Már szinte közhelynek számít, hogy az egészséges életmód egyik sarokköve a mozgás. A mozgás azonban számtalan formában történhet, kinek-kinek vérmérséklete, ideje és célja szerint. A fitnessz termek csodagépei közül is egyre nehezebb választani. Akinek kevés az ideje és nem szereti a megerőltető testmozgást, de szeretne feszes izmokat, szeretné a narancsbőrt eltüntetni és még fogyni is, az nyugodtan válassza a vibrációs tréning -et, de mielőtt választana tájékozódjon, melyik edzésmódot mellett érdemes dönteni. Ehhez a döntéshez ad segítséget az alábbi cikk.

 

Vibrációs tréning – Hogyan válasszunk?

 

Egy jó példa: Fitvibe Full Motion Concept® – innovatív vibrációs edzésmódszer nemcsak egészségeseknek!

 

A hirdetéseket látva úgy tűnhet, hogy nagyon sok helyen és sokféle eszközzel lehet vibrációs tréninggel edzeni.

 

Sajnos jó minőségű berendezéssel és megfelelően képzett edzőkkel, ami az elérni kívánt szebb alakhoz és egészségesebb szervezethez vezet, csak relatíve kevés helyen találkozhatnak.

 

Vibrációs tréning elkezdése előtt az alábbi dolgokról érdemes meggyőződni – remélhetőleg ezek a kérdések Önben is felmerültek (ha nem kérdezze meg a helyszínen):

 

Jó-e a vibráció? Eddig csak vibrációs ártalmakról hallottam.

 

 • Nem mindegy milyen a vibráció frekvenciája (lásd alább). A légkalapácstól vagy a traktorülésen szerzett vibrációs ártalmak azért alakulnak ki, mert az emberi testet, a belső szervek rezonancia frekvenciáin éri vibrációs hatás, ami egészségkárosodáshoz vezet, pl. remegő kéz.

 

 

Vibrációs tréning – Hogyan fejlesztették ki?

 

 • A vibrációs tréninget a Szovjetunióban fejlesztették ki az 1970-es években. Egyrészt az űrhajósok űrutazásra való felkészítésénél, másrészt az űrutazást követő rehabilitációnál használták. Az űrutazásról visszatérő, korábban makkegészséges fiatal emberek izomzata és csontsűrűsége az űrutazás során (különösen az űrállomáson való hosszabb tartózkodás során) lecsökkent és ezt próbálták minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban rehabilitálni. A másik alkalmazása a szovjet sportolók 1980-as Moszkvai Olimpiára való felkészítése során volt: a sportolók teljesítményét ezzel az edzésmódszerrel – teljesen legális módon – lehetett növelni. A vibrációs tréning ugyanis gyorsreagálású, arányos izomzatot épít ellentétben pl. a súlyzós edzéssel elérhető lassú reagálású, felfújt izomzattal.
 • A vibrációs tréning és a vibrációs trénerek műszaki tudása az 1990-es években került ki a Szovjetunióból.
 • A minőségi vibrációs trénerek gyártói az 1990-es évek végétől gyártanak vibrációs trénereket, eredetileg rehabilitációs célokra, amelyet 2004-2005 körül fedezett fel a sportvilág, majd a fitnesz-, egészség- és szépségpiac.

 

 

Ki edzhet a vibrációs tréneren?

 

 • Edzés előtt részletesen ki kellene kérdezni mindenkit egészségi állapotáról. Rendelkezésre kellene állni egy kérdőívnek, ami felsorol legalább a 10-12 legfontosabb egészségügyi ellenjavallatot, amelyekkel vibrációs tréninget nem szabad végezni, vagy minimum orvosi konzultációnak kell azt megelőznie.

 

 

Mi a szalonban használt vibrációs gép rezgésfrekvenciája?

 

 • Kis ismétlésként az iskolás fizika tananyagból: minden test rezeg valamilyen frekvencián, az Ön teste is. Egy test rezonancia frekvenciája az a frekvencia, ahol önmagát erősítő, egyre növekvő amplitúdójú rezgés alakul ki és a test akár szét is eshet, pl. az egyszerre lépő masírozó katonák a hídon, amitől a hídban rezonancia alakult ki és a híd leszakadt.
 • Az emberi test belső szerveinek rezonancia frekvenciája 5-18 Hz között van. Ha a vibrációs tréner rezgésfrekvenciája erre a tartományra esik, akkor rendszeres edzés maradandó egészségkárosodást okozhat.
 • A felelősségteljes minőségi gyártók vibrációs trénereinek rezgésfrekvenciája 20 Hz-nél kezdődik és kb. 60Hz-nél ér véget. A 60 Hz fölötti tartományú rezgést az izomzat már nem képes követni, pl. hiába alkalmaznak 70Hz-et az izomzat csak 60Hz-es frekvenciával képes válaszolni.
 • Sajnos számos vibrációs tréner van a szalonokban, amelynek rezgésfrekvenciája a 20 Hz alatti tartományban van.
 • A felelősségteljes minőségi gyártók max. 4mm-est amplitúdót elérő berendezéseket gyártanak.

