Minden megmaradt ételt újjá varázsolhatunk egy másik mártással, ami a tegnapi étel kinézetét és az izét is megváltoztatja.

A család tagjai észre sem veszik, hogy a tegnapi étel egy új köntösben került másnap újból az asztalra.

Fehér mártás

hideg-es-meleg-martasok

Hozzávalók

200 g vaj vagy oleolux

5 dl rizs tej

70 g hajdina liszt

1,5 dl tejszín

50 g zselatin vagy tapióka

parajdi só

kubében bors

Elkészítés

A vajból és lisztből  világos rántást készítsünk.. Öntsük fel a forralt tejjel. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a sót, tejszínnel sűrűségét növeljük. A zselatint hideg vízbe áztassuk be vagy a tapiókát, majd a mártáshoz adjuk, röviden forraljuk állandó keverés mellett. A hűtőbe tároljuk.

Hollandi mártás

hideg-es-meleg-martasok3

Hozzávalók

3 dl étolaj

1 dl tejszín

6 db tojássárgája

parajdi só

kubében bors

1/2 citrom leve

Elkészítés

A tojássárgákat és a tejszínt vízgőz fölött, habverővel habosítsuk fel. Tovább keverve adjuk hozzá a sót és a citrom levét, majd az étolajat. Borsozzuk. A majonézhez hasonló mártást kapunk. Hűtőbe tároljuk.

Lazacmártás

hideg-es-meleg-martasok1

Hozzávalók

200 g füstölt lazac

1 dl tejszín

40 g ketchup

300 g hollandi- vagy majonézmártás

20 g mustár

0,5 dl konyak

parajdi só

kubében bors

Elkészítés

A hozzávalókat egymás után keverjük össze, bot-mixerrel pürésítsük. A hűtőben tároljuk.

Majonézmártás

hideg-es-meleg-martasok5

Hozzávalók

300 g majonéz

1/2 citrom leve

2 dl tejszín

parajdi só

kubében bors

Elkészítés

A hozzávalókat egymás után összekeverjük, bot mixerrel pürésítsük. Hűtőben tároljuk.

Metélőhagyma mártás

hideg-es-meleg-martasok8

Hozzávalók

1 csokor metélőhagyma

1,5 dl lenmagolaj

1/2 citrom leve

1 dl tejföl

2 dl rizs tej

1 kávéskanál mustár

3 db tojás

2 db zsemle

parajdi só

kubében só

Elkészítés

A zsemléket tejben áztassuk be. A tojásokat megfőzzük. A megpuhult zsemléket és a tojások sárgáját szitán áttörjük. A tojásfehérjét más ételekhez használjuk fel. A többi hozzávalókat egymás után keverjük össze. A hűtőben tároljuk.

Norvég mártás

hideg-es-meleg-martasok7

Hozzávalók

300 g majonéz

2 dl fehér bor

1 kávéskanál tört tárkony levél

1 db alma, apróra vágva

1 kávéskanál kapribogyó

1 kávéskanál mustár

1/2 citrom leve

parajdi só

kubében bors

Elkészítés

A hozzávalókat egymás után adjuk hozzá, bot-mixerrel pürésítsük. Hűtőben tároljuk.

Svéd mártás

hideg-es-meleg-martasok2

Hozzávalók

 3 evőkanál majonéz mártás

2 kávéskanál torma

1 alma, apróra vágva

2 dl fehér bor

1/2 citrom leve

1 kávéskanál porcukor vagy kókusz virág cukor

parajdi só

kubében bors

Elkészítés

 Az apróra vágott almát a borban főzzük fel, a többi hozzávalókat adjuk hozzá, bot-mixerrel pürésítsük, tálaljuk melegen.

Tiroli mártás

hideg-es-meleg-martasok6

Hozzávalók

400 g majonéz

1 dl fehér bor

1 evőkanál ketchup

1 kávéskanál porcukor vagy kókusz virág cukor

parajdi só

kubeben bors

Elkészítés

A hozzávalókat keverjük össze bot-mixer segítségével. Tálaljuk melegen.

Orosz mártás

hideg-es-meleg-martasok4

Hozzávalók

 300 g majonéz

1 dl tejszín

40 g kaviár

20 g mustár

1/2 citrom leve

parajdi só

kubében bors

Elkészítés

A hozzávalókat a kaviár kivételével jól keverjük össze. Tálalás előtt adjuk hozzá a kaviárt és keverjük össze óvatosan. A hűtőben tároljuk.

Gyümölcs mártás

hideg-es-meleg-martasok9

Hozzávalók

500 g lehetőleg három féle idény gyümölcs vagy mirelit gyümölcs pl. áfonya, eper, savanyú meggy, stb

2 evőkanál stevia vagy kókuszvirág cukor

kevés citrom leve

Elkészítés

Egy lábosba melegítsük meg a gyümölcsöket, lehetőleg 40 C fok alatt, adjuk hozzá az édesítőszert és a citromlét. Botmixerrel pürésítjük. Kiváló melegen és lehűtve, fagylaltok, sütemények, de húsok mellé is tálalhatjuk.

Remélem, hogy ezekkel a mártásokkal egy okos háziasszony a megmaradt ételeket ismét szemet és szájat gyönyörködtető módon  felhasználhatja.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapes