Magyar Erika, a Högl magyarországi márkaképviseletének vezetőjével beszélgettünk.
 

Ha cipő, akkor a Högl! Miért is?

Természetesen azért, mert gyönyörűek a modelljeink, a vásárlók nagyon sokféléből tudnak választani, s mindegyik kényelmes lábbeli, hiszen tiszta bőrből készülnek. Különlegesség még, hogy minden olyan kialakítás, amely a cipőhordás kényelmét szolgálja, az vagy bele van építve a talpbetétbe, vagy olyan minőségi bőranyagból készül, hogy egyszerűen annyira puha, könnyű, és a lábformát mintázza, hogy tényleg egésznapi kényelmet biztosít a viselője számára. Ami még plusz, hogy szépen követi azt a trendet, amely nem túlzó, és visszafogott eleganciát tükröz, ez az, ami nőiessé teszi a cipőinket. Mire gondolok? Egy kiegészítőre, ami dekorál, például egy apró sarokmegoldás vagy forma a cipőn. A csizmáknál ez lehet egy klasszikus vágás, ami különlegessé varázsolja. Ezek mind-mind a Högl-márka mellett szólnak immáron 80 éve!

 

Ebből a 8 évtizedből, mennyi ideje van a márka Magyarországon?

Már 11 éve van jelen a Högl cipőmárka, s három márkabolttal rendelkezünk, egyelőre csak Budapesten ugyan.

Mi a tapasztalat, hol helyezkedik el nemzetközi szinten például az Andrássy úti üzlet?
Nagyon nagy boldogsággal mondhatom el, hogy az élmezőnyben vagyunk. Az európai országok közül az első helyen. Majdhogynem mindegyik évben az osztrák, tehát az ausztriai üzlettel szoktunk vetélkedni, úgyhogy abszolút az első hellyel büszkélkedhetünk.

Hol vannak még Európában Högl üzletek?
Ausztriában még két üzletünk várja a vásárlókat, s azokon kívül Németországban, Lengyelországban, Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Bulgáriában és Litvániában vagyunk jelen.
Már ott is megtalálható a Högl üzletház: Ázsiában és Oroszországban is.

 

 

Mi a Högl üzletpolitikája?
Az első és legfontosabb az, hogy olyan vásárlói kapcsolatot tudjunk kialakítani mindenkivel, ami közelebb hozza az emberi kapcsolatot, tehát nem feltétlenül az a fontos első körben, hogyha betér valaki az üzletünkbe, akkor mindenképpen egy cipővel gazdagodjon, hanem egy olyan kapcsolat alakuljon ki, ami abszolút bizalmi, amin keresztül természetesen hosszútávon olyan megbízható lábbeliket tudunk a vevő számára biztosítani, melyek tényleg az ő ízlésének felelnek meg. Törekszünk az üzletekben olyan személyes kontakt és milliő kialakítására, hogy a vevőnek legyen kedve újra a Höglnél vásárolni – tulajdonképpen ez már egyfajta életérzés, amit szeretnénk elérni minden hozzánk betérőnél.

Még tombol ugyan a nyár, de lassan azért közeleg az ősz is. Milyennek látod a Högl trendjét? 
Nagyon bátor, nagyon mediterrán vonalat mutat a nyári kollekció. Itt a színekre gondolok elsősorban, mert nagyon élénkek és feltűnően markánsak, mint a fukszia, a sárga, a korall, amely most az év színe is egyben. De ezek mellett persze a kiegészítő színeink – a nyugodtabb fehér és nude árnyalatok – nagyon szépen tompítják az előbb említett színkavalkádot. A mintázatok is ebben segítenek, hisz abszolút az Amalfi-tengerpartot és annak környezetét sugallják a virágmintákkal együtt.

Az őszi-téli kollekciót most kezdtük el mi is kóstolgatni az üzletben. Az a nagyon jó, hogy nem csupa fekete és sötét színűek, hanem itt is a fekete mellett jelen vannak a kiegészítő mintázatok, mint a gepárd vagy a tyúkláb minta, ami most újra visszajött. Ezek annyira szépen érdekessé teszik az őszi kollekciót, hogy nem az unalmas, sötéten borongós színek kerülnek a középpontba. 

Nagyon örülünk annak is, hogy a sötétkék szintén bejött, mert nagyon keresett szín, és gyönyörűen mutat a színskálában is. A fazonok pedig tényleg minden igényt kielégítenek, hisz a sportostól az elegánson keresztül, a nagyon fiatalos merészig minden megtalálható. 

