Lehet, hogy sokszor gondoltunk arra, hogy valamiféle változásra lenne szükségünk, de nem volt ami elindítsa ezt bennünk, ezért a mostani koronavírus, mint váratlan, új élethelyzet, lehetőségként is érkezett mindannyiunk életébe. Remélhetőleg, mindenki számára világossá vált azóta, miért is jött jól az eddig megszokott, pörgős életünkbe egy ilyen csendesebb, otthonülős időszak.

De, most, hogy kezd beindulni lassan a karantént megelőző élet,  vajon mit kezdünk vele? Újra visszaesünk korábbi megszokásainkba vagy tanulunk hibáinkból és alkalmazzuk a megtanultakat? Ahány ember, annyiféle hozzáállás, formálódás! Na és ha formálódtunk, vajon jobbá vagy rosszabbá tett minket a bezártság, addigi önmagunkhoz képest?

“Életképeimmel kettesben lettem,

életlenségeit keretbe tettem!

Versenyben az idővel, szaladtam,

érzéseim lábnyomán haladtam.

Míg magamban, csendben így vajúdtam,

lepergett előttem, ím, a múltam!”

Bezárultak az ajtók, kapuk, legördült a függöny, mögötte mi vagyunk és most már lassan újra nyithatunk. A mi döntésünk, hogy nekilódulunk vagy szép lassan bandukolunk, ki-ki a saját vérmérséklete, lehetősége, bölcsessége, belátása szerint. Félelmeink is korlátokat szabnak, vannak, kik továbbra is bezárva maradnak. Persze így önmagukat zárják ki valamiből vagy zárják el valamitől.

“Félelem nélkül élni nagyon nehéz,

de Te légy bátor, ki ezzel szembenéz!”

Az a kérdés motoszkál a fejembe, ha most hirtelen a színházi függöny felgördülne, vajon a Közönség felhördülne vagy a színpadra lépőkkel együtt örülne? Minden esetre biztos vagyok benne, hogy sokan várjuk ezt a pillanatot és türelemmel, aki vár, lesz még neki fesztivál! Addig is gyönyörködjünk a természetben, a virtuális művészetben,  festészetben!

Találjuk meg magunkat, ha keresnénk a sűrűben s éljünk jól a kapott élethelyzettel, minden körülményben. Minél több lehetőséget kapunk az élettől, annál edzettebbek, gyakorlottabbak lehetünk egy következő vészhelyzetben! Hiszen felkészülni feladatunk az életben! A színházi előadásokra is próbálni kell, hogy egy-egy előadás létrejöhessen, megszülessen. Az élet történései felkészíthetnek minket a nehéz pillanatokra is, ha azokat nem kerüljük ki. De a legnehezebb pillanatra mégsem igazán akarunk és nem is igazán tudunk felkészülni, legalábbis ezt hisszük, ám ha belegondolunk, az egész életünk az erre való felkészülés. Higgyétek el, mindannyiunknak jut szerep, és feladat! Feladatunk, hogy az életet széppé tegyük! S nem azért, mert figyel minket a világ és hogy neki megfeleljünk, hanem mert az életet adó Isten figyel ránk. S ha napjaink sokszor sötétségbe borulnak hinnünk kell, hogy a felhők egyszer elvonulnak.

hajdan-vali-punkosd-fenyeben

Ó, jöjj drága Lélek,

bátoríts, míg élek!

Míg hozzád szól az ének,

áradjon ránk fényed!

Ó, égi, szép remények,

többé már nem félek!

Míg tart a földi élet

s azon túl is Véled!

Égi nyereménnyel,

Földön e reménnyel,

Lélek ünnepével,

Úr üzenetével!

Vigasztal, ki áldott,

az Égbe kiáltott.

Bűnünkbe, ki látott,

megmentett világot!

Vigasztal az áldott Pünkösd,

kereszthez a látott bűnt kösd!

Pünkösd ünnepében, a Szent Lélek áradjon,

a szeretet se fáradjon és vírus se támadjon!

Hajdan Vali
szervező-költő-és előadóművész
06 70 248 0547