Mi a grafológia?

 Lexikon szerinti megfogalmazásban a grafológia nem más, mint íráselemzés, az egyén kézírása és jelleme, tulajdonságai, sorsa között összefüggéseket feltételező elmélet alapján.

Tapasztalatom szerint az emberek egy része hisz e tudományban, másik része elutasítja, a harmadik csoportba tartoznak a kétkedők.

Pedig nem új keletű tudomány a grafológia, foglalkoztak vele már az ókori rómaiak és kínaiak is. Legismertebb művelői a XVII. században, Olaszországban éltek.

Az írás agyunk munkája, melynek eredménye azonnal megjelenik a papíron. Külső körülmények változása éppen befolyásolják a betűírást, mint az akkori idegállapotunk, hangulatunk.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a grafológia nem jóslás, nem foglalkozik jövendöléssel, hanem az író, akkori pillanatnyi hangulatának és közérzetének papírra írt képét elemzi.

grafologia-1

Valójában az írás és az írást kialakító tényezők közötti kapcsolat sokkal bonyolultabb.

Az egyén írására kétségtelenül rányomják a bélyegüket bizonyos jellemvonások (hanyagság, pontosság), de mindezeket erősen befolyásolja az egyén akkori hangulata és közérzete (izgatottság, levertség) és hatással van rá számos véletlen tényező.

A grafológusnak a következő információkra van szüksége az elemzéshez

 Az író neme, életkora, jobb vagy balkezes, másolt, diktált, vagy spontán szöveg került papírra. Formai megkötés nincs, segíti a munkánkat, ha A4-es lapra folyamatos írással, címmel, teljes aláírással és dátummal ellátott anyagot kapunk.

Felelősségteljes diszkréciót követelő munka a grafológusé. Az utóbbi években „slágerszakma” lett belőle. Különböző intézményekből a feladat ellátására alkalmatlan emberek kerülnek ki, akik a gyors meggazdagodás érdekében visszaélnek a hozzájuk fordulók tanácstalanságával, így sorsokat tesznek tönkre.

Manapság rövid idő alatt és könnyen utána nézhet bárki, hogy az adott grafológus milyen szakmai háttérrel rendelkezik – éljenek ezzel a lehetőséggel!

A grafológiát lehet ugyan tanulni, de alapvetően Isten adta képesség, melyen visszaélni nem szabad! Tudásunkat, szerzett ismereteinket, tapasztalatainkat meg kell osztanunk egymással.

Éppen ezért a jó szakember megtalálja azokat a fórumokat és kollégákat, akik mentesek a szakmai féltékenységtől. Alázattal dolgoznak, segítséget adnak. De miben is?

Tudunk segíteni úgy a közéletben, mint a magánéletben. Hasznos információkat kaphat az érdeklődő. Számtalan cég veszi hasznát a grafológus által készített elemzéseknek, megkönnyítve ezzel a humánpolitikai szakemberek munkáját, hogy az adott feladatra az elvárásoknak legjobban megfelelő jelentkezőre rátaláljanak.

Munka után magánélet. Párkeresés, párkapcsolati problémák orvoslásában szintén tud az íráselemző segíteni, de a legfontosabb az önismeret.

A különböző intézmények, iskolák szinte ontják magukból az újabb és újabb grafológusokat, de az igazán profi szakeberek nem rövid ideig foglalkozik ezzel a különleges tudományággal. A nap 24 órájában műveli azt úgy, hogy szinte észrevétlenül segít másoknak és saját magának – hiszen a grafológus is ember.

Kröell-Dulay Emőke
grafológus, írásszakértő