Lassan beköszönt az utazási főszezon, idén várhatóan a tavalyinál többen tervezik külföldön kipihenni az elmúlt időszak fáradalmait. Egyre többen tudják már, hogy utasbiztosítás nélkül nem érdemes útnak indulni, de sokak számára még nem egyértelmű, mi alapján érdemes dönteni az egyes biztosítók ajánlatai közül. Nekik igyekszünk segíteni.

 

Ha egy alkuszi kalkulátorra pillantunk, rögtön feltűnik, hogy egy főre napi háromszáz, de akár jóval ezer forint felett is találunk utasbiztosítást. A különböző árazású biztosítások azonban eltérő szolgáltatásokat is takarnak. Vagyis – bár a díj nagysága sem mellékes – célszerű azt megvizsgálni, mit nyújt az adott biztosítás.

 

Az utasbiztosítás legfontosabb eleme az orvosi költségek térítése. Ha betegség vagy baleset miatt kórházi kezelésben részesülünk, gyakran többmilliós számlát is kaphatunk. Ezért a legfontosabb a balesetből, illetve betegségből eredő kezelések limitösszegének ellenőrzése. Ha a környező országokba utazunk, jó eséllyel elegendő néhány milliós limit is, Európa többi részére legalább 10, míg Európán kívül legalább 20-30 millió forint az ajánlatos térítési határ. A bankkártyákhoz kínált utasbiztosítások többsége csak az első feltételnek felel meg.

 

Ha sportolni is tervezünk külföldön (a legjellemzőbb ilyenkor a búvárkodás, hegymászás és kerékpározás, de ide tartozik például a barlangászat, a rafting vagy éppen a bungee jumping is), mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy melyik biztosító milyen sportokkal kapcsolatos kockázatokat vállal az utasbiztosítási alapcsomagban. Jó tudni, hogy a veszélyes sportokkal vagy a versenyekkel kapcsolatos balesetek kockázatait nem vagy csak külön, kiegészítő csomagban vállalják be. A sporteszközök károsodását, lopását pedig jellemzően szintén csak a drágább, összetettebb utasbiztosítások fedezik.

 

A poggyászbiztosítás kapcsán elsősorban azt vizsgáljuk meg, hogy a magunkkal vinni kívánt értékesebb műszaki eszközökre (kamera, laptop, navigációs készülék stb.), illetve ékszerekre, drágább órákra, szőrmékre stb. vállal-e kártérítést az adott biztosítás, és ha igen, milyen limittel. Jó tudni, hogy az őrizetlen járműben hagyott értéktárgyak ellopását a legtöbb utasbiztosítás akkor sem fedezi, ha az kívülről nem látható helyen volt.

 

Ha külföldön mi okoztunk kárt, különösen jól jönnek az olyan kiegészítő szolgáltatások, mint a felelősségbiztosítás vagy épp a jogvédelem (ügyvédi, szakértői díjak, óvadékbiztosítás), amelyek miatt a legtöbb esetben érdemes inkább a napi néhány száz forinttal drágább biztosítást kiválasztani.

 

Forrás: mno.hu