A húsvét kicsik és nagyok számára is öröm. A tojásfestés és a locsolók várása mellett, a család számára néhány meghitt percet, az együttlét melegét és az új ételek kipróbálását is jelenti. Azoknak, akik szívesen kísérleteznek új ízekkel, egyszerű és egészséges ételekkel, ajánlom az alábbi húsvétváró ételeket.

Húsvéti sárgarépás alma leves
 

 

Hozzávalók

  • 400 gr sárgarépa
  • 200 gr burgonya
  • 3 db alma
  • 2 db poréhagyma
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy -olaj
  • 600 ml tiszta zöldségleves
  • 2 evőkanál cukrozatlan tejszínhab
  • 200 ml rizstej
  • parajdi só
  • kubeben bors
  • sáfrányos szeklice

Elkészítés
A sárgarépát, a burgonyát hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra. A póréhagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel karikára, de a póréhagyma zöldjéből tegyünk félre egy keveset. Az almákat is hámozzuk meg és a felét kisebb darabokra, a másik felét pedig vékony szeletekre vágjuk. Egy edénybe forrósítsunk fel 1 evőkanál kókuszzsírt. A sárgarépát, a burgonyát és a póréhagyma fehér részét dinszteljük meg. A kisebb darabokra vágott almát is adjuk hozzá és rövid ideig dinszteljük tovább. Öntsük hozzá a zöldséglevest is. Ízesítsük, majd főzzük fel közepes lángon 20 percig. A kész levest botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk hozzá a tejet, és mixeljük tovább röviden. A maradék 1 evőkanál kókuszolajat vagy zsírt melegítsük fel egy tepsibe. A vékonyra szeletelt almát süssük benne 1-3 percig. A póréhagyma zöldjét is adjuk hozzá. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Tálaláskor adjuk a leveshez az enyhén megsütött alma szeleteket és a póréhagymazöldet. Kiskanál cukrozatlan tejszínhabbal díszítsük.

 

Húsvéti mediterrán étel

 

 
Hozzávalók

  • 300 gr paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • 100 gr olívabogyó
  • 2 db egyszerű glutenmentes kenyérszelet
  • 5 db pepperoni
  • 5 szál friss oregánó vagy 1 kávéskanál szárított oregánó
  • 3 evőkanál kókuszzsír vagy -olaj
  • 200 gr görög fetasajt
  • parajdi só
  • kubeben bors

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220 Celsius fokra. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. A kenyeret vágjuk fel nagyobb kockára. A friss oregánót kisebb darabokra, a pepperónit pedig karikára. A paradicsomot, paprikát, oregánót és a kenyér kockákat keverjük össze az olajjal. Egy tepsibe tesszük, és a tetejét szórjuk meg a pepperónival, valamint a ketté vágott olívabogyóval. A sajtot is vágjuk kockára, majd tegyük a tetejére. Süssük 20 percig. Tálaljuk friss oregánó zölddel.

 

Húsvéti epres palacsinta torta

 

Hozzávalók a palacsintához

  • 150 gr rizs- vagy gesztenyeliszt
  • 6 evőkanál Ghee
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 300 ml rizstej
  • 100 ml cukrozatlan tejszínhab
  • 2 db tojás vagy tojás pótló
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • kevés parajdi só

Hozzávalók a töltelékhez

  • 300 gr eper
  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml cukrozatlan tejszín
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál étcsoki reszelék

Elkészítés
A palacsintához olvasszunk fel 3 evőkanál Ghee-t. A lisztet, a sót és a kakaóport keverjük össze. A tejet és a tejszínhabot egy másik edényben keverjük össze, és a tojásokat egymás után adjuk hozzá, majd a liszt keveréket és a felolvasztott Ghee-t is. Keverjük jól össze és hagyjuk pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

Az epret mossuk meg és szárítsuk meg egy kicsit. A málna felét egy tálba tesszük és keverjük össze a mascarponéval és a citromlével, majd botmixer segítségével pürésítsük. A tejszínhabot verjük fel kemény habbá és adjuk az epres keverékhez.

Süssük ki a palacsintát. A palacsintasütőt melegítsük fel és kevés kókuszolajjal kenjük meg. A masszából 8 db vékony palacsinta lesz.

Egy torta tálra tegyünk egy palacsintát és kenjük meg az epres töltelékkel és tegyünk rá egy palacsintát és kenjük meg. Ezt a folyamatot addig csináljuk, míg a palacsintánk és a krémünk el nem fogy. A nyolcadik palacsinta tetejét is kenjük meg az epres töltelékkel és az egész eper darabokkal díszítjük, majd megszórjuk étcsoki reszelékkel.

Legalább egy órát hagyjuk a hűtőben állni, hogy az ízek összeérjenek.

 

Húsvéti tojáslikőr

 

 

Hozzávalók

  • 600 ml rizs- vagy mandulatej
  • 300 ml cukrozatlan tejszín
  • 3 db vaníliarúd
  • 250 gr kókuszvirág cukor
  • 6 db tojássárgája
  • 300 ml fehér rum vagy vodka

Elkészítés
A tejet forraljuk fel, a tejszínt, a vanília rudakat és 150 gr cukrot adjunk hozzá. Egy másik edényben a tojássárgáját, 100 gr cukorral keverjük ki jól. A forró tejet állandó, lassú keverés mellett adjuk a tojássárgájához. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjuk hozzá az alkoholt. Töltsük szép üvegbe. Tároljuk hűtőben. Az „érlelési ideje” egy hét, de addigra már semmi sem marad belőle.

Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest