Egész sor gyémánt ismert és híres nagysága, szépsége vagy kalandos múltja alapján (a képek másolatokról készültek). Az alábbiak ezekből adunk egy kis ízelítőt. Láthatják , hogy a híres gyémántok, nem véletlenül híres gyémántok.

 

  

 

Drezdai 41,00 ct. Valószínűleg Indiából, korábbi története ismeretlen. II. Frigyes Ágost szász

választófejedelem vásárolta 1742-ben, állítólag 400 000 tallérért. A drezdai Grünes Gewölbében őrzik

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Hhopeope 45,52 ct. 1830-ban jelent meg a piacon, és H. Th. Hope bankár (innen a neve) szerezte meg. Valószínűleg egy ellopott kőből csiszolták át. 1958 óta a washingtoni Smithson Intézet őrzi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cullinan I, vagy Afrika Csillaga 530,20 ct. A valaha talált legnagyobb, 3106 ct-os gyémántból, a Cullinanból (Sir Th. Cullinanról, az egyik bányatársaság elnökéről) csiszolta 104 másik kővel együtt az amszterdami Asscher és Társai cég 1908-ban. Az angol királyi jelvényekhez tartozó jogart díszíti. A londoni Towerban őrzik. A legnagyobb csiszolt gyémánt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sancy 55,00 ct. Állítólag Merész Károly viselte (1470 táján). 1570-ben vette meg Seigneur de Sancy (innen a Sancy 55,00 ct.neve) törökországi francia követ. 1906 óta a londoni Astor család tulajdona.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tiffany 128,51 ct. 1878-ban találták a dél-afrikai Kimberley bányában, nyers súlya 287,42 ct volt. A New
York-i Tiffany ékszerészcég (innen a neve) vásárolta meg. Párizsban 90 fazettás kővé csiszolták.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kohinoor 108,93 ct. Eredetileg kerek formájú és 186 ct volt, indiai fejedelmek tulajdonában. 1739-ben a perzsa sah szerezte meg, és a "Fényhegy" (Koh-i-noor) nevet adta neki. A Brit Kelet-indiai Társaság tulajdonába került, amely 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozta. Átcsiszolva először V. György hitvese, Mary királyné koronájába kerül, végül pedig a "Királynő Állami Koronájába". A londoni Towerban őrzik.​
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cullinan IV 63,60 ct. Egyike ama 105 csiszolt kőnek, amelyet a valaha is talált legnagyobb gyémántból, a Cullinanból nyertek. Mary királyné koronájában található, kivehető, és melltűként is viselhető. A 
londoni Towerban őrzik.
Nassak 43,38 ct.Nassak 43,38 ct. Eredetileg több mint 90 ct, egy Nassak melletti (innen a neve) Siva-templomban volt, Indiában. 1818-ban angolok szerezték meg hadizsákmányként. 1927-ben New Yorkban átcsiszolták. Ma magántulajdon az USA-ban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sah 88,70 ct. Indiából származik, hasítási lapjai vannak, részben csiszolt. Három feliratot visel uralkodók nevével (közöttük van a perzsa sahé, innen a neve). 1829-ben 1. Miklós cárnak ajándékozták. Ma a moszkvai Kremlben őrzik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Firenzei vagy toscanai 137,27 ct. Régi történetét mondák övezik. 1657-ben a firenzei Medici-család birtokába került (innen a neve). A 18. században a Habsburg-koronába került, majd melltűnek használták. Nyoma veszett. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allnatt – 101.29 karátos párna csiszolású, a GIA (Gemological Institute of America) által élénk sárgának minősített, VS2-es tisztaságú  sárga gyémánt.
A színét a benne lévő nitrogén atomok okozzák, amik a kristály néhány szénatomjának helyébe épülnek be. A drágakő korábbi brit tulajdonosa, Alfred Ernest Allnat őrnagy után kapta nevét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Moussaieff Red – Ez az 5.51 ct.-os háromszög csiszolású gyémánt, korábban "Red Shield" -ként volt ismert. Úgy tartják, hogy ezt a csodálatos gyémántot egy brazil farmer fedezte fel az 1990-es évek közepe táján. A nyers gyémánt akkor körülbelül 13.90 ct. súlyú volt. Jelenleg a Moussaieff Jewelers Ltd. birtokában van a gyémánt, így a neve Moussaieff Red Diamond lett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ocean Dream – Ezt a pompás 5.51 ct.-os gyémántot Közép-Afrikában találták. A színe rendkívüli, az Amerikai Drágakő Intézet magyarázata szerint az Ocean Dream gyémánt különleges színét a kő atomszerkezetében lévő repedések okozzák. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pumpkin Diamond – A Pumpkin gyémánt lélegzetelállító halvány, de mégis intenzív természetes narancs színe az összes létező narancs színű gyémánt közül kimagaslóvá teszi. A gyémántot Dél-Afrikában találták 1997-ben. A Sotheby's aukcióján Ronald Winston a "Harry Winston ház"-ból megvásárolta a még mindig név nélküli gyémántot 1,3 millió dollárért. A gyémánt neve Pumpkin (tök) gyémánt lett, mert Winston a narancs színű gyémántot Halloween előtti napon vásárolta meg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Steinmetz Pink Diamond – Az 59.60 ct. Steinmetz rózsaszín gyémánt egyike a világ legritkább gyémántjainak. Rózsaszín gyémántból ez az egyik legnagyobb gyémánt, és a Smithsonian Museum-ban állították ki a "Splendor of Diamonds" kollekciójában. 20 hosszú hónap alatt csiszolta meg a Steinmetz Group ezt a gyönyörű gyémántot. A híres Steinmetz rózsaszín gyémántot 2003. május 29-én mutatták be a közönség előtt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem véletlen, hogy a gyémánt az egyik legértékesebb és legidőállóbb drágakő. A híres gyémántok végig vonulnak a történelmen. Csodálatos, színei, csiszolásai, és mint olvasható történetei valóban egyedülállóak. Nem véletlen, hogy szépségük mellett értékállóságuknak is köszönhetően, a gyémánt jó befektetés is.
 
 
 
 

Elérhetőség:

 

Dr. Marczi Erika

 

minőségi ékszerek szakértője

 

E-mail: emarczi@hu.inter.net

 

Telefonszám: 30-2807475