Al Ghaoui Hesnát nagyon sokan ismerik. A népszerű fiatal média szakember, sokoldalú személyiség. A sajtóban végzett munkásságát, 2011-ben Prima Primissima díjjal jutalmazták. A törékeny hölgy igazán bevállalós. Haditudósítóként megjárta a háborúk földjét. Az ottani élményekből könyv is született. A fiatal újságírónő számos olyan műsort készített, ahol az igazság feltárása, a moralitás fontossága teret nyerhetett. Tudósított konfliktus övezetekből, veszélyes helyzetekbe került a Föld olyan térségeiben, ahová férfiak sem szívesen teszik be a lábukat. Azonban 2014.-ben jött egy komoly fordulat. A kockáztatni is képes ifjú hölgy, anya lett. Ezzel sok minden megváltozott.

 

Hogyan változott meg Hesna világa avval, hogy gyermekkel bővült a család?

  • A szülővé válással sok minden megváltozik. A munkához tartozó kockázatvállalási viszony átalakul, az élet súlypontjai átrendeződnek. Az ember érzékenyebbé válik. Visszanézve a korábbi riportjaimat, vagy rátekintve a fél Európát pici babákkal átszelő anyákra, a rengeteg kockázatvállalásra, amely sok nőnek osztályrészül jut, már más szemmel látom a világunkat. Gondoljunk csak arra, hogy egy átlagos nő felkészülése egy néhány napos utazásra kisgyerekkel, mennyi előkészítéssel jár. Ehhez képest pedig mit jelenthet teljes bizonytalansággal nekivágni az ismeretlennek, egy kicsi babával. Jobban átéreztem a nehézségeiket, miután saját tapasztalatom lett, mint édesanya. Ez a felelősség, a munkámban is meghatározó elemmé vált, amely a műsorok készítésekor is fontos.

 

 

 

Hogy alakult át a kockázatvállaláshoz fűződő viszony, hiszen a gyermek megszületése előtt, nem volt kérdés egy-egy veszélyes utazás?

  • A kislányom megszületése előtt is sokat gondolkodtam ezen, de ezt nem lehet előre kitalálni. Amikor Neda megszületett, át kellett gondolnom, hogy mi a fontos az életben? Tudtam, hogy már nem tudnék ugyanúgy dolgozni veszélyes területeken, és már nem is érne annyit egyetlen munka sem, hogy az életemet kockáztassam. Neda lett a legfontosabb. Ezért eldöntöttem, hogy háborús területeken, veszélyes zónákban már nem vállalok forgatást. A kérdés egyébként azért is érdekes, mert elgondolkodtató a világ hozzáállása a veszélyhez. Az senki számára nem kedélyborzoló, ha a férfiak veszélyes terepen dolgoznak, pedig van kisgyerekük. Ha egy nő teszi ugyan ezt, az más elbírálás alá esik. Minden esetre ma már átgondolom, mit vállalok el. Ez perszene nem jelenti azt, hogy nem végzem ugyan olyan elhivatottsággal a munkámat, csak csökkentem a kockázatvállalást.

 

 

Anyaként meg kell élni azt, hogy a gyermekünk a felnövekvése során sokféle veszélynek van kitéve. Hogy lehet ezt megszokni?

  • Nekem is oda kell figyelnem arra, hogy a ne féltsem túl a kislányomat. Hagyjam kockázatot vállalni és közben legyek ott mellette, hogy elkapjam, ha kell. A világot meg kell ismerni ahhoz, hogy boldoguljunk az élettel. Be kell vallanom, hogy tudatosan kell figyelnem arra, hogy ebben egyensúlyban maradjak. Hogy vigyázzak rá, ugyanakkor engedjem felfedezni.

 

Amikor megtapasztalunk egy élethelyzetet, érzékenyebbé válunk a téma iránt. Ez hogyan befolyásolja a mindennapokat?

  • Óhatatlanul erősödik az ember empátiás képessége. Ez természetes folyamat. Azonban az sem mindegy, mennyire vagyunk képesek beépíteni ezt az életünkbe. Ha csak a migrációs válságra nézünk, ami nagyon sok problémára irányítja rá a világ figyelmét, rá kell jönnünk, hogy a világért, amiben élünk, közösen kell felelősséget vállalnunk. Nincstelenül, idegen környezetben, a semminél is kevesebbel újra kezdeni egy életet, nagyon nehéz dolog. Senki sem jókedvében indul útnak. Emberség kérdése, hogy a válságövezetek problémáira megoldás szülessen. Ezért is vállaltam önkénteskedést, amikor Magyarországra ért a menekültáradat. A sajtónak pedig nagyon nagy felelőssége, hogy miképpen tudósít a valóságról. Nőként és anyaként különösen átérzem ennek a jelentőségét, ezért igyekszem a munkám során ezt képviselni. Kevesen tudják, hogy rendkívül hatékony programok működnek Európában, amelyek az integrációt és a radikalizálódás megelőzését segítik, amelyekkel egyre többet tesznek a háború sújtotta területekről menekültekért.  Az életnek vannak komoly kockázatai, de embernek maradni, a háború elől menekülőkön segíteni, egyszerűen elengedhetetlen. Azon kell és érdemes dolgozni, hogy hogyan tudunk közösen megoldást találni a problémákra.

 

 

 

 

A félem jelen van az életünkben. Hesna legújabb könyvének témájául a félelem kérdését választotta. Milyen aspektusait ismerhetjük meg a könyvből?

  •  Sokféle szempontból jártam körbe a kérdést. A könyv címe az, hogy Félj bátran! A cím már maga is azt sugallja, hogy másképpen közelítem meg a kérdést. Nem lehet kikerülni az életünk folyamán az érzést, hogy megéljük a félelmet. Azonban hatalmas erőforrások is rejlenek a félelemben. Számos olyan önmeghaladásra ad lehetőséget, ami e nélkül soha nem történne meg. Tegyük hozzá, a félelem érzése életmentő is lehet adott esetben. Ösztönözhet a továbblépésben, a változtatásban. Fontos témának érzem, hogy bemutassam a félelem pozitív, életigenlést kiváltó oldalát is. A háborús övezetekben járva magam is átéltem a félelmet. Amikor hazatértem, gyakran kérdezték tőlem, hogyan küzdöttem meg ezzel? Ez is oka annak, hogy a témával elkezdtem foglalkozni, mert az emberek érteni akarják a félelem feldolgozhatóságának titkát. 

 

 

 

Szülőként hogyan lehet kezelni a gyermekkel kapcsolatos félelmeket?

  • A kislányom nevelése során jöttem rá, hogy mit élhettek át a szüleim, amikor én konfliktus övezetekbe utaztam a munkám során. Ugyanakkor kifejezetten támogattak abban, hogy a munkámat a legjobban végezhessem. Ez nagy erőről tesz tanúbizonyságot, amiért rendkívül hálás vagyok nekik. Ezért van előttem jó példa arra, hogy lehet úgy szeretni a gyermekünket, hogy közben engedjük megélni az életét. Tudatosan készülök arra, hogy Neda is a saját életét élhesse majd, és képessé váljak arra, hogy teljes mértékben támogassam őt a saját vágyainak beváltásában. A szülőtől, aki meg tudja adni ezt a szabadságot a gyermekének, ez a legnagyobb adomány, mert kifejlődhet egy egészséges bátorság és talpraesettség az emberben. Igyekszem magam is ilyen szülővé válni.

 

Csaba Beatrix

fotó: Gálos Samu Mihály, Koszticsek Szilárd, Kara Ervin