Firkálgatunk gyerekkorunkban, felnőttként telefonálás közben, unalmas értekezleteken… El sem hinnénk, hogy mennyire igaz a mondás: írásod a tükörképed. Azt, amit az adott pillanatban papírra vetettél tökéletesen árulkodik rólad!

A grafológia az írásfejtéssel foglalkozó egzakt tudomány: segítségével megerősíthetjük önismeretünket, szembe nézhetünk addig eltitkolt vágyainkkal, könnyebben tudunk nemet mondani, krízis helyzetekben rövidebb idő alatt tudunk jó döntést hozni.

Miről beszél a kézírásunk?

A személyiség teljes képe, erősségeink, fejlődési lehetőségek, érdeklődési területek. A párkapcsolat „milyensége”, gondolkodás, mentális képességek, kommunikáció (léte vagy hiánya), szociális képességek.

Természetesen a szakembernek fontos tudnia, hogy az értékelés milyen céllal történik. Kézzel írt önéletrajzot kérnek az új munkaerőtől, mely kiértékelését a munkaadó köteles megosztani a jelentkezővel. Sajnos, leginkább negatív példákat hallani ez ügyben: kérje el nyugodtan az eredményt!

irasodatukorkeped

Az íráselemzés háttere

A kézírás változik, ahogyan a hangulatunk is, tehát természetes, hogy valaki kétszer nem tudja ugyanúgy leírni a nevét. Ez még nem annak a jele, hogy beteg! Fontos, hogy milyen iskolában, milyen módszerrel tanulta az illető kisiskolásként a betűvetést, balkezes eszközhasználattal ír(t), vagy átszoktatott balkezességgel van-e dolgunk.

Már a papírválasztás is utal az illető bizonyos személyiségjegyeire. Kockás, vonalas, sima levélpapír, vagy egy lap a jegyzettömbből, rengeteg jel, üzenet értékűek.

Szerelem, hazugság, szorongás, birtoklás – ezek jelei mind-mind felfedezhetőek az írásképben. Illetve az ember aláírása önmagában is érdekes, sok alapvető jellemvonást közvetít az író személyéről. A cikksorozatunkban ezeket is taglalni fogjuk további érdekességek mellett.

Kröell-Dulay Emőke

grafológus, írásszakértő