Alapvetően határozza meg a test egészségi állapotát. Az egészségtelen életmód és étkezés, a kevés mozgás, a test elsavasodása, a stressz, a rossz levegő stb. mind negatívan hat a testre és az izompólyákra. Szine fehér, anyaga változó, vékony, kemény, erős is lehet. 

Régen egy „lényegtelen” csomagoló, réseket kitöltő anyagnak tartották, ami a fontos szerveket (csont, szerv, porckorong, izom stb.) rögzítette a helyére.

Mindannyian ismerjük az izompólyákat, a nyers húson lévő fehér anyagot, amit a köznyelv aztán „mócsingnak” is nevez (nem azonos az ínakkal). A húst befedő vékony fehér hártyák is az izompólyák részei. Az izompólyák védenek, kitöltenek üres részeket a belső szervek között. Ma már köztudott, hogy ezek az izompólyák fontosak az egészség megvédésében. Nagyrészüket kötőszövet alkotja, amihez kollagén szálak és egy sziruphoz hasonló vizet megkötő, cukormolekulákat tartalmazó anyag is tartozik. Sok vér és idegszálak is végződnek benne. Ezek a hajszálerek az anyagcserében fontos anyagokat az izompólyáknál leadják, a felhasználás után a végtermék a nyirok rendszeren keresztül a vénákba jut. A sok idegvégződés impulzusokat vezet és ad át.

 
Az izompólyák mozgásenergiát tudnak elraktározni, amit aztán az izmoknak szükség esetén átadnak. Koordinálják az izom tevékenységet, kapcsolatban vannak egymással és a test szerveivel. Befolyásolják az immunrendszert. Hibátlan mozgást biztosít. A leragadt  és keménnyé vált izompólyák problémát okozhatnak és fájnak. Ennek oka a helytelen táplálkozás és életmód. A test elsavasodása, a stressz, betegségek, gyógyszerek stb. Mérgező anyagok tudnak lerakódni az izompólyákban, éppúgy, mint a test zsírszöveteiben, ami rendszeres detox hiányában gyulladást okozhat és a kollagén szálakat károsítja. Ennek következtében az izompólyák összeragadnak, megkeményednek, ami az izom, ízület tartós megfeszülését vonja maga után és fájdalmakat hoz létre.

Jó gyógyhatású a test méregtelenítése és az „izompólya-torna”. Itt  lágy nyomást gyakorolunk az izompólyákra, ezzel „kinyomjuk”, mint egy szivacsot. Így a benne lévő egészségtelen anyagok is megmozdulnak és az izompólyák új anyagokkal töltődnek fel. Ez a művelet pozitívan befolyásolja a nyirokmozgást és a sejtek anyagcseréjét. Az ott lévő szövetek így méregtelenítve vannak, újra vizet tudnak felvenni, a leragadások feloldódnak, az izompólyák regenerálódnak.

Látjuk, hogy mindenütt a testben az egészséges életmód és étkezés, a megfelelő  vízmennyiség fogyasztása, a megfelelő testmozgás, a cigaretta elkerülése, az alkohol redukálása, az elégséges alvás, a  rendszeres  detox kúrák mind segítenek az izompólyák optimális működésében és regenerálódásukban.  Ha mindezeket nem vesszük figyelembe, akkor a nyirok által szállított Fibrinogen (véralvadás) a test kötőszöveteiben összegyűlik és ott Fibrin (ragacsos anyag) lesz belőle. Ez normális körülmények között a sebeket bezárja. Itt viszont összeragasztja az izompólyákat. Az izom nem tud jól működni, az ott lévő idegsejtek összenyomódnak és fájnak. Hosszantartó ülés keresztbe tett lábbal felerősíti ezt. Az izmok állandó közepes feszülésben, ezért  állandó gyulladásban vannak és idővel megrövidülnek. Ezután minden mozgás fáj. Az itt lévő sejtekben a tápanyag, a végtermék szállítás és a sejt kommunikálás hibás lesz. A test rugalmatlanná válik, a baleset lehetősége nő.

 

Szerencsére ez a folyamat visszafordítható! Fontos, hogy a detox kúrák mellett naponta megmozgassuk magunkat. Én jónak tartom, ha reggelente felébredés után, mint a macska nyújtózkodunk és ilyenkor az izompólyákat megmozgatjuk. Aztán a pulzust ébresztjük. A tradicionális kínai orvoslásban fontos szerepet játszik a pulzus és a nyelv diagnosztika. Majd a hasunkat körkörösen masszírozzuk. Amikor az ágy szélén ülünk, akkor a csípönk hátoldalát megnyomkodjuk, majd a két térdkalácsot és a hajlatot. Az ágyból felkelve mindig jobb lábunk találkozik először a földdel. A fürdőszoba tükrében a nyelvünket legalább hetente egyszer vizsgáljuk meg. A nyelv topográfiáját, rajta az egyes szervek elhelyezkedését már egy korábbi cikkemben leírtam.

Ha valahol fáj a testünk, akkor ott energiahiányunk van. A legegyszerűbb mód ilyenkor a helyes légzés (https://csakanoknekmagazin.hu/jo-legzes-jo-egeszseg ) és a fájó testrész azonnali lágy masszírozása. Az ember ezt automatikusan rendszerint így is csinálja.

Egy úgynevezett „izompólya-Faszcia–torna” (20-25 perc) ami a fejtetőtől a talpunkig tart, szeretnék áprilisban a Csak a Nőknek Klub részére bemutatni, a hallgatósággal ezt megtanítani, mert ajánlatos ennek a heti 2-3- szori ismétlése.

A másik egyszerű és hatásos mód a trambulinon való ugrálás, ami nagyon jó a nyiroknak és az izompólyáknak is.

Sok sikert és több tudatosságot kívánok!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest