A rákból felépülve én lelkileg is újjászülettem.

Második születésnapomat onnan számolom, amikor elolvastam ezt a gondolatot:

AZT ADOD A GYERMEKEIDNEK, AMI TE VAGY!

Azóta sok ilyen erős mondattal találkoztam és váltam tőlük jobb emberré, jobb társsá és jobb szülővé. Írásaimban ezeket mutatom be Neked, remélem Te is sokat nyersz velük.

Szeress Te is felelősséggel!

Egy jelenkori népbetegségről írok most a cikkemben, ami az emberek életében a stressz jelentős részét okozza.

Ez a halogatás.

Sok mindent lehet halogatni: a napi feladatainkat, a céljaink eléréséhez, fejlődésünkhöz szükséges lépéseket, és a magánéleti problémáink megoldását is.

Eredetileg a halogatás nem más, mint az agy védelmezése, amivel szeretne megmenteni minket minden veszélyestől és ebbe az új dolgok, a változások is beletartoznak! Csak a modern ember süllyedt odáig, hogy lustaságával, „kényelmével” saját jóléte és fejlődése ellensége lesz. Kevesen tudják, de a halogatás az önutálat egyik formája! Ugyanis aki szereti magát, az teszi a dolgát, fejleszteni akarja magát nap, mint nap, és megoldja a gondjait. Aki pedig nem, az dagonyázik a megszokottban, még ha ez egy frusztrált gondolatokkal teli életben, egy gyűlölt munkavégzésben vagy egy haldokló házasságban való létezést jelent is.

Vágjunk bele: a halogatás szokásának leküzdése nem várhat holnapig!

Hogyan álltam/állok én a halogatással a hétköznapokban?

Tornyosultak az el nem végzett apró és nagyobbacska teendőim. Elegem lett a fejetlenségből és elkezdtem papírra leírni a legfontosabb napi feladataim. Aztán nem gondolkoztam, csak csináltam! Ez volt a halogatásűző mantrám: „Csináld! Most!”

Ráadásul mindig a legnehezebbel kezdtem, hogy azon túl legyek. Ha nem volt kedvem valamihez, akkor az 5 másodperces szabályt hívtam segítségül: azt mondtam magamnak: „5-4-3-2-1-gyerünk!” és elkezdtem csinálni, amihez nem fűlött a fogam.

Megtanították a sikeres emberekről tanultak, hogy a halogatás ellenszere az azonnali cselekvés.

Minél többször tettem meg egy kényelmetlen dolgot, annál jobban belém vésődött, hogy egy feladat maradéktalan elvégzésének előnyei óriásiak: energiával tölt fel, lelkesít, és megszabadít a stressztől!

Minden befejezett cselekedet erősíti az önbecsülésem – maga a teljesítés érzése.

A tett szülte az önbizalmamat és nem fordítva!

Hogyan álltam önmagam fejlesztésének a halogatásával?

Elég, ha annyit írok, hogy nemrég három év alatt elolvastam kb. száz könyvet, de amit belőlük tanultam, sosem próbáltam ki. Nem csoda, hogy nem változott meg a felhalmozott tudástól az életem. Pedig képzeljétek, pont ezért kezdtem az önfejlesztésbe. A betegségem előtti problémák kezdtek visszaszivárogni az életembe: a gondolataim ismét lehúztak, a feleségemmel megint elkezdtünk veszekedni és eltávolodni egymástól. Épp, amit megfogadtam a „halálos” ágyamon, hogy nem fogok még egyszer így élni, azt kezdtem el újra.

Aztán valami átkattant.

Többször futottam „A gyakorlat teszi a Mestert!” mondásba – könyvben, előadáson, hanganyagban.

Mindenhonnan az folyt, hogy csak a gyakorlati tudás ér valamit. Amit tanulsz, próbáld ki azonnal, mert megy kukába. Nem véletlenül, erre volt szükségem.

Így tettem.

És láss csodát, azonnal sikerélmények értek a magánéletemben! Ahogy azóta is folyamatosan… Könyvet írtam ezekből a gyakorlati technikákból, annyira megváltoztatták pozitív irányban az életemet.

De miért?

Ez a mondás adja meg a választ rá:

„Eláruljam, hogy mi a titka azoknak, akiknek rendben van a párkapcsolatuk, a családi viszonyaik, az anyagi helyzetük vagy az egészségük? Az ő titkuk a tett. Ha érzik, hogy valami nincs rendben, akkor tesznek azért, hogy rendben legyen!”

Ebből tanultam meg, ami talán a legfontosabb az életben: olyan emberré válni, aki azonnal elkezdi megoldani a problémáit, tettekkel, rögtön akkor, amikor felbukkannak. Mert minden probléma életben tartója a panaszkodás és gyilkosa a tett!

Nem érzed magad jól magad a bőrödben?

Tegyél érte, hogy ne így legyen! Csukd be a szemed és találd ki, mi miatt van! Keresd meg, hogy mit kell tenned másnap, hogy ne ismétlődhessen meg. Minden este szánj rá pár percet, hogy eljuss a problémára találástól egy kipróbálandó megoldásig.

Ne halogasd a jóléted! Szeresd annyira magad, hogy mindig azt tartod a szemed előtt, hogy egy nap is sok, hogy rosszul érezd magad ebben a csodálatos világban! Csak a Te felelősséged kitalálni, hogyan lehetsz jól!

Nem érzed jól magad a párkapcsolatodban?

Ha bajod van, akkor ültesd le a kedvesed és beszéljétek meg! Ha összevesztetek, menj oda és békülj ki vele! Cselekedj, és tegyél meg neki minél több jót, mert nem mindegy, hogy szeretetben vagy haragban telik el az életetek. Tedd félre az egód és a kifogásokat! Szeress MOST! Egy perc is sok, hogy ne szeressétek egymást!

Ha megtanulod ezt a gyorsan reagáló, tettrekész életszemléletet, akkor a legnagyobb ajándékot adod a gyermekeidnek. Mert mit mutatsz nekik, ha így élsz és felhagysz a halogatással? Ha azonnal cselekszel és megoldod, bármi gondod is akad? A legfontosabb emberi értékeket ruházod át a számukra: a felelősségvállalást, a problémamegoldó képességet és az önbecsülést!

Megtanítod nekik, hogy bármilyen élethelyzetbe is kerülünk, mi magunk tudunk változtatni rajta. Minél többször sikerül ez nekik is majd, annál nagyobb önbizalmuk lesz, hogy elhiggyék, van hozzá elég akaratuk, tudásuk. Mert az önbecsülést teljesített célokon és megoldott problémákon keresztül lehet a legjobban növelni.

Bármit hozzon is az élet, ők el fogják tudni simítani, és rettentően büszke leszel rájuk.

És lehetsz magadra is…

Mester Attila

Mester Attila-Apjafia

www.mestarapia.hu