Elsősorban lélekben. A Húsvét, az évkör tavaszi időszakának kiemelkedő eseménye. A népi hagyományban számos szokás figyelmeztet a világban végbe menő átalakulások jellegére, amik a Húsvéthoz kapcsolódnak. Hús-vét. Nem véletlen a megvonásokkal készít fel és egyben emlékeztet a körülöttünk zajló folyamatokra.  A Természet minden tisztulási – megújulásért elkövetetett –áldozatot nagy erőkkel támogat ilyenkor. Éljünk ezzel a lehetőséggel és kezdjünk böjtöt. 

 

Az áldozat egy olyan lemondás, ami egyúttal egy másik dolognak ad teret érvényesülésre. Ha lemondunk a szokássá vált nassolásról, krónikusnak hitt betegségeinkről, internetezésről vagy szomorúságról helyébe új lehetőségekhez jut a szervezetünk. És ez nem csak a testre, de a lélek érzelmeire és a gondolatok szellemiségére is vonatkozik. Ha több tiszta vizet, kevesebb megterhelő és nehéz hírt és ételt fogyasztunk, már elindultunk a böjthöz vezető úton. Ha idegességre kedvességgel, hajszoltságra/sürgetettségre figyelemmel és lassulással, nehézségre a megoldás keresésével és derűvel reagálunk – ha egyszerűen örömmel végezzük a dolgunk – már harmóniában rezgünk a tavaszi változásokkal.

 

Mert ott is nagy változások mennek végbe. A csupasz fa ága után a virágba borult lombkorona egy kellemes sokk. Fel se tűnik? Mi az, ami természetes? Ami kedvünkre való azt észre sem vesszük és viszont. Nem mindig ennyire kellemes a változás minden pillanata, nálunk, embereknél sem. Az első sokk és pánik után az ember elkezd magához térni, de csak lassan közelít a normálishoz. Építsük fel ezt a folyamatot. Lassítsunk! Mi a normális? Hát, ami a javunkra válik és egész-séges. Ami nem tart függésben se cukortól, se hírtől, se sótól, se megfelelni vágyástól, se szeretet éhségtől. 

 

A böjtre – mert ilyen néven ismerik az emberek ezt a fajta elköteleződést, és a Húsvétra, tehát lélekben kell felkészülni. A tavasz virágbontó minősége hiába látványra kellemes, illatba nagyon jóleső, a növénytől nagy áldozatot kíván: A megszületését. Az emberek változtatási törekvései sem kevésbé nagy horderejűek. Próbáltak már valami kis szokásukat megváltoztatni? Egy testtartást, egy tikkellést vagy egy automatikussá merevedett gondolatot/mondatot egy bizonyos helyzetben? 

 

A változás elsőre mindig nehéz. Könnyen feladja, aki nem önmaga hozott döntést. Tapasztalatból állíthatom, hogy érdemes kitartani, mert, ahogy az élet mindig bebizonyítja: Valami sokkal jobb vár ránk!  … A tél ridegsége után a gyümölcsérlelő nyár. De amíg az megérkezik, építsük fel magunkat. A böjt egy lehetőség, éljünk a lehetőségeinkkel és készüljünk lélekben a Húsvétra, mert eljön értünk!

 

Praktikus tanácsok:
1., Tartsunk mértéket és lépésről lépésre tisztítsuk meg a szervezetünk, ami a testünk-lelkünk és a gondolataink hármas egységét jelenti. Készítsük fel a környezetünk és beszéljünk terveinkről. Ágyazzunk meg a vágyott minőségnek! Segítsük valónk egész-séges felét érvényesülni a világban. Kezdjük egy pohár tiszta vízzel a napot éhgyomorra! Meglátják, tiszta fej lesz az eredménye.

 

 2., Mi lenne, ha este hat óra után nem ennénk Húsvétig? Próbálják ki mennyire felszabadító a szervezetünknek, ami így nem lesz túlterhelve az emésztés gondjaival és minden erejét a regenerálódásra és a pihenésre fordíthatja majd.

 

Linka