A hajhullás egy sokk, minden ember részére, ha a hajmosás után sok hajat talál a tusoló vagy a fürdőkád szitájában. A bőrgyógyászok szerint napi 80-100 kihullott hajszál még „normális”. Ha ez több lesz és ha a fejbőrön kopaszodó, haj nélküli részek keletkeznek, az már megbetegedést jelent. A hajszálak életének három fázisa van, először nő, aztán pihen, majd kihullik.

Ha egy hajszál kiesik, egy új jön utána és a ciklus mindig ismétlődik. Átlagosan 130 000 hajszálunk van a fejünkön. A hajhullásnak több kiváltó oka is lehet. Gyakran öröklött tényezők hatása nyilvánul meg. Az első jele hajmosáskor, a hajmennyiség érezhető elvékonyodása a kezünkben. A statisztika szerint a férfiak 95%.a és a nők 85%-a  érintett.

Állandó gyulladás a testben, stressz otthon és a munkahelyen, betegségek, bizonyos gyógyszerek, hormonális változások, egy erős megfázás, rossz hajápolók, hajfestékek, rossz fodrászati kezelések is hajhullást okozhatnak.

Éppúgy a pajzsmirigy működésének elégtelensége, vagy a helytelen étkezés és életmód. Ha kerek foltokban esik ki a haj, akkor a bőrgyógyászok szerint egy autoimmun betegség is lehet a háttérben.

hajhullas2

A női nemi hormon segítségével a haj növekszik. Ha viszont az ösztrogén nívó csökken, pl. a változó korban vagy egy gyermekszülés után, akkor a hajszálak elvékonyodnak. A terhesség alatt sok ösztrogén képződik, ilyenkor a haj is megerősödik.

A vércukorszint tartós emelkedése tönkreteszi a fejbőrben lévő kicsi vérereket. Ha a fejbőr nincs jól ellátva vérrel, ami a táplálékot a hajhagymák részére szállítja, akkor a haj anyagcseréjében zavar keletkezik. Ha a fejbőr piros és viszket, akkor ez egy gombás fertőzésre, hajhagyma atkára vagy ekcémára is utalhat.

A természetgyógyászat Németországban a bazilikum kivonatot és az AMA  vagy a mandulaolajat ajánlja a hajhullásra. Ez fokozza a vérbőséget a hajgyökereknél. Ugyancsak jó segítség a kávé tartalmú hajtermékek és a mindennapos fejbőr masszírozás is. Néha elég egy új hajsampon választás vagy egy új Bio hajfesték használat.

Ugyancsak hajhullás áll elő, ha a hajat gyakran mossuk. Ilyenkor a fejbőr kiszárad és fogékony lesz minden atkás megbetegedésre. Figyeljünk a jó fésű és a jó hajkefére. Hidegben ne járjunk fedetlen fővel. Mossuk a hajunkat neutrális haj mosószerrel és a szárításnál ne kapcsoljuk a maximumra a hajszárítót. Egészséges a levegőn történő hajszárítás. Ne használjunk gyakran hajgumit, hajpántot, mert tönkre teheti a hajhagymákat. A frizura választékát is időnként cseréljük meg, hol jobb, hol bal oldalra, vagy középre.

Együnk vitamin dús ételeket. Ha cink, vas vagy biotin hiány van a testben, az hajhullást okozhat. Egy csodaszert a hajhullásra még nem találtak fel, de az említett egyszerű dolgok sokat segíthetnek a probléma megállításában.

Nagymama hajvédő házi szere

hajhullas1

Két tojássárgáját keverjünk össze 1-2 evőkanál lenmag- vagy kenderolajjal. Tegyünk bele egy kávéskanál mézet. Jól keverjük össze és a hajmosás előtt egy órával a tisztítatlan hajra kenjük fel. 50-60 perc után langyos vízzel mossuk le, majd neutrális samponnal még egyszer mossuk át. Szoba levegőjében szárítsuk meg. Ujjhegyeinkre pár csepp mandulaolajat tegyünk és a fejbőrt, valamint a haj végeit ezzel finoman kenjük be.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budap