Kutyák, futás, akadálypálya, természet, néhol sár, a határaink feszegetése, önmagunk legyőzése, új barátok szerzése, a felelős kutyatartás népszerűsítése. Ez mind igaz a HDR-re, ugyanakkor korántsem ennyi az egész. Harmadik éve kerül megrendezésre a kutyás extrém akadálypályás futóverseny,  a Hard Dog Race, amelyet embernek és kutyájának közösen kell teljesítenie. Az áprilisi megmérettetésen rekord nevezés született, 1436 kutya-gazdi páros érkezett Törökmezőre hogy együtt győzzék le a pályát és gazdagodjanak egy fantasztikus élménnyel. 

„Ugyan a HDR versenyhez kell edzettség, erőnlét, viszont speciális felkészültség vagy előképzettség nem, de mégsem „csak” a sportteljesítményről szól.” – emelte ki Púza András, a HDR ötletgazdája, – „Ahogy a verseny jelmondata „Hat láb, két szív, egy büszkeség” is megfogalmazza, a HDR-ben az a páros, csapat lesz igazán sikeres, ahol az együttműködés a bizalmon, egymás megismerésén, a kutya igényeinek, képességeinek megértésén alapszik. Ugyanakkor az is fontos, hogy az ember és társállata képes legyen egy-egy kellemetlenebb helyzetet kezelni, a kihívásokat fegyelmezetten és a képességéket figyelembe véve leküzdeni.”

 

A HDR egyesíti a kutyás terepfutást, az embereknek szánt akadálypályás futóversenyeket, és ebben a formában egyedülálló. A felnőtt versenyzők indulhatnak 6 km-es távon, ahol 16 akadályt kell leküzdeniük, természetesen a kutyájukkal együtt, a bevállalósabbak 12 km-en, 22 akadály legyőzésével érnek célba. A 8. életévüket betöltött, de még nem 14 éves gyerekek számára egy 2 km-es táv került kiírásra, 8 akadály közbeiktatásával. A pályán épített és természetes akadályok is megtalálhatóak, például vizesárok, óriás lépcső, van akadály alatt kúszás, kutyaházon négykézláb átmászás a gazdiknak, úgyhogy az indulóknak nem árt, ha nem félnek picit vizesek, sárosak lenni.

 

 

Illetve idén először  márciusban egy új kategóriában állhattak rajthoz a párosok és a csapatok, a HDR Not just run-ban. Ebben a versenyszámban nincsenek akadályok, csupán a táj, a kutya és a gazdi. A futók célja ezúttal nem csak a pálya legyőzése, hanem állatvédelemmel, állatmentéssel és segítő kutyák képzésével foglalkozó szervezetek támogatása is volt. A jótékonysági futással a versenyzők nagy része már az áprilisi Base futamra készült. A verseny immár nemzetközivé nőtte ki magát, már a tavalyi rendezvényen Ausztria, Horvátország, Németország, Románia, Szlovákia és Svájc képviselői is jelen voltak, sőt, a következő HDR Base júniusban, Lengyelországban kerül megrendezésre, nálunk októberben tehetik próbára magukat újra a párosok.

 

 

A rendezők és a versenyhez csatlakozott közös célja a kutyatartási kultúra fejlődésének, a kutyások és nem kutyások közti konfliktusmentes együttélésnek a segítése, s hogy mi kutyatartók, négylábú barátainkkal közös, boldog életet élhessünk úgy, hogy az mindenkinek jó legyen. 

 

Szabó Liza
Bemer tanácsadó, fitoterapeuta
[email protected]