Már több, mint egy éve „bezártabbak” vagyunk, mint azelőtt.  Étvágyunk a régi, de ha keveset mozgunk, akkor a plusz kalóriák, a derekunkat és a csípőnket „aranyozzák” be.  Nálam is ugyanígy van.  Otthon a napi egyszeri, reggeli testmozgás mellé, beiktattam egy másodikat.  Az első reggeli tornával megmozgatom az egész testemet, tetőtől-talpig.  A torna elemeket a pilates, jóga, qi-gong és thai-chi-ból állítottam össze.  Harminc perc alatt és után, új erőt, energiát kapok.

Korábban egy fél órás torna elég volt, a kondíció és a testsúly megtartásához.  Most már több mint egy éve, nem elég.

Sundám-bundám jöttek a korábbi torna mellett  a kilók, apró lépésekben.  Ki kellett találnom 1-2 esti mozgási lehetőséget.

Hogy mi ez a két mozgási aktivitás, azt olvashatják alább.

Az egyik szekrény tetején (nagytakarítás alatt) találtam egy hula hoop karikát. Hula: hawaii szó. Jelentése: tánc.

Hop: angol szó. Jelentése: kerek vagy kerék.

Az én hula hoop karikám nagy, 800 g. Felállítva eléri a köldököt. Minél nagyobb a karika átmérője, annál kevesebb mozgás szükséges, hogy csípő magasságba tartsuk. Több időnk lesz nagy karika esetén, a helyes mozgásra, mint kisebb karikánál. Különösen gyakorlás kezdetén  vigyázzunk, nehogy kék lenyomatok keletkezzenek a bőrünkön.

Csípő mozgatásnál nem csak a test anyagcseréje élénkül meg, hanem a zsírégetés is megkezdődik. Ugyanakkor a hula hoop karikát használó ember, edzi egyensúlyát és a koordinációs képességét.

Has és hátizomzat erősítő. A kéz és a comb izmait is, ha bevonjuk a mozgásba. Fontos, hogy a hula hoop használat előtt,  felmelegítsük az izomzatunkat.

A másik kora esti sport lehetőség otthon, a „has gyilkos”!

hula-hoop1

Egyszerű, olcsó, bölcsőre emlékeztető, fejtámlával rendelkező torna eszköz. A gyakorlatot fekve csinálom. Hasizomzat erősítő és a zsírpárnák ledolgozása céljából. Itt is, mint minden tornánál fontos a lassú bevezetés, hogy a test hozzászokjon az új mozgáshoz. A gyakorlatok számát minden nap növelhetjük. Fantáziánktól függően, több fajta has-hát-csípő-comb-kar izom erősítő gyakorlatokat állíthatunk össze.

Először még ügyetlenek vagyunk, de itt is érvényes a mondás:

“Gyakorlat teszi a mestert!”

A reggeli félóra és a kora esti negyed óra mozgás, az intervall böjtöléssel kiegészítve, azt hiszem eredményes lesz.

Próbáljak ki Önök is!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest