Olvasni mindig jó, de akkor a legjobb, mikor van időnk elmerülni egy könyvben és elég kipihentek vagyunk ahhoz, hogy ne aludjunk bele 10 perc után, bármilyen szuper.

Ilyen luxushoz legtöbben csak a nyári szabadságunk alatt jutunk és ha már végre nyár van, néhányan már nyaralni is elindultak, álljon itt három szuper könyv, ami témájában és hangulatában passzol a nyárhoz.

Paula McLain: Napkeringő

Az 1920-as évek Kenyájában járunk, mikor a fehér ember már stabilan megvetette a lábát Afrikában, mégis igencsak kemény világot élt meg az, aki nem ott született. Beryl Markham, egy angol lord lánya gyermekként került Afrikába, ahol miután édesanyja elhagyja, gyakorlatilag a kipszigisz törzs neveli fel szabadon és vaddá. Közben sokat tanul a lótenyésztésről és lóversenyzésről édesapja birtokán, az első női trénerek egyike lesz. Beleszeret egy foglalt férfibe és a szerelmen keresztül találja meg valódi hivatását, a repülést.

Olvasás közben szinte érezzük a nap perzselését, a sivatag illatát, látjuk a homokvihart és benne Beryl Markhamot, akit senki sem akadályozhat meg abban, hogy szabad és önazonos legyen, még ha nagy árat is kellett fizetnie érte.

harom-konyv-a-nyaralashoz2

Kép: moly.hu

Fejős Éva: Bangkok, tranzit

Bangkok egy forró, fojtogató mégis ölelő, egzotikus város, itt együtt él múlt és jelen, itt bármi megtörténhet. Hét ember egyszerre érkezik hatalmas lelki puttonyokkal Bangkokba és ez a hét sors keresztezi egymást a regényben. Mindenki keres valamit és talán ez az utolsó állomás számukra.  Vajon létezik sors vagy csak véletlenek?

Olvasmányos, lendületes, remekül tagolt regény, egy szuszra vagy részleteiben is jó olvasni.

harom-konyv-a-nyaralashoz1

Kép: moly.hu

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

 „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.” Még ha nem is tud róla. És akkor is, ha nem kíván megnősülni.

Jane Austen egyik legnépszerűbb regénye pillekönnyen, elegánsan és finom humorral mutatja meg az olvasóknak az 1700-as évek végi angol úri társadalom viszonyait, az adott osztályon belüli hatalmas anyagi és szellemi különbségeket és a kevéssé vagyonos, fiatal lányok, valamint családjaik legégetőbb problémáját: a férjhez menést.

Lassabb mű, kevésbé pörög, mint amihez napjainkban hozzászoktunk, de pont ez a varázsa. Lassuljunk hozzá, hagyjuk, hogy átjárjon minket Jane Austen varázslatos világa, ami egyszerre békés és feszültséggel teli és ahol a finom rezdüléseknek pont ugyanakkora szerepe van, mint a nagyobb fordulatoknak.

harom-konyv-a-nyaralashoz3

Kép: libri.hu

+1 Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Mindenkinek, aki a ’70-es, ’80-as években született! Egy pillanat alatt visszarepülünk a gyerekkorunkba, az undok szomszédok, játszótéri tücskök és bogarak, lakótelepi konfliktusok, bandázások világába és a nagyszülőknél töltött gondtalan, mai szemmel nézve életveszélyes nyarak emlékéhez.

Farkas Bernadett