 

 

Mi a szalonban használt vibrációs gép amplitúdója?

 

 • Kis ismétlésként az iskolás fizika tananyagból: minden rezgésnek van amplitúdója, a rezgés szabad mozgásának legnagyobb távolságát jelenti. Ez a paraméter azért érdekes, mert minél nagyobb a vibrációs rezgés amplitúdója, annál nagyobb gravitációs gyorsulás hat a testre a vibrációs tréning során. Ha túl nagy az amplitúdó, az Ön testére az edzés során túl nagy erőhatás hat és ez pl. az ízületeinél maradandó egészségkárosodást okozhat.
 • A tudományos kutatások szerint 4mm-nél nagyobb amplitúdójú rezgés már káros lehet az ízületeknek, az edzés során rájuk gyakorolt túl nagy gyorsulás és erőhatás miatt.
 • A felelősségteljes minőségi gyártók 4mm-es elérő amplitúdójú berendezéseket.
 • Sajnos számos vibrációs tréner van a szalonokban, amelynek 5-6 mm-es vagy annál nagyobb amplitúdóval rezegnek.

 

 

Mi a szalonban használt vibrációs gép rezgésmechanizmusa?

 

 • A rezgésfrekvencián és a rezgés amplitúdóján kívül a 3. legfontosabb paraméter a vibrációs tréner rezgésmechanizmusa.
 • Az olcsóbb berendezések általában billegős mechanizmussal vannak felszerelve. Ennek az az oka, hogy a függőleges rezgés műszaki megoldása nehezebb és drágább feladat, illetve ezen megoldások általában szabadalommal védettek.
 • A billegős mechanizmus rezgése kétféle rezgésvektorra bontható: egy függőleges és vízszintes irányú rezgésvektorra.
 • A függőleges rezgésvektor a hasznos rezgésvektor: erre fel lehet építeni a strukturált edzésprogram gyakorlatait.
 • A vízszintes rezgésvektor ezzel szemben potenciális egészségkárosodást okozhat pl. a csípő-, térd- és boka ízületeket vízszintes irányban terheli. Ez a mechanizmus egy egészséges élsportolónál kontrollált terheléssel esetleg pozitív hatású is lehet. Viszont nem egészen fiatal, túlsúlyos, ízületi problémás emberek esetén a vízszintes irányú terhelés kifejezetten káros hatású, gondoljon pl. az amatőr sportolók teremfoci mérkőzésén a játékosok alól kirúgott lábra, ami komoly boka- és térd sérüléssel végződhet.
 • A felelősségteljes minőségi gyártók vibrációs trénerei dominánsan függőleges rezgési mechanizmussal rezegnek.

 

 

Milyen gyakorlatokat lehet elvégezni a vibrációs gépen?

 

 • Ha azt válaszolják Önnek, hogy csak rá kell állni, akkor semmit sem tudnak a berendezésről.
 • A felelősségteljes minőségi gyártók berendezésein, az irányított rezgésvektornak köszönhetően minden izomcsoportot más és más gyakorlatsorokkal lehet hatékonyan edzeni, pl. a hasizmokat a vibrációs trénerre különböző pozíciókban ráülve.
 • A felelősségteljes minőségi gyártók berendezésein több mint 150 alapgyakorlat és ezek számtalan módosított változata végezhető el.
 • A minőségi szalonok edzőszemélyzete ismeri ezt a gyakorlat repertoárt és alkalmazza is.
 • A minőségi vibrációs trénereken ezeket az alapgyakorlatokat és beépített edzésprogramokat is tartalmaznak, ahol a vibrációs tréner színes kijelzőjén meg is jeleníti 3D-s animált figurával a gyakorlatokat.

 

Mi van akkor, ha ezekre a kérdésekre a szalonban nem tudnak, vagy nem akarnak válaszolni:

 • Erre valószínűleg Ön is kikövetkezteti a választ:

vagy megfelelő képzettség nélküli kókler a személyzet,

vagy a berendezésük nem felel meg a szükséges kívánalmaknak.

 • Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy – saját érdekében – forduljon sarkon és menjen el onnan.

 

Mi van akkor, ha a kérdésékre olyan választ kapok, ami szerint a berendezés potenciális egészségkárosodáshoz vezető paraméterrel rendelkezik?

 

 • Önnek kell döntenie – mi nem javasoljuk ilyen berendezés használatát.

 

A Fitvibe Full Motion Concept® edzésmódszer a Fitvibe vibrációs tréneren alapul, amelyet kiegészít a Bodyvib vibrációs kézi súlyzója.

 

A valódi, Kontrollált Teljes Test Vibráción alapuló edzésmódszer szerte a világon több százezer embernek segített a fölösleges kilók ledolgozásában és gyorsreagálású, arányos izomzat kidolgozásában. Magyarországon például Béres Alexandra csapatát segítette győzelemre a „Nagy Fogyás” televíziós programban.

