„Hat hét hat!” …Tartja az ősi magyar hagyomány. Nem csak a kúrákat tekintve, hanem minden befolyást, amivel találkozunk. Ha jóban van részünk és ügyelünk annak rendszeres jelenlétére, az hatni fog. Hat hét után nem ismerünk magunkra és a Világ körénk rendeződik. Ha rosszul érezzük magunkat és hagyjuk megállapodni, eluralkodni ezt az érzést felettünk, az is hatással lesz ránk és deformál majd. Akkor választhatunk? Tényleg rajtunk múlik, hogy mit történik velünk? Nem a körülményeink határozzák meg a Sorsunk? Hat hét hat…

Itt van máris ez a csodálatos magyar nyelvünk, amely mind a megfogalmazás, mind a megformálás tekintetében alakítja a gondolkodásunk, nemesítik személyiségünk. A megszólaláshoz mozgósított belső erők a megalkotott formák és kiejtett hangok tekintetében gyógyítóak – ha szépen szólunk. Ha nem engedünk a kísértésnek, azaz a kis értésnek. Mert nyelvünk az elvünk.

Az év elején legtöbbünket az újra kezdés foglalkoztat. Szeretnénk a múlt, a tavalyi év tapasztalataiból tanulva jobban teljesíteni. Önmagunkhoz képest fejlődni, jobbá válni és több örömet átélni. Vagy van olyan köztünk, aki a főnökének, a szomszédjának, a reklámoknak vagy a feleségének akar megfelelni? Ehhez sokan, sokféleképpen közelítenek.

 

 

Van, aki mozgásba lendül és sportolni kezd. Van, aki terapeutáktól kér segítséget, s van, aki munkahelyet vagy kapcsolatot vált. A legtöbben a táplálkozással kezdik. Mert az élelem, az él-elem. S az élelmiszer, maga az élel(élet)-mi-szer. Nem mindegy, mit takar. Az él-elem, az életem. Amit eszek, azzá leszek. Hát igenis van választási lehetőségem. Sok féle diéta és divat kering az éterben, hosszútávon több halálos, kevesebb hatékony, s még kevesebb való pont Önnek. Nincsenek minden egyénre, egy (azaz nem több)-én (azaz nem más)-re jó hatással lévő dolgok. Általánosítani nem mindig érdemes. Saját tapasztalatot szerezzünk és figyeljünk az öt érzékszervünkön belüli (látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás) és túli érzékelésekre is. Most közzé teszek, egy nagyon egyszerűt. A szétválasztott táplálkozás ősi, magyar technikáját. Cél a Harmónia, amit az él-elemek csoportosításával könnyedén megvalósíthatunk, s főzni kevésbé szerető emberek is jó eredménnyel alkothatnak harmonikus ételeket, ami az azt megevőkre is harmonikus hatással lesz majd. Így a Világ harmóniájához is sokat tehetünk általa. Íme, próbálják ki!

 

A szénhidrát – amit sokan száműznének az él-elemek közül, pedig az esti étkezésből kell száműzni a nassolással együtt. Tehát a szénhidrát, barátja a húsnak, a tejtermékeknek és a tojásnak – I. csoport.

Ehhez bátran használhatunk kerti- és vadon termő növényeket és zöldségeket, ami a II. csoport.

A III. csoport gabonákból, hüvelyesekből és keményítőből áll és a II. csoporttal van harmóniában. Míg az I.+ III. csoport tagjai nem jönnek ki jól a tányéron, sem a szervezetben (testben). Érdemes belegondolni mostani étkezési szokásainkba és változtatni, ha kell. Apránként – kicsiket. Kinek, milyen tervei vannak az élete és a Világ harmóniájának tekintetében. Hat hét már hat, Hús-vét….      És mindjárt mondok is kivételt, aminek a csodájára jár a világ, mert fenti rend ellenére nagyon harmonikus a hatásuk: paprikás csirke nokedlivel és a halászlé – Ezek a kivételek erősítik a szabályt.

Praktikus tanács

32 fogunk három fajta fogból áll, ami jelent 8 db metszőfogat:25% – ez a rágcsáló életmódot jelenti – s ehhez megfelelő táplálékot. 4 db szemfogat: 12% – ez a ragadozó életmódra utal minden állati eredetet ideértve (tejtermék, tojás vagy hús például) és 20 db őrlőfogat:60% – ami a növényevők életmódjára utal. Ha arányokat nézünk, így kellene felépülnie a táplálékbevitelünknek is. S ha fogakat veszítettünk, ahhoz kellene alakítanunk a táplálék bevitelének milyenségét is. Élhető?

Linka