A változatosság gyönyörködtet! Változatosságnak örül a család. Nekünk, nőknek is jó, ha néha-néha nem rutinból, hanem odafigyelve, kíváncsian készítjük az új ételeket. Ebben a részben francia, spanyol, portugál konyha kerül bemutatásra.

FRANCIA konyha jellegzetessége az evés-ivás művészete. Közismert mondás: „Enni és inni, mint a jó Isten Franciaországban!” Charles de Gaulle mondta egyszer: „Hogy lehet egy országot vezetni, ahol olyan sok fajta sajt van!!!!?”  (Több, mint 450 francia sajt ismert!)

Ratatouille

international-konyha-2resz-3

Hozzávalók

250 g padlizsán

250 g cukkini

250 g paradicsom

1 piros, 1 sárga, 1 zöldpaprika

100 g zöld zeller

1 db hagyma

4-5 fokhagyma gerezd

2 kávéskanál friss apróra vágott kakukkfű

2 kávéskanál friss apróra vágott petrezselyem

5 evőkanál olíva- vagy repceolaj

250 ml fehérbor

250 ml szűrt zöldségleves

parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

Zöldségeket megtisztítjuk, darabokra vágjuk. Olajat felhevítjük, az apróra vágott hagymát, fokhagymát benne megdinszteljük. Zeller zöldet a borba tesszük, petrezselyem és kakukkfűvel együtt, sózzuk, borssal meghintjük. 5 percig főzzük.  A többi apróra vágott zöldséget hozzáadjuk, felöntjük zöldség levessel. Alacsony hőfokon ca. 30 percig főzzük, míg megpuhul. Fokhagymás bagettel szervírozzuk.

Quiche

international-konyha-2resz1

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

1 kocka friss élesztő

kávéskanál parajdi só

Tetejére:

250 g savanyú tejszín

1 pohár Creme fraiche (francia tejföl, melyet tejszínből készítenek)

60 g reszelt kemény francia sajt

3 db hagyma

200 g füstölt sonka vagy füstölt tofu

parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

Élesztőt kevés meleg vízzel feloldjuk. Liszttel, sóval össze gyúrjuk, 45 percig pihentetjük. Sütőt 220 Celsius fokra előmelegítjük. Creme fraichet, savanyú tejszínnel, meg a francia reszelt sajttal összekeverjük. Hagymákat megpucoljuk, vékonyra felvágjuk. Füstölt sonkát (tofu) vékony csíkra szeleteljük. Pihentetés után a tésztát 5 részre osztjuk, laposra kinyújtjuk.  A tészta anyagából kis rámát készítünk. Sajtos masszát rákenjük, füstölt sonkával (tofu) és hagymával megszórjuk. Sózzuk, borssal ízesítjük. 20-25 percig sütjük.

SPANYOL konyha jellegzetessége a Paella-k változata.

Paella

international-konyha-2resz2-jo

Hozzávalók

2 db hagyma

3 db paradicsom

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olíva- vagy repceolaj

300 g rizs

200 g zöldborsó

300 ml forró szűrt húsleves

200 ml száraz fehérbor

parajdi só, kubeben bors

csipet sáfrány

2 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva

250 g csirke ill. pulykamell, vagy tofu csíkra vágva

Elkészítés

Zöldségeket megtisztítjuk. Borsó kivételével apróra vágjuk. Edényben megforrósítjuk az olajat,  a hagymát megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a rizst, zöldborsót és a paradicsomot. Hozzáöntjük a bort, tovább dinszteljük. Sáfrányt a húslevessel vegyítjük. Az előbbihez adjuk. Gazdagítjuk tört fokhagymával, sózzuk, borssal meghintjük. Felfőzzük, majd kis hőfokon ca. 25 percig főzzük. Közben a húst (tofu) kevés olajban megpirítjuk.

A  rizshez keverjük. Előmelegített (200 Celsius fok) sütőben,  15 percig sütjük. Találásnál apróra vágott zöld petrezselyemmel díszítjük.

PORTUGÁL konyha jellegzetessége az “egyszerű házi” ételek.

international-konyha-2resz4

Bacalhau burgonyával

Hozzávalók

500 g hal

800 g héjába főtt burgonya

100 ml olíva- vagy repce olaj

1 db hagyma apróra vágva

2-3 db sárgarépa apróra vágva

1-2 zöld zeller apróra vágva

50 g vaj vagy Ghee

3-4 fokhagyma gerezd apróra vágva

1 evőkanál friss petrezselyemzöld apróra vágva

3 kemény tojás

2 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó

1-2 evőkanál savanyú tejföl

parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

Halat megtisztítjuk, szárazra töröljük, citromlével ízesítjük, sózzuk, borssal meghintjük. Főtt burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. Lábasba felhevítjük az olajat, hagymát, sárgarépát, zellert, fokhagymát megdinszteljük. Kivesszük őket a zsírból. A megmaradt  zsírban átsütjük a burgonya szeleteket. Egy sütőformát megvajazunk, egy sor burgonyát rakunk rá, majd a zöldségeket. Rátesszük a halat. Főtt tojásokat megpucoljuk, a hal tetejére karikázzuk. Fölötte megint egy sor burgonya kerül. Sózzuk, borssal megszórjuk. Legfelülre kerül a tejföl (mint latjuk, hasonlít a magyar rakott burgonyához). 200 Celsius fokra előmelegített sütőben ca. 30 percig sütjük. Találáskor tetejét, finomra vágott petrezselyem zölddel és kimagozott félbe vágott fekete olívabogyóval díszítjük.

Sok sikert!

International konyha- 1. rész

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest