Avagy milyen lehet egy otthoni családi farsang. Ötletek a pedagógustól.

Sajnos most a Farsang is másmilyen lesz, nem lehet nagy létszámban ünnepelni az iskolában, egyes programok, mint a bálkirály-bálkirálynő választás elmarad és az osztályokban tartják meg kislétszámban, minél kevesebb ideig. Lehangoló információk és elkeseredett gyerekek. De egyáltalán nem kell, hogy így legyen. Értékeljük újra a családi összejöveteleket és esetleg kis létszámban, de csináljuk meg a saját otthoni farsangunkat, erre igyekszem egy-két ötletet nyújtani.

Mielőtt a gyermekünk haza ér, mindenféleképpen díszítsük fel a lakást. De mivel? Nagyon bevált dolog a lampion, amit már házilag is elkészíthetünk vagy a boszorkánylépcső krepp papírból, a világító karkötőkkel is csúcs bulit tudunk otthon csapni. A siker nem marad el. Mindezek után igyekezzünk farsangi játékokat is választani. Otthon kivitelezhető egy székfoglaló, amit az iskolába is imádnak a gyerekek. Középre pakoljuk a székeket, majd bekapcsolja valaki a zenét, megyünk a székek körül, majd amikor a zene megáll, el kell foglalnunk egy széket gyorsan, ha lemaradunk kiesünk. Ennek egy másik változata, ha seprűt adunk körbe, akinek a kezében a seprű a zene leállásánál máris kiesett.

Következő játék ötletem amit nagyon szeretnek a gyerekek az Activity, csináljunk belőle farsangi Activity-t. Imádni fogják! Legyenek olyan szavak benne, amik kapcsolódnak a farsanghoz. Mulatság (körbeírva beszéddel), jelmez (lerajzolva), fánk (elmutogatva). Gyűjtsünk össze szavakat a farsangról és igyekezzünk megválasztani, hogy milyen módon adják elő beszéd, rajz vagy mutogatás. Limbó hintózás tánc közben. Ha szeretitek a karaoke-t akkor azt sem szabad kihagyni. Vagy lehet rendezni otthon táncversenyt jelmezben, amit zsűrizni is lehet kis kártyákkal, ki mennyit ad vagy vicces feliratokat is készíthetsz amivel véleményezni lehet. Pl.: Inkább maradj meg a szakmádnál! Ne folytasd, inkább igyunk egyet! Fantasztikus, alig várom a következő fellépésed! Lényeg hogy sokat és jót nevessünk. A programok tárháza adott, most egy kis ízelítőt hoztam csak, természetesen minden programot a saját stílusotokra lehet szabni és élvezni az együtt töltött otthoni farsangot. Kihagyhatatlan a fánkevő verseny, amit feltétlenül valósítsatok meg otthon és ha ez nagyon tetszik, más evőverseny is lehet, ami izgalmas lehet. Csukott szemmel ízlelgetni vagy megkötött kézzel enni valami finomat. Nagyon szeretik a gyerekek az ügyességi játékokat amivel egy szoba keretein belül kell ügyeskedni időre. Például 3 percig tartsd fent a lufit a levegőben vagy hasonló ötletek amiken még nevethetünk is. WC-papírból csinálj Anyuból múmiát! Mindenkinek az ízlése szerint lehet kitalálni hasonló szórakoztató játékokat. Fektessünk bele egy kis időt és meglátjuk, hogy nagyon nagy sikere lesz. És biztosan mi leszünk a legszuperebb szülők, akik még be is öltöztek otthon. Annyira jó házi jelmezek vannak, amiket elkészíthetünk otthon egyszerűen, vagy béreljünk, megéri. Szuper páros jelmezek vannak, mint zsák és a foltja. Na jó, ez nem a legjobb de Bonnie és Clyde talán jobban tetszik. Töltsük meg az otthoni farsangi napot millió élménnyel. És űzzük el messzire ne csak a telet, hanem a koronavírust is végre. Csodálatos pillanatokat kívánok mindenkinek!

Mitruczky Szandra