Hol tartjuk a pénzünket?
Pár száz év óta pénztárcában (bugyellárisban, bukszában, zsebünkben). Bankban is tartjuk, személyesen bemegyünk és betesszük vagy kivesszük pénzünket. Az USA-ban csekket írnak és aki kapja, bemegy vele egy bankba és beváltja. Európában a bankkártya futott be nagy karriert, azaz a bankszámlánkhoz kérünk egy bankkártyát és azzal fizetünk vagy veszünk fel készpénzt. Meddig is? Amíg van fedezet, azaz nem lehet többet, mint ami rajta van.

Ki hallott már arról, hogy fogyasztói társadalomban élünk?
Carpe diem, élj a mának, vedd meg most, fizesd később! Tudják a banki pult másik felén is, és meglepik a bankszámla-tulajdonosokat egy-kettő-XXX db hitelkártyával. Ha jó ügyfélnek számítunk a bankszámlánk kapcsán, akkor szép nagy hitelkeretet adnak a kártyához, 800 ezer, 1 millió forintokat. Kapunk hozzá egy szerződést, benne van, mi a játékszabály az igénybevett hitel visszafizetésére.
És itt jön a buktató! Aki használja (és jól teszi, mert nem kell sok készpénzt magával hordania, mégis ki tudja fizetni a rendszeres vagy alkalmi költéseit, itthon és külföldön), annak a megadott határidőre érdemes visszafizetnie az igénybevett hitelt, az utolsó forintig

 

 

Most akkor kell vagy érdemes?
ÉRDEMES!!!! Még akkor is, ha a havi befizetésről kapott sms-ben elől egy jóval kisebb összeg (kb. a fizetendő tétel 5%-a) áll. Ha annyit fizetünk vissza, akkor megy tovább a szerződésünk, továbbra is költhetjük a keretünket. 

 

De akkor minek visszafizetni a teljes havi összeget?
Azért, mert az igénybevett hitelkeret és a befizetésünk közötti részre hitelkamatot számítanak fel, nem is keveset, és a következő hónapban már azt is vissza kell fizetni. Ha így folytatjuk, elég hamar kimerítjük a hitelkeretünket, költeni belőle már nem tudunk, csak a magas kamatot fizetjük a banknak.

 

Ugye senki nem gondol most arra, hogy majd aktivál egy másik hitelkártyát és arról törleszt? A hitel jó és hasznos dolog, pörgeti a gazdaságot, segíti a családot a pénzgazdálkodásban, de ha nem megfelelően használjuk, ártalmas.

 

Dr. Marczi Erika
+36 30 280 7475
emarczi@hu.inter.net