A klíma egyre forróbb nyarakat idéz, amiért még több hűsítővel élünk. Legnépszerűbb a fagylalt.
 
Kevesen tudják, hogy ez az ínyencség is a Kelet találmánya. Ötezer évvel ezelőtt Kínában készítettek először hóból, tejből és gyümölcsökből olyan édességet, amit a tehetősebbek fogyasztottak. Valószínűleg Egyiptomon keresztül jut a földközi-tengeri országokba – Nagy Sándor például nagy kedvelője volt, sőt katonáinak is adott. Hippokratész ajánlásaiban élénkítő hatása miatt szerepel, de Nero császárról is ismert, mennyire szerette a fagylaltot. Marco Polo utazási feljegyzéseiben több recept is szerepel, amit Kínában jegyzett le. Előállításához folyamatos keverés és hűtés egy időben szükséges, amihez a konyhatechnológia fejlődése és az élelmiszeripar kialakulása is elengedhetetlen volt. Népszerűsége ezért csak az ipari forradalom után, és a tölcsér feltalálásával realizálható. Párizsban lehetett először kávéházban kapni. Amerikában az 1700-s évek vége felé jutott el először a recept, Európában a 19. század elejére már szinte minden kávéházban kapható édesség, a fagylalt. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, ettől fogva bárki kézbe vehette és séta közben is fogyaszthatta. 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatja a „jégkrém pálcikán” elnevezésű csomagolt fagylaltját.
 
Nézzünk néhány receptet a fagylaltok világából, a teljesség igénye nélkül
 
Klasszikus
A legfinomabb fagylaltokat főzött, tejszínes krémből készítik – folyamatos keverés és hűtés mellett – ami egyszerre habosítja, ezzel krémesen könnyűvé varázsolja, másrészt a jegesedés kristályaiba olvasztja az összetevők ízeit. Régen a tojásfehérje sem maradt ki, ami habosan könnyítette, a sárgája pedig krémessé és teltté tette ezt a főúri édességet. Édesítésül finom cukrot, gyümölcsöket, ízesítésül vaníliát, kakaót, citromot és porrá őrölt magokat használnak, mint pisztácia, mogyoró, mák vagy dió. 
 
 
Gyors
Idénygyümölcsöt megmosva, aprítva és megtisztítva, télen fagyasztottat, pépesítve (ekkor a fagylaltnál oly fontos hűtés is teljesül) a folyamatos keverés közben homogenizáljunk. Friss citromlé cseppjeivel és cukor vagy méz édességével kiemelve a gyümölcs finomságait. A fűszerek további csodákra képesek, néhány példa: vanília+meggy, dió+citrom, szilva+fahéj, bazsalikom+narancs, mák+meggy, kakaó+pörkölt mogyoró (darabosan is), menta+alma-bodza, körte-alma-barack+ szerecsendió. Aki krémesen szereti, tejszínt verjen fel édesen és óvatosan keverje a fagylalt alapjához. Ekkor az ízekből több kell majd, amit egy csipet só segít kiemelni.
 
 
Alternatív
Állati fehérje helyett használjunk gabonatejeket, cukor helyett mazsola vagy datolya beáztatott, leszűrt, majd pépesített masszáját – ilyenkor egy csepp citrom, kötelező. A krémességet a mandula- és a kesu-tej zsírossága is adhatja, míg a rizstej egy sűrűbb tejhez hasonlóan fog testesebb fagylaltalapot képezni. A magkrémek adottan egy kicsit édesek, amit szintén jól használhatunk.
 
 
Laktózmentes
Rizs alappal. A fagylalt sűrűségéért felelős tejszín helyett, bőlére eresztett rizspehely előre főzött és hűtött masszáját használjuk, turmixal folyósra pépesítve. Vagy rizstejet, ami a gyomor számára kellemes közösség a gyümölcsökkel.
 
Cukormentes
Válasszunk olyan gyümölcsöt, ami magában édes, pld., alma, körte, datolya, mazsola és tisztítás, áztatás után turmixoljuk a fagylaltunk alapjához. A banán, az avokádó krémessé teszi.
 
Néhány praktikus tanács
  1. Egy alap íz – citrom, vanília – mindig izgalmasabb egy kis alkohollal meglocsolva. A pálinkát minden gyümölcs „szereti”. Likőrt, párlatokat a csokoládéhoz és a vaníliához is ajánlom.

  2. Egy forró csoki öntet vagy pirított, olajos magvak zúzaléka csodás felhangot és illatot kölcsönöz a fagylaltok kelyheinek. Frissen vert házi tejszín, pedig igazán ünnepivé varázsolja a fagyizást, akár otthon is. 
  3. Váratlan vendégek kínálása sem gond: egy esetleg megmaradt linzer, kisült piskóta, sőt süti-morzsa és friss gyümölcs vagy befőtt is királyi édességgé varázsolható egy adag fagylalttal tálalva, ízlésesen friss mentalevéllel vagy citromfűvel, rózsaszirommal díszítve.
 
Linka