Hallott már Kedves Olvasó a badacsonyi borvidéken található Bajnóczy Pincéről?

A pincészet – amelynek gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza – jelenleg 5 hektáron gazdálkodik a Szent György-hegyen. Szabó Tünde, a tulajdonos fő célul tűzte ki, hogy csakis természetes módon gondozza, és neveli a szőlőtőkéket, és készíti el a borokat. Mivel fontos a szőlő és a bor természetessége, a spirituális mindent átható ereje és az életre gyakorolt pozitív hatása, Tünde célja, a lehető legnagyobb mértékben együttműködni a természettel.

A Bajnóczy Pince jellegzetessége, hogy kis mennyiségben, magas minőségben készíti a finomabbnál-finomabb borokat.

A szőlő a világ legtökéletesebb növénye.

Éppen ezért fontos a szőlő mindennél természetesebb ápolása.

A szőlőművelésben legfőbb irányadó a Maria Thun féle vetési naptár, amely segít abban, hogy mikor mire kell figyelni az ültetvényeken. Figyelni kell a Holdat, a Napot, s együtt kell működni az anyafölddel. Összességében holisztikus szemléletben törekszik Tünde gazdálkodni.

A szakértelmen túl a végtelen szerelem, szenvedély, alázat és tisztelet tükröződik a gondosan művelt sorok közül, és a többezer palack borból is. A szerves-kozmikus alapokra helyezett gazdálkodásmódban ugyanakkor korántsem szorul háttérbe az erős szakmai-elméleti háttér!

Legyen szó fehérről, roséról vagy vörösről, mind-mind ízlelőbimbókat nem kímélő tulajdonsággal rendelkeznek! Van köztük erős testes fa hordóban érlelt, de készülnek könnyed gyümölcsös borok is egyaránt… már az említését követően szinte érezni lehet az ízét a szánkban!

“Egy korsó bor, egy ropogós kenyér – és Te.”-Edward Fitzgerald

Ennyi kell egy tökéletes estéhez! Ismerje meg a borokat, válogasson kedvére!

A szenvedélyes és tüzes Sárkánylelke, amely egyben letisztult és egyenes!

Sárkánylelke borok tükrözik leginkább a természetességet a Föld, a Nap és az ember áldásos együttműködését. A Sárkánylelke, a gazdaság szíve „motorja”. Története egészen 1928-ig nyúlik vissza, amikor Szabó Tünde dédapja, Bajnóczy István birtokáról megkezdte a borkedvelők hódítását!

Sárkánylelke Olaszrizling

Szent György-hegy délkeleti lejtőjén, közel 50 éves tőkék teljes érésben szüretelt terméséből készül. A must közel 90 éves 10- 12 hektoliteres ászok hordókban erjed, majd a fejtést követően az érlelésük is itt történik, ami akár 9-10 hónapig is eltarthat. A terület mikroklímájának köszönhetően csapadékos évjáratokban a szőlőbogyók egy része beaszúsodik, ami külön jellegzetes karaktert ad a bornak. Az Olaszrizlingre jellemző keserűmandula zamaton túl az érett birsalma ízeit fedezhetjük fel a borban.

hittel-termeszettel-szerettel

Sárkánylelke Pinot Gris

A hegy déli- dél nyugati oldalán található ültetvények termése került feldolgozásra ebben a borban. Teljes érésben szüretelt, bogyózást követően 3-4 órát héjon áztatva került préselésre, majd ászok hordókban erjedt, s rövidebb hordós érlelést követően, 3-4 hónap után került palackba. Színe az áztatásnak köszönhetően enyhén pirkadt, élénk savak, s diszkrétebb ásványi jelleg teszi teljessé.

hittel-termeszettel-szeretettel5

 

Sárkánylelke Pinot Noir Roze

A hegy keleti oldalán 20 éves tőkékről – technológiai érettségben – szüretelt szőlőből készült. Bogyózást követően azonnal préselésre kerül, hűtve spontán erjed. Rövid tartályos érlelést követően kevés szén-dioxid hozzáadásával záródik palackba. Színe hagymahéjra emlékeztető, illatában natúr, enyhén gyümölcsös, savakban élénk és ízében erőteljes mineralitás – „sós” jelleg tükröződik vissza.

hittel-termeszetettel-szeretettel4

Lendületes és magabiztos Szemenszedett, amely válogatott és válogatós. A Szemenszedett borok a könnyű, gyümölcsös, illatos borok közé tartoznak, amelyek reduktív eljárással készülnek és minden évben megbízható minőséget nyújtanak.

Szemenszedett Olaszrizling

A Szent György-hegy keleti oldalán a „szoknya aljában” található ültetvény tőkéiről, teljesen reduktív feldolgozással és erjesztéssel készülő bor. A technológiai érettségben történő szüretnek, és az azt követő feldolgozásnak köszönhetően a bor megőrzi az elsődleges íz és illat anyagokat. Ez által kapunk igazán ropogós, üde, gyümölcsös fajta jellegre jellemző bort. Rövid tartályos érlelés és seprőntartás után január-február környékén kerül palackba kevés szén-dioxid adagolásával. Lendületes, citrusos illata magával ragadó, zamatában kis mineralitás érezhető.

hittel-termeszettel-szeretettel1

Szemenszedett Kékfrankos rozé

Ezt a könnyed stílusú rozét 100 % Kékfrankosból készül, ahol az alapanyag fiatal ültetvényről, a Szent György-hegy keleti dűlőjéről származik. Technológiai érésben szüretelt, a bogyózást követően azonnal préselésre kerülő szőlő adja az alapanyagot. Az erjesztés acéltartályban irányított körülmények között (13-15 C°-on) zajlik. Színében vidám rózsaszín, illata bogyós gyümölcsökre emlékeztető. Élénk savak, lendület, frissesség, könnyedség jellemzi ezt a bort.

hittel-termeszettel-szeretettel2

Pirkadat és bíbor. Elérhető mélység. Szerelmes. Őszinte.- Ezek a szavak tudják a legjobban jellemezni, megismertetni az Örömkönny bor tökéletes tulajdonságait. Az ÖRÖMKÖNNY név alatt kínált borok szekszárdi területeken termett kék szőlőből készültek, ezzel „elmélyítve” a badacsonyi borokból álló választékot. Szekszárdról Kékfrankos és Cabernet Franc került feldolgozásra, amelyekből elsősorban komoly, testes vörösborok készültek. Ezek a tételek hagyományos erjesztéssel, fahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol aztán még hosszú időre nyújtanak megbízható érlelési potenciált. Valódi szerelembor, amely a badacsonyi és a szekszárdi borvidék egyesüléséből született.

Örömkönny – kékfrankos

Szekszárdon a Gulyás-völgyben, fiatal ültetvény tőkéin termelt, hagyományos és természetes módon erjesztett, majd 16 hónapig 500 l-es tölgyfahordóban érlelt testes vörösbor. Jellegzetes karakterű, fűszeres illat és ízjegyeket mutató lendületes Kékfrankos.

hittel-termeszettel-szeretettel3

Kedve támadt Önnek is megkóstolni, megízlelni valamelyik bor különlegességet? Rendelje meg az alábbi linken! Nem fogja megbánni!

https://docs.google.com/forms/d/1TZQD6Xl38yLUokzhUrRpNnssSqtWTfOU0h4SdNptP0Y/edit

Kérdés esetén keresse bizalommal Tündét!

Szabó Tünde

Bajnóczy Pince

+36 20 347 1144