Hajdina sósan és édesen Gellérthegyi Györgyi tűzhelyéről

 

 

 

Hajdinás lencsesaláta balzsamecet-krémes sült céklakockákkal

 

Önmagában vagy sült húsok mellé köretként is nagyon ízletes.

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

 

  • 2 ek. olívaolaj
  • zöldségek: 1 közepes vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 2 közepes szár halványító zeller, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kakukkfű
  • 100 g hajdina, 2 dl alaplé (vagy víz)
  • 125 g konzerv lencse, 3 ek. fehérborecet
  • 2 teáskanál mustár, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál méz, 2 teáskanál olívaolaj

 

 

Elkészítés

 

  1. A felhevített olajhoz adjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát és zellert.
  2. Alacsony lángon 10-12 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hajdinát, és felöntjük az alaplével.
  3. Ízlés szerint sózzuk, és hozzáadjuk a kakukkfüvet.
  4. Addig főzzük tovább, amíg az összes folyadékot be nem issza, közben időnként megkeverjük.
  5. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és ezután hozzákeverjük a lecsepegtetett lencsét.
  6. Az ecetet, a mustárt és a mézet egy kis befőttesüvegbe öntjük, ízlés szerint adunk hozzá frissen őrölt borsot, lefedjük, és alaposan összerázzuk, majd a salátára öntjük.

 

A petrezselymet felaprítjuk, és a salátára szórjuk. Tálalásnál a tetejére még balzsamecet-krémes sült céklakockát teszünk.              

 

 

 

Mákos –mézes hajdina csoda

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

  • 3 dl hajdina
  • kb. 3 dl darált mák
  • méz és narancslekvár keveréke valamint mazsola (édesítésként)
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

 

  1. A hajdinát megmossuk, jól lecsöpögtetjük. Kis olajon rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel,
  2. Egy csipet sóval addig főzzük, míg a szemek megpuhulnak. Néhányszor óvatosan megkeverjük. (Nem várjuk meg, míg szétfő az egész masszává!)
  3. Ha megfőtt, adagonként tányérra tesszük, megszórjuk mákkal, és ízlés szerint édesítjük a méz – narancslekvár – mazsola keverékkel.

 

 

Néhány szó a hajdináról:

 

Hazánkban csupán a középkorban jutott el ez a hasznos növény, ami nemcsak értékes vitaminforrás, de gyógyító étrendekhez is ajánlott. Bár igen sokrétű a felhasználása, itthon kevesen ismerik.

 

 Pohánka vagy tatárka néven is ismert növényt Ázsiából származik. Őseink leginkább kását főztek belőle. Igen sokoldalú növény: vitaminforrás és kedvezőek az élettani hatásai is. Több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz, élelmi rostokat húsz százalékban, s magas vérnyomás kezelésére is alkalmas. Antioxidáns hatású flavonoid és rutin is megtalálható benne.