 

A Fitvibe vibrációs trénerek minden modellje immár több mint 15 éve rendelkezik az un. Medical Device Directive Certificate (MDD) tanúsítvánnyal, ami a rehabilitációra alkalmazható orvosi berendezések tanúsítványa, ezért a Fitvibe Full Motion Concept® edzésmódszere nem csak egészséges emberek edzésére, hanem rehabilitációra (pl. agyvérzés utáni rehabilitáció, cukorbetegség miatti alsó végtagi érszűkület kezelése, stb.) is alkalmas. A Fitvibe Excel Pro Color vibrációs tréner az emberi test számára legszélesebb hasznos vibrációs tartományon , 20 Hz és 60Hz között működik, a biztonságos 2mm-es és 4mm-es amplitúdókkal, és alkalmas a test összes izmának átmozgatására, egyidejűleg stimulálja a vér- és nyirokkeringést, valamint az ideg-izom ingerület átvitelt.

 

A Fitvibe Excel Pro Color vibrációs tréner kategóriájának legnagyobb méretű, legjobban terhelhető (akár 250 kg-os ember is használhatja), legerőteljesebb és legnagyobb tudású berendezése (beépített edzésprogramok: 11 izomcsoportra egyenként 28 heti edzésprogram, valamint 5 tematikus edzésprogram egyenként 4 terhelési fokozattal). +D-s animációt megjelenítő színes kijelzője bemutatja az elvégzendő gyakorlatokat, valamint a világon egyedülálló programozható intelligens chipkártyás rendszerének köszönhetően az egyén igényeire szabott egyedi edzésprogram állítható össze.

 

A leggyakrabban használt edzésprogramok:

 

Alakformálás: 4 hét alatt 1 ruhaméret csökkenés deréktájon

 

 • Cellulitisz kezelés
 • Csontsűrűség növelő, csontritkulás elleni kezelés
 • Szülés utáni alakformálás, stb.

 

 

A vibrációs tréninget immár kiegészíti a Bodyvib világújdonsága: a világ legelső, szabadalmaztatott vibrációs kézi súlyzója, amely 2009-ben elnyerte a világ legrangosabb fitnesz kiállításának, a németországi FIBO-nak az Innovációs Nagydíját (FIBO Innovation Award). A klasszikus súlyzós edzés gyakorlatain túlmutatóan a Bodyvib vibrációs kézi súlyzó a világon elsőként 3 dimenziós, dinamikus erőedzést tesz lehetővé, amely gyakorlatokat a Fitvibe vibrációs tréner teljes test vibrációjával teszi még hatásosabbá.

 

A Fitvibe Full Motion Concept® minden eddigi edzésmódszernél hatékonyabb és gyorsabb edzést és ennek következtében tartós alakformálást és súlycsökkentést tesz lehetővé.

 

A Fitvibe Full Motion Concept® természetes mozgássorai élet közeli fizikai terhelésre készítik fel a klubtagok testét.

 

A Bodyvib különleges vibráló kézi súlyzójával többek között hatásosan formázhatók a hölgyek – sokszor elhanyagolt – felkar- és vállizmai: „Nincs többé hellóizom!”.

 

Látogasson el a Fitvibe referenciaszalonokba országszerte: 11db. budapesti referenciahely; 3db. budapesti agglomerációs referenciahely; 12db. vidéki referenciahely

 

A Fitvibe referenciaszalonok a www.vibroplate.hu honlapon találhatók.

 

Fitvibe berendezéssel rehabilitálódhat például az Országos Sportrehabilitációs Intézetben (OSEI, volt Sportkórház), a nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatóriumban vagy a veszprémi Jeruzsálem Egészségházban.

 

A Fitbalance Aréna (2014. május 11) rendezvényen a Wellness-Trade kiállítói standján:

 

Fitvibe Full Motion Concept® Stage

 

Egyénre szabott Fitvibe Full Motion Concept® teljes test vibrációs alakformáló edzésprogramok (30 perc) a FITVIBE képzett edzőivel, csúcsminőségű vibrációs trénereivel és egyedülálló Fitvibe-Bodyvib vibráló kézisúlyzóival.
Az egyéni edzésekre előzetes regisztráció javasolt (max. 3 fő félóránként).
Időpontok: 9:00-17:00-ig félóránként, max. 3 fő időpontonként

 

Twist &Run Twister Stage

 

„Tekerd a csípőd, úgy figurázz…” – Csoportos alakformáló edzések a Fitbalance Millenárison nagy sikert aratott Twist & Run új generációs twister eszközzel.
Az egyéni edzésekre előzetes regisztráció javasolt.
Időpontok: 9:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00
Regisztráció: www.vibroplate.hu

 

www.wellness-trade.hu
Wellness-Trade® Consilior Kft
E-mail: wellness-trade@t-online.hu
Tel.: (30) 946 0077