Hogyan spóroljunk az ünnepek alatt?

A takarékosság és az ünnep szó szinte ellentétes fogalmak, különösen, ha a karácsonyi ünnepekről van szó. Nagyon nehéz spórolni, mikor minden: az ajándékozás és vendéglátás szokása, a kirakatok, reklámok folyamatosan fogyasztásra, költekezésre ösztönöznek. Szépek akarunk lenni az ünnepekre, minőségi, értelmes ajándékot szeretnénk venni, jókat főzni, finomat inni. Ez mind, mind pénzbe kerül, a rendelkezésre álló pénzmennyiség azonban többnyire véges.

Néhány apró ötlet, hogyan maradhatna a megszokottnál kicsivel több a pénztárcánkban az ünnepek alatt:

  • Tervezzük meg a kiadásainkat, akkor könnyebb megkeresni, hol szerezhetjük be a legjobb áron a szükségeseket! Kezdjünk akár novemberben gondolkodni az ajándékokon és lecsapni egy-egy jó ajánlatra! Például megvehetjük előre az ünnepi asztalra szükséges húsokat akciósan és betehetjük a fagyasztóba.
  • Kész tervekkel menjünk boltba vagy vásároljunk online! Így elkerülhetjük az impulzivitásból adódó felesleges költekezést.
  • Szabjunk meg kereteket! Gondoljuk át, mennyi pénz áll rendelkezésünkre és abból kalkuláljuk ki, mennyi pénz tudunk élelmiszerre, ruhára, ajándékra költeni és tartsuk is magunkat hozzá! Hitelből sohase karácsonyozzunk!
  • Mérlegeljük, mire van szükségünk! Élelmiszer-vásárlásnál ugyanis tipikus jellemzőnk, hogy túl sokat főzünk. Racionalizáljuk a készülődést: ha öten jönnek át vacsorázni karácsonykor, ne főzzünk nyolc főre a biztonság kedvéért, így nemcsak pénzt, de energiát is spórolhatunk.

bank and xmas time

  • Ne akarjunk felülmúlni az előző évet! Nem szükséges minden évben új karácsonyfadísz és ruhatár! Nézzük át a szekrényünket ünnepi ruha után, tökéletesen megfelelő egy két évvel ezelőtt vásárolt darab is (amennyiben persze a méret is jó még) és három darab új dísz is képes feldobni, megújítani a karácsonyfát.
  •  Teremtsünk és ápoljunk hagyományt! Számos ünnepi hagyomány létezik, amivel örömtelivé varázsolhatjuk ezt az időszakot, például közös mézeskalács-sütés után kevesebb desszertre van szükség, a mézeskalács-készítés pedig szerves része lehet az ünnepi hangulatnak. Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ez az ünnep nem csak az ajándékokról, hanem elsősorban a családról, a békéről és a szeretetről szól.
  •  DIY! Készítsünk magunk dekorációt, karácsonyfadíszeket! Remek közös, családi programot vagy egyedüli kikapcsolódást kínál az ünnepi díszekkel való „molyolgatás”. Ráadásul sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha kész darabokat vásárolnánk.
  • Csomagoljunk spórolósan! Ne vásároljuk meg a csodaszép tasakokat, hanem használjunk csomagolópapírt vagy azt sem! A környezettudatosság és takarékosság jegyében megbeszélhetjük a családtagjainkkal, hogy csomagolás nélkül tesszük az ajándékokat a fa alá.

 Közhely, mégis mindig igaz: a karácsony nem az ajándékoktól és a dekorációtól szép. Ez a szeretet ünnepe, drága ajándékok beszerzése helyett fordítsuk energiáinkat a minőségi együtt töltött időre!

Farkas Bernadett