Természetesen azért ugyanúgy kedvükre válogathatnak a hölgyek a körömcipők között orrformáktól függetlenül, mert a hegyestől a kerek alakúig találhatnak klasszikus pömpszöket – talán még a kocka az, ami hiányzik a palettáról.

 

 

Mi is az a pömpsz?
Körömcipőt jelent magyarul. Ez a klasszik belebújós magassarkú cipő, ami általában hegyesorrú is egyben. Ugye, hogy nem gondolnánk a szó hangzása alapján a jelentését?

A cipők mellett találhatóak még egyéb kiegészítők is?
Igen, nagyon jó, hogy sok cipő mellé ugyanabból az anyagból vagy mintából kaphatunk táskákat is. Ezek a termékeink is nagyon magas minőségben, és persze bőrből készülnek kívül-belül, ami manapság nagyon ritka. Több táskánál átalakítható lehetőségeket terveztek a megálmodók, pl. ki-be fordítható nyári táska, ami két színben is hordható. Vagy egy olyan plusz pánt van hozzá téve, hogy egy övtáska átalakítható legyen oldaltáskává vagy épp keresztpántos táskává. Lehet sportosan vagy elegánsan is hordani. 

A táskáinkra is nagyon nagy hangsúlyt fektetünk, így szépek és jól hordhatók. Szerencsére az a szokás még nem ment ki a divatból, hogy valaki vesz egy cipőt, és hozzá illő táskával szeretné még szebbé tenni megjelenésének összhangját. Továbbá nagyon szép selyemsálakat is ajánlunk a repertoár kiegészítésére. Ahogy az előbb említettem, az Amalfi mediterrán mintákkal valódi olasz életérzést teremthetünk meg cipő-táska-selyemsál válogatással. További kiegészítőként a táskákhoz illő pénztárcát is árusítunk. 

 

Az Osztrák tervezői csapatban igaz, hogy vannak mérnökök is?
A tervezői csapat sokféle szakemberből áll. Mindenképp kell, hogy legyen, aki a divatot ismeri, járja a divatbemutatókat, és megismeri az aktuális divatot. De van köztük olyan tervező is, aki összeállítja a megvalósítási lehetőségeket, vagyis a bemutatókon látottakat, hogyan lehet szabásmintákra fordítani, s azokat kényelmes, hordható és gyönyörű cipők formájára megtervezni. Kicsit még tovább menve, itt már a kaptafák kialakítására szükséges, fontos figyelmet fordítani. Olyan kaptafa-parkkal rendelkezünk, amit egy ortopéd szakember fejlesztett ki, hogy tényleg ott legyen lekerekítve, ott vegye fel a hajlatot a cipő, ahol azt kell. 

Szóval ez egy nagyon sokrétű és körültekintő munka, hogy a végén olyan cipő szülessen, amelyet az ember egész nap örömmel visel. Nagyszerű, hogy minden egyes tapasztalatot, amit a vásárlóktól megkapunk visszajelzésként, feldolgozzák a szakemberek, és a következő kollekciónál figyelembe is veszik a tervezésnél. Például most van olyan pömpsz, amelyben található egy nagyon pici varrás, ami természetesen kívülről nem látszik, mert a belső résznél van. Ez a varrás azért szükséges, mert a hölgyeknek nem egyforma a lábfeje, és ezzel a pici beépített gumival ráadható a cipő egy keskenyebb és egy szélesebb lábfejre is, mert a cipőben lévő gumi azt lehetővé teszi. Ezt azért alkották meg a tervezők, mert sokszor nem mindenkinek fért bele a lába kényelmesen a kívánt cipőbe az orr részénél, s mikor ezt a visszajelzést elmondtuk, akkor a következő szezonban ezzel a kis plusz dologgal ki is küszöbölték a tervezők ezt a kellemetlenséget.

Összegzésként tehát, miben rejlik a siker?
Szerintem a részletekben rejlik a Högl sikere, hogy a szakemberek nem mennek el az apróságok mellett, sem a tervezésben, sem pedig a divatban. A kettő ötvöződik, ezért tudunk olyan cipőket gyártani, amelyeket az ember szíve szerint le sem venne!

 

És ezt mi megerősíteni tudjuk!
Csak a Nőknek csapata

1061 Budapest, Andrássy út 12.
(1) 267 0947