Rendszerint hátunkon fekve kezdünk el horkolni. Ilyenkor a nyelv a nehézségi erő miatt egy kissé hátra csúszik és torkot ezzel szűkebbé teszi. Alváskor és az életünk második felében, egyre jobban elereszkedik a torok izomzata. Ezzel az orron át vett levegő útja egy kicsit beszűkül. Ezért van az, hogy ez az izomzat, a mandulák, a lógó csaprész, meg a hátracsúszott nyelv rezgésbe jön. Ezek együttese adja a horkolást.

Alvás alatt a nyelv és a puha lógó csap nem ernyed el teljesen. Más a helyzet viszont, ha alkoholt fogyasztottunk. Ekkor teljesen elernyednek ezek az izmok. Mivel alváskor a száj egy kicsit kinyílik, ezért nem csak az orron, hanem a szájon keresztül is levegő jut a garatba. A horkolásnál még szerepet játszik a mandula és a logó csapocska megnagyobbodása, a nagyobb nyelv, polipok az orrban, orrsövény görbület, orrsövény törés, megfázás, orr nyálkahártya duzzadás, túlsúly, alkohol, dohányzás és a használt gyógyszerek nagy része.

A statisztikák szerint a férfiak 46%-a, a nők 25%-a horkol.

A légzés kiesés az alvásnál (apnoen) és a vele járó horkolás nem csak az alvót, hanem a mellette fekvő társát is erősen zavarja. A horkoló ébresztgetése, rázogatása, majd az új elalvást követő új horkolás erősen kikészíti a társat.

Ebből előbb-utóbb külön alvás lesz.

horkolas-1

A légzőmaszkok ugyan segítenek ezen, de ennek viselete nem közkedvelt. Ismert még a horkolás elleni sin, amit rendszerint az alsó fogakra tesznek. Elterjedt a két orrlyukba tehető, horkolást megakadályozó mágneses csipesz.

Segít a hátunkon való alvást megakadályozó „hátizsák”, ennél a módszernél csak az oldalt alvás lehetséges.

Németországban, sok esetben egy orvosi utalvánnyal az „alvási laborba” küldik a horkolót, ahol az alvó egész éjjel megfigyelés alatt van, a jobb eredmény elérése érdekében.

A kutatók egy ősrégi kezelési módhoz is fordultak a horkolás kikapcsolása érdekében, ez a DIDGERIDOO. A régi fúvós hangszer, amit az ausztráliai őslakosok hasznaltak, egy ca. 2 méter hosszú ága vagy törzse az eukaliptusz fának, ami a termeszektől ki van üregesedve.

horkolas-2

Már heti kétszer 30 perces didgeridoo vagy más fúvós hangszeren való játszás is gyors eredménnyel jár, mert ezek a hangszerek a felső légúti izomzatot trenírozzák, erősítik.

A horkolással foglalkozni kell, mert egy alvási nehézség a következő napi sikerünkre is rányomja a bélyegét.

A test regenerálódása és tisztítása is az alvás alatt történik, ne feledjük:

Jó alvás, fél egészség!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest