Hivatalos állami ünnep, mely alkalmával az első magyar királyunkra, Szent Istvánra, az államalapítóra emlékezünk.

 

István király uralkodása a magyar történelem során talán a legjelentősebb változást hozta meg a magyar nép életébe, így nem véletlen, hogy az emlékezet nagy súllyal őrizte meg tettét.

 

Minek a szimbóluma István?

 

A magyarok számára az első királyunk a nehezen megszerzett, a sok áldozat árán megteremtett egység szimbóluma. A letelepedés, a gyökeret verés lehetősége, s ennek kapcsán a jövő építésének jelképévé vált alakja.

 

István király tette súlyos véráldozatot kívánt a magyar néptől, hogy az új hit, melyet ő is gyakorolt meghonosodhasson, elterjedhessen.

 

Képforrás: pinterest

 

Hogyan ünnepelünk ma?

 

Az a híres tűzijáték, mely Budapestre különösen sok látogatót vonz, s természetesen az országszerte is nagyon fontos esemény augusztus 20-a alkalmával, közel fél évszázada indult el.

 

Kínában használtak először tűzijátékot a XIV.-XV. században, s hozzánk is ez idő tájt jutott el a kereskedők jóvoltából.

 

A történeti emlékezés konkrét adata a Városligetből van: 1829. augusztus 20. – sokan ezt a dátumot tekintik a hazai tűzijáték-történelem első igazi eseményének.

 

A Szent Jobb körmenetét Budán pedig Mária Terézia rendelte el, s az ő nevéhez fűzhető, hogy augusztus 20. legyen I. (Szent) István ünnepe.

 

A vízi és légi parádé kavalkádjáról, látványos bemutatójáról már 1960-as évekből vannak fotók, ma már ez modernebb, hangosabb, veszélyesebb, de ami nem változott, az a tömegek érdeklődése, a kíváncsiskodók tapsvihara az ünnepnap alkalmából.

 

Képforrás: pinterest

 

Mit ünneplünk még augusztus 20-án?

 

A kenyéráldás, a frissen sütött új kenyér nemzeti színű szalaggal való átkötése, megszentelése és felszeletelése, majd szétosztása is ennek a napnak hagyománya.

 

Mi az eredete ennek a szokásnak? Új búzából sütni a kenyeret csak augusztusban lehet először, mikor a búza beérik, majd learatják azt. Nem véletlen, hogy ezen a napon az elvégzett munka után az új kenyér szétosztása után aratóünnepet ültek az emberek. Mulatságokban táncoltak, ettek, ittak, mezei virágokból és búzakalászból aratókoszorút készítettek. Szerencsére egyre nagyobb érdeklődés van a régi hagyományok felelevenítése iránt, így számtalan helyen megélheti a mai ember is a régi paraszti élet sajátos augusztus 20-i megemlékezését.

 

Képforrás: pinterest

 

És az Országtorta?

 

2007. augusztus 20-a az első alkalom, amikor Magyarország Tortája elkészült a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület pályázatára. A verseny célja minden évben, hogy a jelképes születésnapra kreatív, különleges kinézetű és ízvilágú finomság szülessen.

 

2012 óta pedig az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal karöltve a Magyarország Cukormentes Tortája cím elnyeréséért is lehet sütni. Ebben a kategóriában üdvözölhetjük az első női cukrászt, aki a Barackos buboréktorta sütijével 2017-ben bajnok lett!

 

Boldogasszony csipkéje 2019. Magyarország Tortája 

Készítette: Tóth Norbert- Tóth Cuksászda- Dunaföldvár

Képforrás: https://www.cukraszat.net

 

Cukormentes Kicsi Gesztenye 2019. Cukormentes Magyarország Tortája

Készítette: A Capella Cukrászda- Szeged

Képforrás: https://www.cukraszat.net

 

2019. augusztus 20-án is érdemes tehát felkeresni az ünnepségsorozatokat, megkóstolni a győztes országtortákat, és gyönyörködni a tűzijátékban!

 

Boldog születésnapot kívánunk Magyarország!

 

Szabó Ági