Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!- szól a sokak által hallott mondás, az Én édes nagymamámtól, akitől a konyhaművészetemet és a konyha sok csínját-bínját ellestem. Hogy édes vagy savanyú, leveses vagy kemény, minden alma egy élmény!

Az almával vitaminok és ásványi anyagok kerülnek a testünkbe, a legtöbb értékes anyag az alma héja alatt van, ezért mindig szódabikarbónás vízben megmosva, a héjával együtt együk. Én mindenkinek ajánlom, hogy a magházát is egye meg, hiszen a magokban igen értékes B17 vitamin van (Amigdalin), amely a rák megelőzésében és a gyógyításában is szerepet játszik. 

 

Az étkezésben az édes, sós, savanyú és csípős dolgokat általában szeretettel fogyasszuk, de a keserű ízeket nem. Pedig ez nagyon sok életfontosságú szervi működéshez elengedhetetlen, ebben az esetben az alma magja is keserű. A friss almának most van a szezonja és még csak nem is kell külföldről behozatni. Sokféleképpen elkészíthetjük őket, nagyon ízletesek chutney piros hagymával, de brokkolival, tökkel, rozmaringgal is.

 

Kitűnő Chapati kenyér almával és csicseriborsóval, de a nagymamáink bundás-almája fahéjjal megszórva vagy hideg vanília és pisztácia fagylalttal. Így elkészítve egy királyi eledel, amely egészséges és könnyű étel.

Chapati kenyér csicseriborsóval és almával

 

 

 

 

 

 

 
Hozzávalók

 

35 dkg csicseriborsó
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál köménymag
friss koriander
0.5 kávékanál fahéj
0.5 kávékanál gyömbérpor
20 gr Teff liszt (vagy kender-, hajdina liszt)
200 gr alma
1 kávéskanál szódabikarbóna (sütőpor helyett)
Kókuszolaj a sütéshez
150 gr saláta
4-5 Chapati kenyér
400 gr BIO yoghurt
1 db citrom
parajdi só
kubeben bors

 

Elkészítés

 

A joghurtot a tejszínnel keverjük habosra. Adjuk hozzá a citromlevet és a szódabikarbónás vízben megmosott citrom héját. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd a hűtőbe tároljuk.
Főzzük meg a csicseriborsót (a főzővízbe egy csipetnyi szódabikarbónát tegyünk), majd ha megfőtt csepegtessük le a víztől. Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk apróra. A koriandert is finoman vágjuk apróra. Dolgozzuk össze egy botmixerrel a hagymát, foghagymát, köménymagot, fahéjat, gyömbért.
Az almákat mossuk meg szódabikarbónás vízben és 60 gr almát reszeljünk le. A reszelt almát, a koriandert, a lisztet, és a sütőpor helyett használt szódabikarbónát keverjük a csicseriborsó masszához. Az így kapott masszából 10 gombócot készítünk amit aztán laposra nyomunk. A kókusz olajat forrósítsuk fel és a lapos gombócokat 8 percig aranybarnára sütjük. Ha megsült helyezzük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsírt felitassuk.
A salátát megmossuk, a maradék almákat vékony csíkban felvágjuk. Ezt az almás salátát a Chapati kenyérszeletre tesszük, tetejére a kisütött alma-csicseriborsó gombócot helyezzük és nyakon öntjük egy kávéskanál citromos, tejszínes joghurttal.

 

 

Alma-karalábé leves
 
 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

 

800 gr karalábé
1 fej hagyma
200 gr alma
200 ml frissen sajtolt almalé
3 evőkanál kókuszolaj
500 ml zöldségleves
100 ml tejszín
ízlés szerint szerecsendió, parajdi só, bors
Hozzávalók a Gremolátához
100 gr dió
50 gr
parmezán sajt
petrezselyem zöld
0.5 citrom reszelt hája

 

 

Elkészítés

 

A hagymát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre. A karalábét, az almákat is hámozzuk meg és vágjuk nagyobb szeletekre. A kókusz olajat egy edényben forrósítsuk fel és dinszteljük meg a hagymát. A megdínszelt hagymához adjuk az almát és a karalábét, majd pár percig pirítsuk együtt őket. Az almalével és a zöldséglével öntsük fel. Lefedve közepesen lángon 20 percig főzzük. 
Gremolata elkészítése:
A parmezánt és a diókat reszeljük le, a petrezselymet vágjuk finomra. Adjuk hozzá a reszelt citrom héjat és keverjük össze. A kész leveshez adjuk hozzá a tejszínt és dolgozzuk össze lazán botmixerrel.
Ízesitsük sóval, borsóval és a szerecsendióval. Tálaljuk a gremolátával. 

 

 

 

Jó egészséget! Jó étvágyat!

 

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

 

Természettudományok docense

 

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest