Írtam már 6 remek követhető szokásról, ami szolgálhatja az egészségedet:

 1. Napi 1 óra edzés
 2. A víz fontossága
 3. Napi 3 csésze tea jótékony hatása
 4. A Színes étkezés előnyei
 5. Meditáció
 6. Meditációs zene remek hatásai

 Most jöjjön a hetedik jó szokás: a HÉT PERC NEVETÉS!

ADJ MAGADNAK NAPONTA 7 PERC NEVETÉST. Ne számíts senkire, add meg Te  magadnak!

 • Miért nevessek?
 • Mi a haszna a nevetésnek?
 • Mi lesz jobb tőle?
 • Min nevessek?
 • Mikor nevessek?

Dőlhet belőled több kérdés is: válaszold meg Te magad, mert a válasz a Te válaszod, ott van benned!

Nézzük csak sorban. Miért nevessek?

A lelki egészséget elősegíti, a dolgok nem túl komolyan vétele. Ebben segít a nevetés. Mert a legtöbb dologból valójában csak mi csinálunk problémát (bolhából elefántot), igazából nincs is olyan nagy jelentősége.

Személyes kedvencem az önirónia. Amikor odáig eljutsz, hogy tudsz magadon nevetni, no, akkor megbocsájtottál magadnak, másoknak és elfogadtad Önmagadat teljesen. Onnan jutott eszembe, hogy jobb esetben írás közben is ezt érzem. Ahogy írok, mosolygok magamban, mert mulatságos, mennyire szólnak rólam is a cikkeim. Talán már észrevetted, mindig rólam szólnak. És ilyenkor érzem, hogy mennyire felesleges is komolyan venni dolgokat. Bármit.

A nevetés az elengedés egy formája. Jele az Ön elfogadásnak.

Nevess hát bátran!

het-perc-nevetes

Mi a haszna a nevetésnek?

„Hát most sírjak vagy nevessek? Inkább nevess!

Ősi közmondás és igaz mint minden, ami időtlen idők óta fennmaradt.

Haszna?

Te magad vagy a haszna, mert eljutottál a fent említett korszakodba.

Mi lesz jobb tőle?

A nevetés több mint jókedv, több mint szórakozás. A nevetés élettani hatásai szebbé, egészségesebbé és hosszabbá tehetik az életed. Lássuk, mi mindenre van hatással!

 • Egyensúlyban tartja a vérnyomást.
 • Élénkíti a vérkeringést, erősíti a szívműködést.
 • Alaposan megmozgatja a belső szerveket és azok vérellátottságát fokozza.
 • Segít leküzdeni a félelmeket, a depressziót, vagy a borús gondolatokat.
 • Egyfajta meditációs állapotba juttat, mely pihenteti és felfrissíti az agyműködést.

Amint megtanulsz minden helyzetben nevetni, boldogabbá válsz Te magad is. A nevetés ugyanis közvetlenül hat az agyra és arra, hogy az milyen életérzést biztosít neked. Nevess magadon, másokon, na ezt azért óvatosan, másokon soha, max. a helyzeten, amit épp tapasztalsz. MÁSOKON SOHA NE NEVESS!!! A problémáidon és persze akkor is, ha egy jó poént hallasz!

het-perc-nevetes1

Min nevessek? Mikor nevessek?

Amikor.., mindig, bármikor, mindenen, bármin stb. Adj magadnak napi 7 percet, hogy nevess! Nevess szándékosan, mosolyogj csöndesen, nevess sírva, hahotázz önfeledten, kuncogj szégyenlősen, bazsalyogj zavarodban. Nevess, ha szomorú vagy, ha boldog, ha álmos, ha felkeltél, vagy ha éppen barátaiddal vagy. Nevess egy viccen, nevess, nevess magadon, ha a fehér blúzodra borult a kávé, nevess, ha a metró rád csukja az ajtót, vagy ha a láthatatlan parkolóőr kis csomagot rak a szélvédődre. Tapasztald meg, kevesebb energiádba telik, mint a bosszankodás, mások szidalmazása, kinevetése, duzzogásod. Próbáld csak ki! Legyen a naptárad tetején egy nevető figura s ha már ránézel is nevetésre késztet. Nekem az autóillatosító is egy vigyorgó pofa. Nem tudok nem mosolyogni, ha beülök a kocsiba.

Nevess hát naponta legalább 7 percet, aludj el vidám könyvvel, vagy egy szép – sok nevetést kiváltó – filmmel, egy szép vers olvasásával, fotók nézegetésével, emlékek felidézésével s amennyiben párod van, öleléssel, mosollyal és csókkal köszönd meg a napot. Adj hálát a meglévőkért s nevess, mosolyogj, kuncogj, bazsalyogj, de soha ne másokon, csak magadon és a helyzeten, ha az vicces, nevettető.

LÉGY ÁLDOTT ÉS BOLDOG, MERT ENNEK A KULCSA NÁLAD VAN. NEVESS!

Szigeti Erzsébet

lektorálta párom, Benkő Péter
+36-70 / 363-8094
[email protected]