eső áztatja, kár!
Őszbehajló már az a nyár,
hol csivitelt, szállt a madár!
Tudjuk-e, hogy hol az a vár,
Otthont talál, ki haza jár?
Nem kattan addig az a zár,
nem zárul be még a bazár!
Előttünk, ha zöld a határ,
virág hajt ki, nem a tatár!
Mert ha ellep minket az ár,
biztost bizonytalanba zár.

Ami viszont nem bizonytalan, hogy a Spinoza Színházban, augusztusban betegség miatt elmaradt előadást pótolunk Szurasenkó Dániel zenész barátommal, lelkeknek, lelkekhez szeretnénk szólni Lélekhez szólva c. estünkön! Mindenkit szeretettel várunk szeptember 26-án est 7 órakor.

Szép, színes élményeket kívánok s kínálok, szeptemberben is, szeretettel!

Szeretettel :

Hajdan Vali

szervező-költő-és előadóművész

mobil: 0670/248-0547

[email protected]

https://www.facebook.com/hajdan.vali

https://www.poet.hu/szerzo/Hajdan_Vali

https://csakanoknekmagazin.hu/hajdan-vali-muveszno-kulturalis-szakerto