Kenyeret otthon is lehet sütni. Különösen finom a húsvéti kenyér, ami különleges hangulatot ad az ünnepnek. Érdemes rászánni az időt, hogy meglepjük vele a családot.

 

Gyorsan összeállítható, azután 12 órát, (egy éjszakát) pihentetjük és reggel frissen sütjük meg. A frissen sült kenyér illata egyenesen mámorító! Mindenki imádni fogja!

 

Hozzávalók: 6 csésze liszt (keverhetjük csészénként más-más lisztből, ami gluténmentes. Használhatunk például Teff lisztet, lenmag lisztet, krumpli lisztet, csicseriborsó lisztet, rizslisztet). 2 csésze hideg víz, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1/2 kávéskanál Himalája vagy Parajdi só, 5 evőkanál almaecet,   aprított dió és szárított paradicsom, (vagy 1-2 paradicsomot például olívaolajban lepirítunk), 2 evőkanál kókusz zsír vagy olaj, 10-15 db magnélküli olíva bogyó, fél maréknyi napraforgó és tökmag.

 

 

 

 

Elkészítés: a 6 csésze lisztet, sót, vizet és a szódabikarbonát egy mély tálba összekeverjük. Ha túl száraz, akkor adjunk még vizet hozzá. Ha túl nedves, akkor keverjünk még szükség szerint lisztet hozzá, ugyanis az állaga függ attól, hogy milyen gluténmentes lisztet használtunk fel. Aztán hozzáadjuk a sót, aprított diót, a szárított paradicsomot és az olíva bogyókat, a magvakat, a kókusz zsírt, és dolgozzuk össze a hozzávalókat. 12 órára (1 éjszakára hagyjuk pihenni, konyharuhával lefedve, meleg helyen. Reggel hozzáadjuk az ecetet, meghintjük liszttel, kicsit pihenni hagyjuk addig, amíg a sütő felmelegszik. 250 C fokon Jenaiban vagy egy mély, sütőpapírral kibélelt tűzálló edényben, fedővel letakarva 30 percig sütjük. Azután fedő nélkül még 15 percig sütjük. A kenyér akkor kész, amikor a közepén beledugott fogpiszkáló próbánál, a tészta nem ragad a rá. Ez a kenyér egy hétig is friss marad.

 

A kenyér sütéséhez használhatunk Tajine edényt is. Érdemes kipróbálni!

 

 

 

 

Különleges meglepetés

 

Meglephetjük a családot egy különleges formával is. A párunk és a gyerekek is élvezni fogják. A kenyértésztát ebben az esetben is ugyan úgy készítjük el, mint amikor edényben sütünk. Egy régi, levágott seprűnyelet használunk, amit olyan hosszúra vágunk,  ami belefér a sütőnkbe. A kenyérmasszát hosszú vastag rúdba simítjuk. A seprűnyelet megolajozzuk, meglisztezzük és kígyó formában rátekerjük a tésztát.. Előmelegített sütőben rövid idő alatt megsütjük. Figyelni kell a sütésnél, mert a tészta nem olyan vastag mint a hagyományos kenyér formánál. Gyorsabban kész és nagy öröm mindenkinek.

 

 

 

 

Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

 

Busch-Turcsányi Éva

természettudományok docense

[email protected] 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest