Egy kis láda bazsalikom és metélőhagyma a mellvéden, egy cserép begónia a folyosó falán, törperózsa az étkezőasztalon vagy tulipánok és nárciszok a kiskertben – nem számít, milyen növény és hol van, a fontos az, hogy tavasszal szemünk-lelkünk színekre, virágokra és főleg zöldre vágyik. Szépségüknél jóval többet nyújtanak nekünk a virágok: jó érzést, jó hangulatot teremtenek és többek között megtanítanak arra, hogy semmi sem tökéletes, minden örökké változik. Hiszen ők is fejlődnek, nőnek, öregszenek, elhervadnak, újra kihajtanak. Ezt a körforgást jó végignézni, feltölti a lelket.

Nem kell kertes házzal rendelkezni ahhoz, hogy virágokat lássunk magunk körül, a növények okozta jó érzést egy apró lakásban is megteremthetjük magunk köré, még akkor is, ha nem születtünk kertésznek.

Saját tapasztalataimból merítek, én sem vagyok a növények szakértőjének, sőt! Jelenleg is hálás vagyok, ha a szobanövényeim megélik az első születésnapjukat. Van azonban jópár olyan növény, amelyek ápolása nem túl nagy feladat, jelenlétük azonban feldobja a környezetünket.

Ha van egy kis erkélyed, szerezz be egy-két balkonládát és aszerint, hogy virágot vagy zöld növényt szeretnél látni, nevelni, vásárolj bele magokat vagy cserepeseket.

Gyönyörűen mutat és jól bírja az időjárás szélsőségeit például a begónia, amiből kisebb-nagyobb, nagyfejű és apróvirágú is elérhető. Ugyanilyen strapabíró és hálás a bársonyvirág (büdöske), a korallvirág, a petúnia és az árvácska. A petúnia falra vagy plafonra fúrt tartóban is jó néz ki, mert lecsüngő formája mellett sokáig virágzik, színes és illatos is.

inditsunk-virag-mozgalmat

Amennyiben praktikusan gondolkodsz, balkonládába fűszernövényeket is ültethetsz. Minden nagyobb élelmiszerboltban vásárolható kis cserépben pl. snidling (metélőhagyma), bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, tárkony vagy menta. Harsogó zöld színűk miatt remekül mutatnak és a snidling vajas kenyér feltéten kívül dekorációnak is remek. A fűszernövények ablakban is jól érzik magukat és az illatuk is remek. Nem beszélve arról, hogy sokkal jobb érzés az esti koktélt, limonádét egy lecsippentett, friss mentalevéllel ízesíteni, mint holmi sziruppal. Ugyanez vonatkozik a többi növényre is: összehasonlíthatatlan a friss fűszernövényekkel készült étel íze a szárított fűszerrel készültével.

inditsunk-virag-mozgalmat.png1

Ha csak ablakkal rendelkezel a legjobb és legszebb virág, amit választhatsz az orchidea. Bármilyen furcsán hangzik, személyes tapasztalatom is alátámasztja, hogy a lepkeorchideának a világon másra nincs szüksége, mint egy ablakpárkányra és hetente egyszer egy kis vízre. Gyönyörű, színpompás, fél évig ontja a virágokat. Nehogy kidobd, ha lekopaszodott! Locsold tovább 7-10 naponta és pár hónap múlva újraindul a virágzás. Arra ügyelj, ha orchideát tartasz az ablakban, hogy télen lehetőleg ne azt az ablakot nyisd rendszeresen, amelyik előtt elhelyezted.

Ha a gyógynövények rajongja vagy, ültess otthon magadnak kis házipatikát! Ehhez sem kell több, mint mag, virágföld és ültetőedény. A levendula remek illata mellett fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, a bazsalikom leve, ha a kissé összenyomott levél nedvét a halántékunkra dörzsöljük, csökkenti a fejfájást. A kakukkfű hatékony antioxidáns és fertőtlenítő. Megfázás, torokfájás esetén a kakukkfűből készült meleg tea remek gyógymód. A ciromfű illata nyugtató hatású, ha a levelek nedvével bedörzsölöd a bőröd, elriasztja a szúnyogokat. A mentából készült tea gyomorbántalmak és az émelygés remek ellenszere, az aloe vera leveleiben található nedv szépíti a bőrt, enyhíti a rovarcsípések utáni viszketést, és napégés ellen is nagyon jó.

Csatlakozzatok Hozzánk, ültessünk minél több virágot, zöld növényt a lakásunkba, ablakunkba, szépítsük a környezetünket és mutassuk meg egymásnak, hogyan sikerült!

Farkas Bernadett