1000 ÉV MAGYAR KONYHÁJA

A magyar konyha még a XX. század elején Európában az elsőnek, a világon a kínai és a thai konyha után a harmadiknak számított.

Sajnos ma már az első tíz között sincs. Ennek oka az, hogy egyre nagyobb mértékben vesszük át a mienknél alacsonyabb szintű európai és amerikai ételeket, amelyek ősi ételkultúránk lealacsonyítását okozza és nemrég még élő hagyományainkat veszi el.

Ételeink egészen más jellegűek voltak – és még ma is azok – , mint Európa más népeié.

honfoglalastol-az-asztalfoglalasig

A magyaroknál a levesek és a tésztafélék készítési módja, általános kedveltsége és széleskörű használata, a pörköltfélék készítése, az apróra vágott húsok összepirítása hagymával és más illatos és ízletes növényekkel, a főzelékek ismerete és használata egyediek  voltak Európában és a világon.

Azonban nemcsak a készítési módszerek, hanem az alapanyagok között is találunk olyanokat, amik kizárólag a magyar konyhára jellemzőek és a mai napig is csak nálunk használatosak, illetve a honfoglalás korában kerültek az európai népek konyhaművészetébe. Ilyenek pl. a vöröshagyma, a káposzta, a fehérrépa.

Francia botanikusok igazolták, hogy a tárkony és a borsikafű a honfoglaló magyarok által került a Kárpát- medence területére és innen terjedt el egész Európában. Őseink ételkészítési és tartósítási szokásaira jellemző a savanyúságok szeretete, melyek közül a világon egyedülálló pl.: a kovászos uborka.

A honfoglalás előtti időkben, amikor még a vándorlás és a rendszeres kalandozás volt jellemző a magyar törzsek életére, szükség volt az alapanyagok nagy mennyiségű és hosszú távú tartósítására. A hús- és zöldségféléket megfőzték, napon megszárították, majd összetörték, porították. Ezáltal bármerre is jártak, mindig tartalmas, laktató ételeket tudtak készíteni.

A tej savanyításával nyert alapanyagok közül a tejföl nemcsak nélkülözhetetlen kellékünk, de egyetlen más világkonyhában sem használatos.

honfoglalastol-az-asztalfoglalasig.jpg1

Az ősi magyar konyhaművészet sem kivétel a változások alól, mivel az eltelt 1000 év alatt a különböző történelmi korszakok hatással voltak rá. Többféle készítési módszer és számos alapanyag került az addig ismertek közé. Ez a kettősség, az ősi hagyományokhoz való ragaszkodás és az újdonságok elfogadása és használata teszi színessé és változatossá a mai magyar gasztronómiát. A vándorlás idején egységes volt az ételkészítés és -fogyasztás. A letelepedés után a társadalom két, jellemző rétegre vált. A szegényebb réteg megőrizte a hagyományokat és az ételkészítés nem sokat változott. A gazdagabb réteg átvette a különböző európai főúri szokásokat és új ételkészítési módszereket honosított meg. A társadalom további  rétegződése  és a foglalkozások kialakulása szintén hatással voltak  az étkezési szokásokra.

Napjainkban az információáramlás felgyorsulásával olyan ételek is bekerülnek a magyar gasztronómiába, amelyek alapja 1000 évre vezethető vissza, de a mai kor technológiájával készülnek a különböző aktuális trendeknek megfelelően.

Dr. Markovich Antal

Íz-Tár Kft.

+36 70 677 7707

iztarkft@gmail.com