Hűvös időben nem árt, ha van a fejünkön valami, és ha nem tombolnak a mínuszok, kitűnő megoldás a kalap. Ez a ruhadarab időről időre visszajön a divatba, különböző formákban, most éppen ismét reneszánszát éli. Hatalmas a választék, érdemes szemezgetni belőle.

 

 

A sapka is lehet stílusos, de a kalap mindig az

 

A sapka mindig is egy funkcionális választás volt, a kalap viszont inkább a tömegből kiemelkedés eszköze, hiszen az nem állítható, hogy túlzottan melegítene hidegben. Igaz, 2015 óta a színes és elképesztő sapkák uralják a trendet, tehát itt is eluralkodott az önkifejezés. Nagy divat például máig az állatos, gyereksapkára emlékeztető fejfedő nők számára, ami erősen megosztotta a divatblogereket. (De még mindig jobb a gyerekdivat felnőtteken, mint a felnőtt divat a kicsiken.)

A kalap nem véd meg fagytól, hótól, viszont remek stílust kölcsönöz. Aki egyszer kipróbálta, nehezen hagyja abba a kalapviselést. Valljuk be, itthon még csak kevesen elég merészek ahhoz, hogy bevállalják, pedig érdemes kicsit kiríni a tömegből – a sztárok is gyakran vetik be a kalapviselés trükkjét. A cowboykalap például garantáltan felkelti a figyelmet.

Viszont meglehetősen kényes kiegészítő abban a tekintetben, hogy nem lehet bármihez felvenni, bárhogyan viselni. Úgy érvényesül igazán, ha betartunk bizonyos szabályokat.

 

 

 

 

Legyen a teljes összkép elegáns

 

Az elegáns kalap elegáns ruházathoz passzol, hiába szeretnénk egyedi hatást összehozni, bőr- vagy farmerdzsekivel nem fog jól mutatni. Úgy fogunk kinézni, mint aki sötétben öltözött fel.

Ajánlott a hajunkat látni engedni, azaz ne fogjuk össze és tömjük be a kalap alá (kivétel természetesen az egycentis haj).

Érdemes kipróbálni, nőiesebb a megjelenésünk, ha az akár kiengedett, akár összefogott hajtincseink kilógnak a fejfedő alól. Klasszikus fogás a csajos kalap és a befont haj párosítása. Nincs férfi, aki ne tartaná hihetetlenül nőiesnek!

Nüansznak tűnik, de meghatározhatja az összhatást, ha még a magasságunk és kalapméretünk összehangolására is ügyelünk. Régi bölcsesség, hogy a kistermetű embereken a nagyméretű ruhák, kabátok, nagy minták előnytelenül hatnak. A fejfedő esetében is igaz ez, ne válasszunk hatalmas kalapot, ha kicsik vagyunk, ellenben ha magasak vagyunk, az egészen nagy karima sem fog szerencsétlenül hatni.

A legfontosabb még nem hangzott el: mint minden ruhadarab esetében, itt sem áll jól bármelyik típus bárkinek. A szögletes archoz a nagy karimájú; kerek archoz a keményebb, kis karimájú; ovális archoz a felhajtott kalap illik a legjobban.

Végezetül, az extrém darabok – mint a tollas kalap – csak azoknak állnak jól, akik tudják is viselni! Ha úgy érezzük, móka tárgyává válunk egy furcsább példányban, ha nem bírjuk sokáig a feltűnést, válasszunk inkább sapkát. Ezekből is vannak egyediek és szuperstílusosak, mint például a franciás barett sapka.